Potrivit unui comunicat al CE, munca prin intermediul platformelor digitale se dezvoltă rapid în UE, într-un număr tot mai mare de sectoare de activitate.
Conform CE, munca online poate oferi o mai mare flexibilitate, oportunităţi de angajare şi venituri suplimentare, inclusiv pentru persoanele care s-ar putea confrunta cu dificultăţi mai mari în a intra pe piaţa tradiţională a forţei de muncă.
„Cu toate acestea, anumite tipuri de muncă desfăşurate prin intermediul platformelor sunt asociate, de asemenea, cu condiţii de muncă precare, reflectate în lipsa de transparenţă şi de previzibilitate a acordurilor contractuale, în provocările în materie de sănătate şi securitate şi în accesul insuficient la protecţie socială. Printre provocările suplimentare legate de munca prin intermediul platformelor se numără dimensiunea transfrontalieră şi problema gestionării algoritmice”, se arată în comunicat.
Scopul acestei prime consultări a partenerilor sociali este de a colecta punctele de vedere ale acestora cu privire la necesitatea şi direcţia unei posibile acţiuni a UE în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de muncă pentru lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea prin intermediul acestor platforme. Consultarea va fi deschisă timp de cel puţin şase săptămâni.
„Era digitală oferă oportunităţi importante pentru întreprinderi, consumatori şi cetăţeni. Platformele pot ajuta oamenii să găsească noi locuri de muncă şi să exploreze noi idei de afaceri. În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că valorile noastre europene sunt bine integrate în economia digitală. Trebuie să ne asigurăm că aceste noi forme de muncă rămân sustenabile şi echitabile”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.
Programul de lucru al Comisiei pentru 2021 a anunţat o iniţiativă legislativă privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea prin intermediul platformelor până la sfârşitul anului 2021. Această iniţiativă va sprijini punerea în aplicare a principiilor cuprinse în Pilonul european al drepturilor sociale.