- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.11.2015, 18:15)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Colegiul Medicilor din România şi Asociaţia Chirurgilor Plastici iau apărarea medicilor care îi tratează pe pacienţii din Colectiv
Colegiul Medicilor din România consideră neavenit modul în care Alianţa Medicilor se adresează şi judecă performanţele profesionale ale colegilor, arătând că rezultatele muncii acestora sunt evaluate şi eventual contestate de pacienţi şi familiile acestora, nu de alţi medici. Asociaţia Chirurgilor Plastici din România: medicii au făcut minuni în spitalele din Capitală pentru pacienţii răniţi în clubul Colectiv
Urmărește
610 afișări
Colegiul Medicilor din România către Alianţa Medicilor: Modul de judecare a performanţelor profesionale ale colegilor, neavenit
"Colegiul Medicilor din România, constituit în conformitate cu prevederile titlului XII din legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, cu atribuţii prevăzute de această lege, ia act de Comunicatul asociaţiei informale Alianţa Medicilor pentru modernizarea sistemului medical şi constată că respectiva Asociaţie protestează public faţă de oameni politici şi medici care au gestionat şi gestionează în continuare situaţia marilor arşi din evenimentul care a avut loc în Club Colectiv. Având în vedere că, potrivit prevederilor legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, toţi medicii din România sunt obligaţi să facă parte din Colegiul Medicilor din România, în mod evident, respectiva Asociaţie este compusă şi din membrii Colegiului Medicilor din România", arată marţi CMR, într-un comunicat de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Colegiul Medicilor precizează că nu face comentarii asupra "alegaţiilor privind oamenii politici implicaţi în gestiunea situaţiei", deşi le consideră nejustificate, însă respinge critica publică pe care Alianţa Medicilor o aduce unor colegi al căror prestigiu profesional nu a fost pus în discuţie, a căror bună intenţie şi bune rezultate nu au fost contestate.
"Aşa cum bine este ştiut, rezultatele muncii medicilor sunt evaluate, judecate, eventual contestate de către beneficiarii lor - pacienţii şi familiile acestora, în niciun caz de către alţi medici", a adăugat Colegilor Medicilor din România.
În opinia CMR, acest mod de adresare şi de judecată a performanţelor profesionale ale colegilor este cel puţin neavenit.
"Cu deosebit interes îi aşteptăm pe colegii noştri să se adreseze în mod oficial instituţiei Colegiului Medicilor din România, în temeiul Statutului şi Codului de Deontologie Medicală ale Colegiului Medicilor din România, dacă au de comentat atitudinea profesională a unor colegi. Aceasta este singura cale în interiorul profesiei medicale, legal reglementată în România şi Uniunea Europeană, de a rezolva eventualele diferenţe de opinii în practica profesiei medicale", a precizat sursa citată.
Alianţa Medicilor a arătat, într-un comunicat de presă, că ministrul demisionar Nicolae Bănicioiu, profesorul dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat şi profesorul dr. Dan Enescu au încercat să muşamalizeze situaţia reală în cazul răniţilor în incendiul din Colectiv şi competenţa în ce priveşte îngrijirea acestora. Alianţa Medicilor a subliniat că are un deosebit respect pentru tot personalul medical care se ocupă direct de persoanele rănite în incendiu, afirmând: "Ei sunt eroii nenumiţi, în ciuda problemelor provocate de managerii sănătăţii româneşti".
ACPR: Medicii au făcut minuni în spitalele din Capitală pentru pacienţii răniţi în clubul Colectiv
Medicii au făcut minuni în spitale pentru pacienţii răniţi în Colectiv, unii au venit din concediu de maternitate, din alte oraşe, au lucrat zile şi nopţi neîntrerupt, iar când a fost posibil transferul în străinătate, acesta s-a făcut la cererea familiilor, arată Asociaţia Chirurgilor Plastici.
"Mobilizarea şi solidaritatea au fost extraordinare (medicii au venit inclusiv din concediul de maternitate, din alte oraşe ale ţării, au lucrat zile şi nopţi fără să plece din spitale etc). Chirurgul plastician nu se află foarte des în situaţia de a salva în mod direct vieţi, însă în cazul tratării marilor arşi se stabileşte o legătură emoţională extrem de puternică între medic şi pacientul cu care nu a vorbit niciodată (medicul îi cunoaşte pe dinafară toate constantele biologice, fiecare cmp de suprafaţă arsă sau grefată, tratamentul şi chiar şi prognosticul). Informăm că în Bucureşti există un număr mare de clinici şi secţii de chirurgie plastică în care lucrează peste 50 de medici specialişti şi un număr mai mare de medici rezidenţi. Este un corp profesional de elită, oameni foarte bine pregătiţi în toate domeniile care aparţin specialităţii de chirurgie plastică, inclusiv tratamentul bolnavilor arşi", arată marţi Asociaţia Chirurgilor Plastici din România (ACPR), într-un comunicat de presă.
Asociaţia felicită toţi chirurgii plastici care s-au ocupat de tratarea pacienţilor cu leziuni grave de arsură, după accidentul din clubul Colectiv, precizând că medicii au făcut "pur şi simplu minuni" pentru pacienţii internaţi în spitalele din Capitală.
Potrivit ACPR, numărul de paturi alocate special pentru pacienţii arşi este relativ mic, dar, în această situaţie excepţională, au fost rapid alocate paturi, în special de terapie intensivă, pentru aceşti pacienţi.
"S-au mobilizat toate resursele posibile, atât umane, cât şi materiale pentru a face faţă acestei situaţii. Tratamentul acestor pacienţi, atât local, cât şi general s-a efectuat la cele mai ridicate standarde medicale internaţionale. Sigur că evoluţia unor pacienţi aflaţi într-o stare atât de gravă este grevată şi de complicaţii, care pot merge până la decesul pacientului. În acest caz, datorită acestei mobilizări exemplare s-a limitat foarte mult rata complicaţiilor şi, evident, a deceselor. Acest lucru a fost subliniat de către specialişti de marcă veniţi din Israel, Franţa, Marea Britanie, care au subliniat profesionalismul medicilor români şi au arătat şi ei că, în astfel de cazuri, de arsuri întinse asociate cu grave leziuni inhalatorii, mortalitatea este, de regulă peste 80-90%", se mai arată în comunicatul ACPR.
În ce priveşte transportul pacienţilor răniţi în incendiul din Colectiv, ACPR precizează că, la câteva zile de la producerea tragediei, pacienţii care au putut suporta transportul au început să fie preluaţi de clinici din străinătate, conform unui protocol de cooperare la nivel european, care s-a mai aplicat şi în cazul altor dezastre, cum ar fi cele din Suedia (1998) şi Olanda (2000).
"Acest lucru nu înseamnă că medicii români nu ar fi putut să trateze în continuare aceşti pacienţi sau că ar fi fost «depăşiţi» în anumite situaţii. Aceste transferuri în străinătate s-au făcut la cererea familiilor şi cu sprijinul autorităţilor române. Unele transferuri au fost refuzate de pacienţi, care au considerat că sunt foarte bine îngrijiţi în unităţile din România. Un lucru este sigur: atât cât va fi nevoie, chirurgii plasticieni implicaţi în tratarea acestor bolnavi, vor face tot ce se poate pentru salvarea lor. Medicii romani nu şi-au schimbat niciun moment atitudinea", a declarat dr. Dragoş George Zamfirescu, preşedintele Asociaţiei Chirurgilor Plastici din România, citat în comunicat.
ACPR mulţumeşte medicilor anestezişti, cu care colaborarea a fost extraordinară, aceştia dând dovadă de profesionalism şi efort excepţional. De asemenea, ACPR mulţumeşte tuturor colegilor medici de alte specialităţi, asistentelor de chirurgie plastică, reanimare şi anestezie, precum şi psihologilor care au fost aproape de pacienţi, familiile acestora şi de personalul medical.
Comunicatul de presă al ACPR a fost transmis după ce Alianţa Medicilor pentru modernizarea sistemului medical, o organizaţie neguvernamentală constituită dintr-o mişcare spontană pe Facebook, a afirmat că, în ultima perioadă, se discută intens despre ce trebuia şi nu trebuia făcut în legătură cu victimele din incendiul de la clubul Colectiv.
Alianţa Medicilor pentru modernizarea sistemului medical, o organizaţie neguvernamentală constituită dintr-o mişcare spontană pe Facebook, a precizat că în ultima perioadă se discută intens despre ce trebuia şi nu trebuia făcut în legătură cu victimele din incendiul de la clubul Colectiv.
"Dorim să protestăm public faţă de liderii politici informali şi formali care au creat confuzie în rândul opiniei publice, oameni care nu au făcut altceva decât să stea în faţa camerelor de filmat şi au făcut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice. În primul rând, noi ca stat nu avem condiţii de a trata marii pacienţi arşi şi nu am avut niciodată. Nu avem dotări, camere sterile, unităţi de arşi. Nu suntem pregătiţi cu personal şi nu înţelegem de ce nu s-a detaşat personal de la unităţile spitaliceşti din România pentru a suplini deficitul din Bucureşti. Iar dacă ne cunoaştem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipă din străinătate? Dotările nu se rezumă doar la materiale sanitare, e nevoie de condiţii aseptice ridicate pe care, din păcate, nici un spital public din România nu le are", a mai arătat Alianţa Medicilor.
Potrivit sursei citate, transferurile pacienţilor s-au facut doar la insistenţa organizaţiilor neguvernamentale, care au pus presiune pe Ministerul Sănătăţii şi pe managementul spitalelor.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a declarat, marţi, că face un apel la cei care critică oamenii din MS şi medicii să îi lase să lucreze în linişte şi, după ce vor trata şi ajuta răniţii internaţi în spitale, să facă ce vor, chiar şi să îi "ardă în piaţa publică".
Dorel Săndesc a spus că specialiştii din străinătate care au venit să vadă pacienţii răniţi în incendiul din clubul Colectiv au apreciat tot ce s-a făcut pentru salvarea acestora, iar la polul este "corul denigrărilor". El a adăugat că în acest "cor al denigrărilor nemeritate" se află şi colegi, iar unii vor "capul lui Raed Arafat, a profesorului Lascăr, a profesorului Enescu, a ministrului Bănicioiu, al meu, al tuturor".
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Doi pacienţi răniţi în incendiul din Colectiv, transferaţi la un spital din Germania - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe