Comisia Europeană propune interzicerea clonării animalelor

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, trei proiecte de lege prin care interzice clonarea animalelor de fermă, importurile de clone ale acestor animale, precum şi comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate.

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană propune interzicerea clonării animalelor

Comisia Europeană propune interzicerea clonării animalelor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Două propuneri vor interzice utilizarea tehnicilor de clonare în UE pentru animalele de fermă şi importurile de clone ale acestor animale. De asemenea, comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate va fi interzisă", potrivit unui comunicat al CE.

Unul dintre cele trei proiecte de directivă prevede instituirea unei interdicţii temporare privind utilizarea tehnicilor de clonare la animalele de fermă, precum şi privind introducerea pe piaţă de animale vii clonate şi de embrioni clonaţi. Un al doilea proiect garantează că produsele alimentare, cum ar fi carnea sau laptele provenind de la animale clonate, nu vor fi introduse pe piaţa Uniunii Europene.

Pe de altă parte, clonarea nu va fi interzisă în scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare şi a speciilor pe cale de dispariţie sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice şi dispozitive medicale, în cazul în care utilizarea acestei tehnici poate fi justificată.

Totodată, Executivul de la Bruxelles intenţionează să simplifice procedurile de autorizare a "alimentelor noi". Expresia se referă, în general, produsele alimentare care nu au fost consumate în UE la un nivel semnificativ înainte de mai 1997, şi, în special, alimente produse conform unor tehnici şi tehnologii noi, cum ar fi nanomaterialele.

De asemenea, se prevăd "dispoziţii speciale pentru produsele alimentare care nu au fost comercializate în UE, dar a căror utilizare în condiţii de siguranţă este confirmată istoric în ţări din afara UE", precizează sursa citată.

Proiectele de directivă trebuie analizate de Parlamentul European şi de Consiliu. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, proiectele legislative vor intra în vigoare cel mai devreme în 2016.

În prezent, în UE, pentru comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate este nevoie de o aprobare prealabilă introducerii pe piaţă, în conformitate cu regulamentul privind alimentele noi, pe baza unei evaluări ştiinţifice a siguranţei alimentare de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). Până în prezent, niciun operator din sectorul alimentar european sau străin nu a solicitat o autorizaţie de introducere pe piaţă pentru alimente produse prin utilizarea tehnicii de clonare.

În 2008, EFSA a făcut o evaluare ştiinţifică a riscurilor privind clonarea şi a conchis că nu există niciun indiciu al unor eventuale diferenţe în materie de siguranţă alimentară în ceea ce priveşte carnea şi laptele clonelor şi ale descendenţilor acestora comparativ cu animalele reproduse prin mijloace convenţionale. Avizul a fost confirmat în 2009, 2010 şi 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici