Confederaţiile sindicale ies joi în stradă cu 1.000 de persoane. Urmează greva generală.

Confederaţiile sindicale vor organiza de joi, timp de patru zile, pichete cu 1.000 de persoane în Piaţa Victoriei şi la Palatul Cotroceni, urmând să hotărască dacă vor intra toţi bugetarii în grevă generală pe termen nelimitat, ca urmare a măsurilor de austeritate anunţate de autorităţi.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Confederaţiile sindicale ies joi în stradă cu 1.000 de persoane. Urmează greva generală.

Confederaţiile sindicale ies joi în stradă cu 1.000 de persoane. Urmează greva generală. (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

În faţa sediilor Guvernului şi Preşedinţiei se vor aduna joi, vineri, luni şi marţi câte 1.000 de sindicalişti de la toate cele cinci confederaţii.

Confederaţiile sindicale au anunţat şi un miting de amploare în Piaţa Victoriei, în 19 mai, la care vor participa aproximativ 40.000 de sindicalişti.

Sindicaliştii vor hotărî după mitingul din 19 mai dacă vor recurge la o grevă generală, din 25 mai, "sau o mişcare de stradă asemănătoare celei din Grecia", respectiv o ieşire regulată şi blocarea Pieţei Victoriei permanent în fiecare zi, a spus liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Decizia privind declanşare grevei generale trebuie discutată însă cu toţi liderii de sindicat, pentru că pentru zilele de grevă nu se plătesc salarii, ceea ce ar putea însemna un ajutor dat Guvernului şi încă o diminuare a veniturilor bugetarilor, a precizat Hossu.

Măsurile de reducere a salariilor şi pensiilor propuse de autorităţi după discuţile cu delegaţia FMI i-au scos şi pe pensionari în stradă. Aproximativ 1.000 de pensionari au protestat, miercuri, timp de trei ore, în faţa Palatului Cotroceni, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, pe care îl acuză că i-a înşelat şi căruia îi cer să renunţe la măsurile de reducere cu 15% a pensiilor.

Şi sindicaliştii din învăţământ au început luni protestele cu pichete la Palatul Parlamentului, pe care le vor continua până în 20 mai.

Mai mult, sindicaliştii din învăţământ au decis să aplice măsurile dure de protest pe care le-au anunţat de mai mult timp dacă autorităţile nu le iau în considerare cererile.

Cele patru federaţii sindicale au decis miercuri atât declanşarea grevei generale, cât şi blocarea anului şcolar, la nemulţumirile legate de Legea educaţiei şi de finanţarea învăţământului adăugându-se şi măsurile de reducere a salariilor propuse de autorităţi, care ar urma să fie aplicate din 1 iunie.

Cadrele didactice nu mai trec de miercuri notele elevilor în catalog şi nu mai participă la evaluările naţionale şi la bacalaureat, ceea ce înseamnă blocarea anului şcolar.

Mai mult, profesorii vor intra din 31 mai în grevă generală, în 19 mai vor participa la mitingul din Piaţa Victoriei, iar în 1 iunie vor fi organizate mitinguri în municipiile reşedinţă de judeţ şi în Bucureşti.

Sindicaliştii din învăţământ cer să nu se aplice măsurile de reducere a salariilor, arătând că profesorii şi pensionarii nu pot fi făcuţi responsabili pentru "ani întregi de cheltuieli pe clientelă politică".

Invitaţia la dialog adresată de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a fost respinsă de liderii federaţiilor din învăţământ, care au spus că nu acceptă discuţii formale şi că aşteaptă din partea Guvernului o invitaţie oficială la negociere.

Federaţia Sanitas va analiza după mitingul din 19 mai dacă declanşează grevă generală din 31 mai, odată cu profesorii. Preşedintele Sanitas, Marius Petcu a spus că şi problemele din Sănătate sunt la fel de mari şi că diminuarea salariilor şi a pensiilor afectează la fel de tare şi sectorul sanitar.

Şi sindicaliştii din administraţie sunt nemulţumiţi de propunerile de reducere a salariilor şi spun că se pregătesc de proteste.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Măsurile, anunţate, în 6 mai de preşedintele Traian Băsescu, au fost contestate de sindicalişti, dar acceptate de patronate.

După două runde de discuţii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni şi la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intenţie către FMI să fie reanalizată în Consiliul Economic şi Social şi să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul CES.

Plenul CES a fost convocat pentru vineri, însă discuţiile ar putea fi amânate, la solicitarea confederaţiilor sindicale, care vor să analizeze cifrele exacte pe care se fundamentează măsurile de austeritate, date pe care le-au solicitat Ministerului Finanţelor. Fără participarea celor 15 reprezentanţi ai sindicatelor în CES, nu poate fi dat un aviz în cazul scrisorii de intenţie cu FMI.

Patronatele susţin că renegocierea acordului cu FMI ar transmite un sentiment de neîncredere şi ar fi urmată imediat de o reducere a ratingurilor cu 2-3 trepte, iar dacă înţelegerea cu FMI va cădea România va intra în iulie în incapacitate de plată.

Premierul Emil Boc a solicitat miniştrilor să nu plece din Bucureşti la sfârşitul acestei săptămâni şi să fie pregătiţi pentru o nouă convocare la Palatul Victoria, atenţionându-i că Executivul s-ar putea reuni din nou, pentru a aproba scrisoarea de intenţie cu FMI dacă CES va emite un aviz pozitiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici