- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.11.2018, 07:53)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE Comisia Iordache continuă, luni, dezbaterile asupra controversatei OUG 92 care modifică legile Justiţiei UPDATE: Auditul extern privind repartizarea cauzelor pe completuri de judecată, eliminat
Comisia pentru legile Justiţiei continuă, luni, de la ora 11.00, dezbaterea amendamentelor la OUG 92/2018 care modifică legile Justiţiei. La şedinţă trecută a fost introdus un nou criteriu de eliberare din funcţie a magistraţilor, respectiv "neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie".
Urmărește
688 afișări
Comisia Iordache continuă, luni, dezbaterile asupra controversatei OUG 92 care modifică legile Justiţiei
LIVE din Comisia pentru legile justiţiei
Comisia parlamentară pentru legile justiţiei a admis, luni, un amendament privind abrogarea din legea 304/2004 privind organizarea judiciară a auditării externe a sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată.
„Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată se auditează extern, la fiecare 2 ani, sub conducerea Ministerului Justiţiei şi cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor. Concluziile auditului sunt publice”, este articolul din legea 304/2004 abrogat, luni, în comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de Florin Iordache, deputat PSD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Abrogarea a fost propusă de Asociaţia Magistraţilor din România, de Forumul Judecătorilor din România, şi votat în comisie de PSD şi ALDE.
„Nu există nicio justificare a unui audit extern. De asemenea, accesând datele sistemului de repartizare aleatorie vor fi accesate implicit date personale şi alte date nepublice. Există deja mecanismele de verificare, inclusiv prin controale ale Inspecţiei Judiciare, fără a mai fi necesară cheltuirea inutilă a unor sume din buget”, a apreciat Forumul Judecătorilor necesitatea abrogării articolului.
Comisia specială pentru legile justiţiei a mai admis un amendament privind abrogarea articolului care prevede dreptul Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a „b) propune Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii judecătorii care vor face parte din comisiile de concurs pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.
Forul legislativ de specialitate continuă, luni, dezbatererea amendamentelor la OUG 92/2018 care modifică legile Justiţiei.
La şedinţă trecută a fost introdus un nou criteriu de eliberare din funcţie a magistraţilor, respectiv "neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie".
Prin urmare, judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie "în următoarele cazuri: (...) i) neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie".
ŞTIRE INIŢIALĂ
Comisia parlamentară pentru legile justiţiei condusă de Florin Iordache, deputat PSD, a admis, miercurea trecută, introducerea în OUG 92 a unui amendament care se referă la articolul 65 din legea de modificare a statutului magistraţilor.
Prin urmare, judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie "în următoarele cazuri: (...) i) neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie".
Amendamentul a fost susţinut de PSD, ALDE şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR).
De asemenea, un alt amendament adoptat se referă la promovarea procurorilor la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).
"Pentru a fi promovaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător, cel puţin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop", prevede textul aprobat de comisia parlamentară.
La propunerea Forumului Judecătorilor a fost introdus în OUG 92 un amendament care prevede că "Trecerea în rezerva sau în retragere a judecătorilor şi procurorilor militari, inclusiv ca urmare a pensionării, se face în condiţiile legii, după eliberarea din funcţie de către Preşedintele României".
Comisia parlamentară a mai decis să abroge un articol din legile justiţiei.
"(2) Constituie vechime, în sensul prezentei legi, perioada în care o persoană a exercitat funcţia de notar de stat, această vechime aplicându-se persoanelor prevăzute la art. 82 alin. (1)-(5), precum şi foştilor notari de stat, chiar dacă la data pensionării au altă ocupaţie", este articolul eliminat, la propunerea PSD, ALDE şi UNJR.
În ceea ce priveşte OUG 90/2018 privind operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, comisia specială a adoptat, tot miercurea trecută, fără amendamente proiectul de lege pentru aprobarea actului normativ în varianta adoptată de Guvern. Parlamentarii PNL şi USR au propus, în cadrul dezbaterilor, să fie adoptată o lege de respingere a ordonanţei de urgenţă, însă propunerea a fost respinsă.
Guvernul a adoptat, pe 10 octombrie, ordonanţa de urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că prin respectiva OUG dosarele de la DNA în care sunt investigaţi magistraţi se vor muta la Ministerul Public.
La DNA sunt aproximativ 300 de dosare în care sunt investigaţi magistraţi.
Citeşte şi: Protest în Piaţa Victoriei faţă de OUG 92 pe legile justiţiei: Vrem justiţie liberă, neataşată politic/ Simultan, oamenii au ieşit în Timişoara şi Cluj-Napoca
Citeşte şi: Avocatul Poporului lucrează la sesizarea privind OUG 92 pe legile justiţiei, în ziua în care Victor Ciorbea a fost ameninţat cu revocarea
Citeşte şi: CONSULTĂRI la Cotroceni pe legile justiţiei. Tăriceanu a pledat pentru consens, dar de la premise comune/ Dragnea a refuzat reluarea procesului legislativ pentru că există deja OUG 92/ Iohannis, lămuriri despre un PACT cu PSD
Citeşte şi: Cum putea fi evitată ordonanţa care „a bulversat sistemul”. Cazanciuc, PSD: Nu era nevoie de ea dacă Tudorel Toader participa la dezbaterile pe Legile Justiţiei
Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre OUG pe legile justiţiei: Această ordonanţă e foarte îngrijorătoare | VIDEO
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Cine este şi ce fapte a mai comis autorul atacului în masă din Brăila. Violenţa săvârşită în trecut
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe