- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.11.2013, 14:35)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană cere statelor membre reducerea utilizării pungilor de plastic subţiri
Comisia Europeană a adoptat, luni, o propunere care impune statelor membre să reducă utilizarea pungilor de transport din plastic subţiri, din cauza faptului că acestea conţin particule microscopice nocive, care sunt periculoase pentru flora şi fauna marină, potrivit unui comunicat al CE.
Urmărește
3303 afișări
Comisia Europeană cere statelor membre reducerea utilizării pungilor de plastic subţiri
"Statele membre pot alege măsurile pe care le consideră cele mai adecvate, inclusiv perceperea unor taxe, introducerea unor obiective naţionale de reducere sau o interzicere a utilizării pungilor în anumite condiţii", se arată în comunicat. Comisia Europeană şi-a motivat propunerea prin faptul că, "de multe ori, pungile din plastic subţiri sunt utilizate o singură dată, dar pot rămâne în mediul înconjurător sute de ani, adesea ca particule microscopice nocive care s-a demonstrat că sunt periculoase în special pentru flora şi fauna marină".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te afectează financiar Ordonanța Trenuleț? Partidele au primit în primele 11 luni din an 400 mil. de lei
-
Joe Biden regretă că s-a retras din cursa prezidenţială şi consideră că l-ar fi învins pe Trump
-
Preşedintele azer dă vina pe Rusia pentru doborârea avionului în ziua de Crăciun. Ce solicită din partea Moscovei
-
Avionul prăbuşit în Coreea de Sud: Prima mărturie a unuia dintre cei doi supravieţuitori ai tragediei
Propunerea aduce două modificări Directivei 94/62/EC (intrată în vigoare la 31 decembrie 1994) privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje. Astfel, statele membre sunt obligate să adopte măsuri pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic cu o grosime mai mică de 50 de microni, deoarece acestea sunt refolosite mult mai rar decât pungile mai groase şi adesea devin deşeuri.
În al doilea rând, aceste măsuri pot include utilizarea unor instrumente economice, cum ar fi taxele, obiective naţionale de reducere şi restricţii de comercializare. Comisia Europeană precizează că reducerea semnificativă realizată în unele state membre ale UE prin introducerea unor taxe şi a altor măsuri arată că "se pot obţine rezultate prin acţiuni eficiente".
"Luăm măsuri pentru a rezolva o problemă de mediu foarte gravă şi foarte vizibilă. În fiecare an, peste 8 miliarde de pungi din plastic devin deşeuri în Europa, provocând daune enorme mediului înconjurător. Unele state membre au obţinut deja rezultate foarte bune în ceea ce priveşte reducerea utilizării pungilor din plastic. Dacă şi alte ţări le urmează exemplul, am putea reduce consumul global actual din Uniunea Europeană cu până la 80%", a declarat, luni, Janez Potočnik, comisarul pentru Mediu.
Executivul de la Bruxelles a luat această decizie deoarece pungile din plastic nu sunt incluse "în sistemele de gestionare a deşeurilor şi se acumulează în mediul înconjurător, mai ales sub forma deşeurilor marine".
"După ce sunt aruncate, pungile de transport din plastic pot rezista sute de ani. Deşeurile marine sunt recunoscute din ce în ce mai mult drept o problemă mondială majoră, care reprezintă o ameninţare la adresa ecosistemelor marine şi a animalelor precum peştii şi păsările", informează CE, care susţine că deţine dovezi potrivit cărora există "acumulări mari de deşeuri în mările europene".
În 2010, se estimează că 98,6 miliarde de pungi de transport din plastic au fost introduse pe piaţa UE, ceea ce corespunde utilizării anuale a 198 de pungi de transport din plastic de către fiecare cetăţean european. Din aceste aproape 100 de miliarde de pungi, marea majoritate sunt pungi subţiri, care sunt refolosite mai rar decât pungile mai groase.
Cifrele referitoare la consum variază între statele membre, consumul anual de pungi de transport din plastic subţiri pe cap de locuitor fiind cuprins între un număr estimat de patru pungi în Danemarca şi Finlanda şi 466 de pungi în Polonia, Portugalia şi Slovacia.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Inteligența Artificială evoluează din ce în ce mai mult în medicină. Medicii sunt ajutați în gestionarea cazurilor dificile
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Living Apart Together” te învață cum să trăiești separat într-o relație. Ana Maria Ambrosa: „Este o alegere care reflectă evoluția relațiilor contemporane”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe