Comisia Europeană a acceptat candidatura oraşului Arad pentru titlul "Capitală Verde a Europei" în 2018

Comisia Europeană a aprobat candidatura oraşului Arad pentru titlul "Capitală Verde a Europei" în 2018, anunţând lista celor şapte localităţi de pe continent ale căror candidaturi au fost acceptate în urma depunerii dosarelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
544 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a acceptat candidatura oraşului Arad pentru titlul "Capitală Verde a Europei" în 2018

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a declarat, joi, că pe site-ul Comisiei Europene a fost anunţată lista celor şapte oraşe de pe continent ale căror candidaturi au fost acceptate pentru titlul "Capitală Verde a Europei" în 2018, între care Arad, singura localitate din România care s-a înscris în competiţie.

Cele şapte oraşe acceptate în competiţie sunt: Arad (România), Ghent (Belgia), Nijmegen (Olanda), ‘S-Hertogenbosch (Olanda), Talin (Estonia), Umeå (Suedia) şi Varşovia (Polonia).

Evaluarea dosarelor de către comisia de experţi va avea loc până în martie 2016, iar în iunie 2016 va fi anunţat oraşul câştigător pentru anul 2018, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Ljubljana.

Selecţia candidaţilor pentru 2018 s-a realizat prin evaluarea pe baza unor indicatori din 12 domenii: schimbările climatice - atenuare şi adaptare; transporturile locale; spaţiile verzi urbane; natura şi biodiversitatea; calitatea aerului ambiant; calitatea mediului acustic; producţia şi managementul deşeurilor; gestionarea apei; epurarea apelor reziduale; inovarea ecologică şi ocuparea durabilă a forţei de muncă; performanţele energetice şi managementul integrat al mediului.

Oraşul Arad şi-a lansat, în 14 octombrie, candidatura pentru titlulul "Capitală Verde a Europei". Evenimentul a avut loc în cadrul Târgului Ecomediu, unde oficialii locali au prezentat proiectul şi avantajele pe care le are oraşul în competiţie, arătând că această candidatură face parte din strategia municipalităţii de investiţii în mediu şi îmbunătăţire a calităţii vieţii în următorii ani.

"Investiţiile din ultimii ani în infrastructura de transport public şi spaţiile verzi sunt vizibile. Deţinem 85 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Ne interesează să punem în valoare Mureşul, care pentru noi este cea mai frumoasă «stradă», să reuşim să-l facem navigabil, să realizăm grădinile pe faleză, iar în final să avem un parc central în relaţia Mureş-Cetate (Cetatea Aradului - n.r.). Vrem să realizăm un inel al parcurilor, care să fie legat de pistele de biciclete", declara Falcă.

Conform edilului, la capitolul transport public, Arad este în urma unor oraşe europene candidate, însă "se punctează de unde ai plecat, unde eşti, unde vei merge".

"Evident, la noi saltul este foarte mare. În România, suntem singura administraţie care avem şase tramvaie moderne (Imperio, fabricate la Astra Vagoane Călători - n.r.) şi care, după Bucureşti, am realizat reabilitarea celei mai mari lungimi de cale de rulare pentru tramvaie", declara primarul.

Un alt proiect "verde" anunţat pentru oraş este realizarea unei centrale de producere a energiei electrice şi termice pe biomasă. Investiţia se derulează în cadrul unui program privind reabilitarea reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice, a cărui valoare se ridică la 9,3 milioane de euro.

Administraţia locală arăta că un avantaj major al Aradului este cea mai mare reţea de piste de biciclete din România, respectiv 135 de kilometri, care va fi inaugurată la finele acestui an, după investiţii de peste şapte milioane de euro.

Falcă declara că investiţiile totale aflate în derulare sau care vor fi realizate în următorii ani şi care au legătură cu protejarea mediului se ridică la peste 100 de milioane de euro în Arad.

În Marea Britanie, la Bristol (oraş care în 2015 este Capitala Verde a Europei) a avut loc, luna trecută, o întâlnire cu oficialii din 20 de oraşe europene candidate, între care Arad.

Titlul "Capitală Verde a Europei" este acordat anual de Comisia Europeană oraşelor ale căror activităţi urbane au un impact cât mai redus asupra mediului.

"Principalul scop este acela de a încuraja oraşele europene să se mobilizeze pentru a deveni cât mai atractive şi mai sănătoase, pornind de la premisa că o calitate înaltă a mediului urban contribuie la creşterea nivelului de trai şi va pregăti un viitor mai bun pentru generaţiile următoare", preciza un comunicat al Primăriei Arad.

Competiţia este adresată oraşelor cu peste 100.000 de locuitori, iar iniţiativa a fost formulată pentru prima dată în anul 2006, în cadrul unei reuniuni internaţionale desfăşurate la Tallinn, în Estonia, când cincisprezece oraşe europene au semnat un Memorandum pentru instituirea acestui premiu.

Iniţiativa a fost preluată şi lansată de Comisia Europeană în anul 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici