- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.02.2014, 15:39)
- Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Colectorii şi reciclatorii de deşeuri au protestat în Piaţa Constituţiei
Aproximativ 150 de persoane au protestat joi, în Piaţa Constituţiei, cerând să nu fie promulgate modificările aduse Legii 101/2006, întrucât duc la "un monopol al companiilor de salubrizare", iar ceilalţi colectori nu vor mai putea să recicleze deşeuri şi se vor pierde astfel locuri de muncă.
Urmărește
697 afișări
Colectorii şi reciclatorii de deşeuri au protestat în Piaţa Constituţiei (Imagine: Răzvan Lupică / Mediafax Foto)
Protestatarii, majoritatea reprezentanţi şi angajaţi ai firmelor de reciclare şi punctelor de colectare a deşeurilor, susţin că proiect de modificare şi completare a Legii 101/2006 privind serviciul de salubrizare a localităţilor este abuziv şi încalcă dreptul la liberă competiţie şi la proprietate.
Silviu Dumitru, reprezentantul Institutului Verde, a declarat pentru MEDIAFAX că proiectul de lege fost aprobat de Parlament fără dezbatere publică şi fără a se ţine cont de opiniile firmelor de reciclare şi de colectare a deşeurilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
"Şi aşa în România, colectarea şi recilcarea deşeurilor nu se face la nivelul la care se face în statele membre UE. În această lege se asigură, cumva, un fel de monopol al companiilor de salubritate asupra deşeurilor, sunt daţi la o parte colectorii şi reciclatorii, care nu vor mai putea să recicleze ca până acum, ceea ce duce în final şi la pierderea locurilor de muncă. Credem că interesele politice care stau în spatele acestei legi nu pot prima faţă de interesele populaţiei", a spus Silviu Dumitru.
Reprezentantul Institutului Verde a arătat că modificările aduse Legii 101/2006 îngrădesc drepturile celor care colectează şi reciclează deşeuri şi care au făcut deja investiţii, din bani privaţi, în această activitate.
Protestatarii au mai spus că prin aceste modificări vor fi afectaţi de la cetăţenii cu venituri modeste care culeg peturi, hârtie, cartoane, sticle pentru a le duce la centrele de colectare, unde sunt plătiţi pentru această activitate, până la centrele de colectare, care pentru a mai putea funcţionar ar trebui transformate în firme de salubrizare.
"În acest fel, nici reciclarea, nici colectarea nu mai sunt încurajate, pentru că aceşti mici colectori erau plătiţi şi, deşi era o sumă mică, îi încurajam pentru strângerea acestor deşeuri", a adăugat Silviu Dumitru.
Protestatarii cer ca legea, care a trecut de Parlament şi urmează să fie promulgată de către preşedinte, să fie întoarsă la parlamentari.
În cadrul manifestaţiei, mai multe persoane au semnat o scrisoare, care va fi adresată Camerei Deputaţilor, Preşedinţiei, Ministerului Mediului şi Consiliului Concurenţei, protestatarii arătând că această din urmă instituţie a dat deja aviz negativ legii. În scrisoare se cere asigurarea liberei concurenţe pe piaţa reciclatorilor şi colectorilor de deşeuri.
Manifestanţii au afişat bannere pe care scria: "Reciclatorii de azi, şomeri de mâine", "Legea 101, o lege care aruncă în aer o întreagă industrie", "Legea 101 ne scoate din Europa", "Nouă miliarde de roni, valoarea unei industrii într-un singur buzunar privat", "Stingeţi luminile, aici se lucrează la o lege", "Respect pentru colegii salubrişti, dispreţ pentru Legea 101", "Legea 101, ne vedem peste 49 de ani".
Unul dintre protestatari a spus că miza acestei legi o reprezintă deşeurile, care "în ultimii zece ani sunt într-o creştere continuă de preţ".
"Deşeurile au valoare azi şi normal că s-a creat şi o piaţă. În această piaţă activează atât firmele de salubritate, cât şi firmele de colectare şi valorificare. Toţi au autorizaţii şi sunt în regulă. Firmele de salubrizare preiau cu titlu gratuit deşeurile, firmele de colectare plătesc la cetăţeni. Este vorba de centrele de colectare, unde se duc maculatură, fier, plastic, sticle, peturi, aluminiu. Dacă s-ar aplica în sensul exclusivităţii pentru firmele de salubrizare, asta înseamnă că se elimină un întreg sistem existent în piaţă şi dintr-o dată furnizorii noştrii dispar", a declarat pentru MEDIAFAX Constantin Damov, co-fondator al grupului de firme de reciclare Green Group.
Acesta a arătat că dacă legea va fi promulgată în forma actuală, în următoarele şase luni s-ar putea să dispară între 50.000 şi 100.000 de locuri de muncă din industria reciclării şi din zona colectării deşeurilor.
Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 101/2006 privind serviciul de salubrizare a localităţilor a fost adoptat în 26 aprilie 2010 de Senat şi în 4 februarie 2014 de Camera Deputaţilor, fiind trimis pentru promulgare în 15 februarie.
Prin proiectul de act normativ a fost completat şi articolul 8, alineatul 1, care se referă la obligaţiile autorităţilor administraţiei publice locale faţă de operatorul serviciului de salubrizare. Potrivit noilor prevederi, autorităţile locale trebuie "să acorde operatorului dreptul exclusiv de a presta activitatea prin hotărârea de dare în administrare/hotărârea de atribuire a contractului de delegare a gestiunii, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori".
(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate