Conducerea Tarom, audiată în Parlament din cauza incidentelor. Preşedintele Comisiei de Transporturi: Compania TAROM funcţionează în condiţii de trafic sigure - VIDEO

Conducerea Tarom şi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor au fost chemaţi, luni, la Comisia de Transporturi din Senat pentru a explica motivele care au dus la apariţia ultimelor incidente privind siguranţa aeronavelor companiei aeriene române.

Urmărește
1510 afișări
Imaginea articolului Conducerea Tarom, audiată în Parlament din cauza incidentelor. Preşedintele Comisiei de Transporturi: Compania TAROM funcţionează în condiţii de trafic sigure - VIDEO

Conducerea Tarom, audiată în Parlament din cauza incidentelor (Imagine Bogdan Iordache / Mediafax Foto)

"Compania Tarom ar fi trebuit pregătită mult mai bine, din timp, pentru condiţiile din 2015-2016 de piaţă. Low-cost-urile au venit foarte, foarte agresiv. Acum încercăm să facem faţă, să ne batem, cred că românii merită această companie în care statul român a investit şi investeşte în continuare bani, în flotă. Compania are o cotă de piaţă din care pierde câte un pic , însă este destul de solidă şi există potenţial de redresare însă va trebui o voinţă politică solidă în decursul anului viitor pentru a lua nişte măsuri un pic radicale, pentru a putea aşeza pe baze economice reale adaptate la condiţiile de piaţă din acest domeniu", a declarat, în comisie, Ionuţ Moşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a efectuat săptămâna trecută o vizită de lucru la TAROM în contextul incidentelor aviatice şi le-a cerut angajaţilor ca avioanele să fie verificate şi de alte persoane faţă de cei care le monitorizează în mod curent.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, o echipă de investigatori din cadrul CIAS (Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile) a început acţiunile de determinare a cauzelor producerii evenimentului aviatic în care TAROM a întrerupt decolarea în cursa Bucureşti-Iaşi.Investigatorii au demarat „activităţile de investigaţie privind siguranţa, cu scopul de a determina cauzele producerii acestui eveniment aviatic”.

„Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile a fost notificat în data de 13 octombrie 2016, în jurul orei 23.00, despre producerea în jurul orei 21.20 a unui incident aviatic pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti-Otopeni. În incident a fost implicată o aeronavă de tip ATR72-500, cu însemnele de înmatriculare YR-ATI, aparţinând companiei aeriene TAROM”, a menţionat CIAS.

Aeronava, având la bord 38 de persoane, împreună cu patru membri ai echipajului, urma să efectueze o cursă internă Bucureşti-Iaşi, însă – potrivit CIAS – pilotul comandant „a întrerupt decolarea din cauza unor vibraţii puternice la jamba de bot şi a decis întoarcerea la poziţia de parcare”.

Anterior acestui eveniment, cursa TAROM RO 637 Bucureşti-Satu Mare, care decolase la ora 16.48 de pe Aeroportul Otopeni, s-a întors după aproximativ 20 de minute pe aeroport, din cauza unor defecţiuni tehnice se pare că la trenul de aterizare. De asemenea, o aeronavă TAROM cu destinaţia Timişoara, prevăzută să decoleze la ora 12.40 cu 57 de pasageri la bord, a decolat cu o întârziere de o oră şi 50 de minute din cauza defectării unui difuzor de la bordul aeronavei.

Preşedintele Comisiei de Transporturi: Compania TAROM funcţionează în condiţii de trafic sigure

Preşedintele Comisiei de Transporturi din Senat, Danil Butunoi, a declarat, după audierea conducerii TAROM şi a reprezentanţilor Ministerului Transporturilor, că TAROM operează în condiţii de trafic sigure şi că operatorul aerian nu are mai multe incidente sau întârzieri raportate decât alţii.

"Am avut bucuria să constat că lucrurile nu sunt chiar atât de sumbre aşa cum se previzionau a fi, cum era impresia noastră din percepţia publică. Compania TAROM funcţionează în condiţii de trafic aerian extrem de sigure, micile incidente care se întâmplă aşa cum s-a întâmplat şi astăzi pe aeroportul din Sofia, sunt lucruri care se întâmplă la orice companie, nu are TAROM-ul nici mai multe nici mai puţine faţă de ceilalţi operatori aerieni. Fiind o companie de stat, poate mai trebuie şi restructurată, poate mai trebuie multe lucruri aşezate în interiorul companiei", a declarat Danil Butunoi, preşedintele Comisiei de Transporturi din Senat.

Directorul interimar al companiei TAROM, Dan Plavati, a precizat, după audierea din Parlament, că TAROM nu înregistrează mai multe întârzieri sau incidente, comparativ cu alte companii aeriene.

"Unele din avioane au 16 ani vechime. Numărul de ore de utilizare este cel normal pentru acest tip de aparate. Întotdeauna piesele vin numai de la furnizorii agreaţi de producător, întotdeauna piese noi. Nu s-a făcut niciodată rabat de la acest sistem. Programul de mentenanţă este respectat cu stricteţe şi este conform tuturor reglementărilor internaţionale şi naţionale. Nu se poate face rabat şi nu se va face parte rabat de la partea de siguranţă. (...) Au fost doar întârzieri şi să spunem că au fost publicate mai multe întârzieri, dar nu este un număr de defecte mai mare. Totul este absolut normal. Toţi colegii noştri de la operaţiuni sol, cei care au grijă de îmbarcarea pasagerilor totdeauna comunică pasagerilor orice fel de întârzieri", a declarat Dan Plavati, director interimar TAROM.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici