Comisia Europeană: România trebuie să facă eforturi suplimentare privind egalitatea între femei şi bărbaţi

În România sunt necesare eforturi şi măsuri suplimentare pentru a îmbunătăţi situaţia privind egalitatea între femei şi bărbaţi, inclusiv în sensul eliminării diferenţelor în ceea ce priveşte, între altele, ocuparea forţei de muncă, remunerarea şi pensiile, susţine Comisia Europeană (CE).

Urmărește
133 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: România trebuie să facă eforturi suplimentare privind egalitatea între femei şi bărbaţi

Comisia Europeană: România trebuie să facă eforturi suplimentare privind egalitatea între femei şi bărbaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Conform raportului anual privind egalitatea între femei şi bărbaţi, în România sunt necesare eforturi şi măsuri suplimentare pentru a îmbunătăţi situaţia în domeniu, inclusiv în sensul eliminării diferenţelor în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, remunerarea şi pensiile, combaterea violenţei, precum şi promovarea egalităţii în procesul de luare a deciziilor", se arată într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit CE, aceste eforturi sunt necesare deoarece, potrivit fişelor informative pe tema promovării egalităţii şi a echilibrului de gen, România se clasează printre ultimele cinci ţări din UE în ceea ce priveşte procentul reprezentării femeilor în consiliile de conducere ale companiilor listate la bursă şi, în plus, acest procent a înregistrat cea mai accentuată scădere în rândul statelor membre UE.

La nivelul UE, raportul anual privind egalitatea între femei şi bărbaţi arată că decalajele dintre cele două sexe s-au redus în mod semnificativ în ultimii ani, însă progresele realizate sunt inegale între statele membre şi există în continuare discrepanţe în diferite domenii, în detrimentul economiei Europei.

De pildă, rata de ocupare a forţei de muncă în rândul femeilor în UE a crescut de la 58% în 2002 la 63%. CE subliniază că finanţarea UE a contribuit la această creştere: în perioada de finanţare 2007-2013, aproximativ 3,2 miliarde de euro din fondurile structurale au fost alocate pentru finanţarea centrelor de îngrijire a copiilor şi promovarea participării femeilor pe piaţa forţei de muncă, acţiuni care au avut un puternic efect de pârghie.

Pe de altă parte, însă, cu toate că 60% din absolvenţii de universitate sunt femei, acestea sunt în continuare plătite cu 16% mai puţin decât bărbaţii pentru fiecare oră de muncă, precizează CE.

În plus, femeile sunt mai predispuse să lucreze cu fracţiune de normă (32%, în comparaţie cu 8,2% din bărbaţi care lucrează cu fracţiune de normă) şi îşi întrerup cariera pentru a se ocupa de ceilalţi. Prin urmare, precizează CE, decalajul între femei şi bărbaţi în materie de pensii este de 39%. Văduvele şi părinţii singuri, în special mame singure, reprezintă un grup deosebit de vulnerabil, iar peste o treime dintre părinţii singuri au un venit insuficient.

Tot la nivelul UE, deşi rata de ocupare a forţei de muncă în rândul femeilor a crescut, ea se menţine totuşi la 63%, faţă de 75% pentru bărbaţi. Aceasta este în principal rezultatul crizei economice, care a dus la o înrăutăţire a situaţiei ocupării forţei de muncă în rândul bărbaţilor.

De asemenea, femeile continuă să suporte povara muncii neremunerate din cadrul gospodăriei şi al familiei. Ele petrec în medie 26 de ore pe săptămână, efectuând activităţi de îngrijire şi casnice, în comparaţie cu nouă ore în cazul bărbaţilor.

CE remarcă şi faptul că, în continuare, este mai puţin probabil pentru femei să deţină poziţii de conducere. Ele reprezintă în medie 17,8% dintre membrii consiliilor de administraţie ale celor mai mari societăţi cotate la bursă, 2,8% dintre directorii generali, 27% dintre poziţiile de miniştri în cadrul guvernului şi 27% dintre membrii parlamentelor naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici