Comisia Europeană: Jumătate din state, inclusiv România, au transpus în legislaţie normele UE privind detenţia

Comisia Europeană a publicat, miercuri, un raport potrivit căruia doar jumătate din state, printre care şi România, au transpus în legislaţia naţională normele UE privind detenţia, ce au ca scop reducerea resurselor bugetare alocate pentru închisori şi reducerea numărului de arestări preventive.

Urmărește
250 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: Jumătate din state, inclusiv România, au transpus în legislaţie normele UE privind detenţia

Comisia Europeană: Jumătate din state, inclusiv România, au transpus în legislaţie normele UE privind detenţia (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

Raportul analizează transpunerea a trei decizii-cadru distincte ale UE, care vizează transferul de deţinuţi, măsurile de probaţiune şi sancţiunile alternative şi ordinul european de supraveghere judiciară. Conform acestor trei acte legislative, pedepsele cu închisoarea, deciziile de probaţiune sau sancţiunile alternative şi măsurile de supraveghere judiciară în faza premergătoare judecăţii pot fi executate într-o altă ţară UE decât cea în care o persoană a fost condamnată sau în care urmează să fie judecată. Aceasta poate fi ţara a cărei cetăţenie o deţine, ţara în care îşi are reşedinţa obişnuită sau o altă ţară din UE cu care persoana are legături strânse.

Comisia Europeană avertizează că normele, convenite în unanimitate de statele membre între 2008 şi 2009, ar fi trebuit să fie transpuse până la 5 decembrie 2011 (transferul de deţinuţi), 6 decembrie 2011 (măsurile de probaţiune şi sancţiunile alternative), respectiv 1 decembrie 2012 (ordinul european de supraveghere judiciară). Până în prezent, doar 18 state membre au transpus decizia privind transferul de deţinuţi, 14 au transpus decizia privind măsurile de probaţiune şi sancţiunile alternative şi 12, ordinul european de supraveghere judiciară. România a implementat toate cele trei decizii.

Potrivit Comisiei, normele au scopul de a îmbunătăţi încrederea reciprocă între sistemele judiciare din ţările europene — un element esenţial pentru un spaţiu european comun de justiţie. Cele trei decizii-cadru sunt, de asemenea, instrumente importante de reintegrare socială a deţinuţilor şi de reducere a numărului de arestări preventive.

Executivul european consideră că "netranspunerea sau transpunerea cu întârziere a acestor norme de către unele state membre este regretabilă, întrucât deciziile-cadru au potenţialul de a conduce la o reducere a pedepselor cu închisoarea impuse de instanţe" nerezidenţilor. S-ar putea astfel reduce suprapopularea din închisori, îmbunătăţindu-se şi condiţiile de detenţie, şi s-ar putea reduce resursele bugetare alocate la nivel naţional pentru închisori, mai spune CE, care solicită tuturor statelor membre care nu au acţionat încă în acest sens să ia rapid toate măsurile necesare în vederea transpunerii complete a acestor acte legislative ale UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici