- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.11.2013, 14:35)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană cere statelor membre reducerea utilizării pungilor de plastic subţiri
Comisia Europeană a adoptat, luni, o propunere care impune statelor membre să reducă utilizarea pungilor de transport din plastic subţiri, din cauza faptului că acestea conţin particule microscopice nocive, care sunt periculoase pentru flora şi fauna marină, potrivit unui comunicat al CE.
Urmărește
3303 afișări
Comisia Europeană cere statelor membre reducerea utilizării pungilor de plastic subţiri
"Statele membre pot alege măsurile pe care le consideră cele mai adecvate, inclusiv perceperea unor taxe, introducerea unor obiective naţionale de reducere sau o interzicere a utilizării pungilor în anumite condiţii", se arată în comunicat. Comisia Europeană şi-a motivat propunerea prin faptul că, "de multe ori, pungile din plastic subţiri sunt utilizate o singură dată, dar pot rămâne în mediul înconjurător sute de ani, adesea ca particule microscopice nocive care s-a demonstrat că sunt periculoase în special pentru flora şi fauna marină".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Propunerea aduce două modificări Directivei 94/62/EC (intrată în vigoare la 31 decembrie 1994) privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje. Astfel, statele membre sunt obligate să adopte măsuri pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic cu o grosime mai mică de 50 de microni, deoarece acestea sunt refolosite mult mai rar decât pungile mai groase şi adesea devin deşeuri.
În al doilea rând, aceste măsuri pot include utilizarea unor instrumente economice, cum ar fi taxele, obiective naţionale de reducere şi restricţii de comercializare. Comisia Europeană precizează că reducerea semnificativă realizată în unele state membre ale UE prin introducerea unor taxe şi a altor măsuri arată că "se pot obţine rezultate prin acţiuni eficiente".
"Luăm măsuri pentru a rezolva o problemă de mediu foarte gravă şi foarte vizibilă. În fiecare an, peste 8 miliarde de pungi din plastic devin deşeuri în Europa, provocând daune enorme mediului înconjurător. Unele state membre au obţinut deja rezultate foarte bune în ceea ce priveşte reducerea utilizării pungilor din plastic. Dacă şi alte ţări le urmează exemplul, am putea reduce consumul global actual din Uniunea Europeană cu până la 80%", a declarat, luni, Janez Potočnik, comisarul pentru Mediu.
Executivul de la Bruxelles a luat această decizie deoarece pungile din plastic nu sunt incluse "în sistemele de gestionare a deşeurilor şi se acumulează în mediul înconjurător, mai ales sub forma deşeurilor marine".
"După ce sunt aruncate, pungile de transport din plastic pot rezista sute de ani. Deşeurile marine sunt recunoscute din ce în ce mai mult drept o problemă mondială majoră, care reprezintă o ameninţare la adresa ecosistemelor marine şi a animalelor precum peştii şi păsările", informează CE, care susţine că deţine dovezi potrivit cărora există "acumulări mari de deşeuri în mările europene".
În 2010, se estimează că 98,6 miliarde de pungi de transport din plastic au fost introduse pe piaţa UE, ceea ce corespunde utilizării anuale a 198 de pungi de transport din plastic de către fiecare cetăţean european. Din aceste aproape 100 de miliarde de pungi, marea majoritate sunt pungi subţiri, care sunt refolosite mai rar decât pungile mai groase.
Cifrele referitoare la consum variază între statele membre, consumul anual de pungi de transport din plastic subţiri pe cap de locuitor fiind cuprins între un număr estimat de patru pungi în Danemarca şi Finlanda şi 466 de pungi în Polonia, Portugalia şi Slovacia.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe