- Home
- Social
- VENEŢIA, (22.10.2018, 13:38)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia de la Veneţia recomandă României reanalizarea sistemului de numire şi destituire a procurorilor de rang înalt
Comisia de la Veneţia recomandă României să reanalizeze sistemul de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt, notând că, în pofida unor îmbunătăţiri, proiectele de lege în domeniul justiţiei riscă să genereze presiuni şi să submineze independenţa sistemului judiciar.
Urmărește
1896 afișări
Comisia Veneţia recomandă României reanalizarea sistemului de numire a procurorilor
"Deşi au fost aduse unele îmbunătăţiri binevenite la aceste proiecte după criticile formulate şi după decizii ale Curţii Constituţionale, ar fi dificil să nu vedem pericolul că aceste instrumente, împreună, ar putea genera presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor şi, că, în final, pot submina independenţa justiţiei şi a membrilor sistemului judiciar; în plus, cuplate cu aranjamentele de retragere din activitate, aceste elemente pot submina eficienţa şi calitatea justiţiei, cu efecte negative asupra acţiunilor de combatere a corupţiei", anunţă Comisia de la Veneţia în Avizul privind legile justiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor din România "să reanalizeze sistemul de numire / revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor din Constituţie, în sensul furnizării condiţiilor pentru un proces neutru şi obiectiv de numire / revocare, prin menţinerea rolului instituţiilor, precum cel al preşedintelui ţării şi al Consiliului Superior al Magistraturii, care pot exercita rol de echilibrare a influenţei ministrului Justiţiei".
De asemenea, Bucureştiul este îndemnat "să înlăture restricţiile propuse asupra libertăţii de exprimare a judecătorilor şi procurorilor. Autorităţile române ar trebui "să suplimenteze prevederile referitoare la responsabilitatea materială a magistraţilor afirmând explicit că, în lipsa cazurilor de rea-credinţă şi/sau neglijenţă gravă, magistraţii nu sunt responsabili pentru o soluţie care poate fi contestată de o altă instanţă"; De asemenea, Bucureştiul este îndemnat "să modifice mecanismul acţiunilor de recuperare pentru a asigura că acţiunea de recuperare are loc doar dacă responsabilitatea magistratului a fost stabilită prin procedură disciplinară";
Comisia de la Veneţia îndeamnă România "să reanalizeze propunerea de înfiinţare a unei structuri separate a Parchetului pentru investigarea delictelor comise de judecători şi procurori". "Acţiunea de a recurge la procurori specializaţi, dublată de garanţii procedurale eficiente pare a fi o alternativă adecvată în această privinţă", precizează Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia Veneţia), un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).
În plus, în raport se recomandă reexaminarea motivelor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi "abandonarea definitivă" a schemei de retragere anticipată din activitate, "dacă nu pot fi oferite garanţii că nu vor exista efecte adverse asupra funcţionării sistemului".
România trebuie "să se asigure că măsurile propuse pentru «monitorizarea» magistraţilor se bazează pe criterii specificate clar şi sunt cuplate cu garanţii procedurale adecvate şi cu dreptul de a face apel într-o instanţă judiciară"; de asemenea, "trebuie identificate modalităţi de consolidare a mecanismelor de supraveghere a serviciilor de informaţii", subliniază Comisia de la Veneţia.
Raportul Comisiei de la Veneţia se referă la modificările aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Modificările aduse pachetului de legi din justiţie au fost contestate de acelaşi for şi în luna iulie, în raportul preliminar.
În avizul adoptat vineri, Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare şi faţă de proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România. Instituţia arată că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Mesajele temporare ale ministrului Toader: Nu poţi să te declari împotriva pensionării anticipate a magistraţilor, dar şi a OUG. Cei care nu înţeleg statul de drept să ia o pauză de documentare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe