Comisia Europeană coordonează acţiunea autorităţilor naţionale de protecţie a consumatorilor împotriva Meta

Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că va coordona acţiunea autorităţilor naţionale de protecţie a consumatorilor împotriva Meta în ceea ce priveşte modelul de „plată sau consimţământ”.

Urmărește
113 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană coordonează acţiunea autorităţilor naţionale de protecţie a consumatorilor împotriva Meta

Comisia Europeană coordonează acţiunea autorităţilor naţionale de protecţie a consumatorilor împotriva Meta

Potrivit unui comunicat al CE, reţeaua de cooperare pentru protecţia consumatorilor (CPC) a trimis luni o scrisoare în urma unor preocupări legate de faptul că modelul de „plată sau consimţământ” al Meta ar putea încălca legislaţia UE în materie de protecţie a consumatorilor.

Comisia a coordonat această acţiune, condusă de Direcţia Generală Concurenţă, Consumatori şi Prevenirea Fraudei din Franţa.

„Acţiunea a început în anul 2023, imediat după ce Meta solicitase consumatorilor, de pe o zi pe alta, fie să se aboneze pentru a utiliza Facebook şi Instagram contra unei taxe, fie să îşi dea consimţământul pentru utilizarea de către Meta a datelor lor cu caracter personal pentru a li se prezenta anunţuri publicitare personalizate, permiţând Meta să obţină venituri din acestea („plată sau consimţământ”). Autorităţile de protecţie a consumatorilor au evaluat mai multe elemente care ar putea constitui practici înşelătoare sau agresive, analizând în special dacă Meta a furnizat în prealabil consumatorilor informaţii adevărate, clare şi suficiente. Ele au analizat dacă aceste informaţii le permiteau consumatorilor să înţeleagă implicaţiile pe care decizia lor de a plăti sau de a accepta prelucrarea datelor lor cu caracter personal în scopuri comerciale le-ar putea avea asupra drepturilor lor în calitate de consumatori”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, autorităţile CPC sunt preocupate de faptul că mulţi consumatori ar fi putut fi expuşi unei presiuni nejustificate de a alege rapid între cele două modele, din cauza temerii că ar pierde imediat accesul la conturile lor şi la reţeaua lor de contacte.

CE notează că acţiunea coordonată a reţelei CPC împotriva Meta se adaugă altor proceduri în curs la nivelul UE şi la nivel naţional legate de acelaşi model.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici