- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.03.2014, 10:58)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX - Adrian Vasilescu: România a primit de la UE 10,9 miliarde euro în plus faţă de cât a contribuit
România a primit de la Uniunea Europeană (UE), în perioada 2007-2013, fonduri în valoare de 21,3 miliarde euro şi a plătit către UE 10,6 miliarde euro, având astfel un sold pozitiv de 10,9 miliarde euro, a declarat vineri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, la Conferinţa "Mediafax Talks about European Funds".
Urmărește
640 afișări
Adrian Vasilescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
El a arătat că anul 2013 a fost cel mai bun din perspectiva intrării de fonduri europene, cu un total de 5,6 miliarde euro, din care 2,9 miliarde euro au reprezentat transferuri curente, iar 2,6 miliarde euro au fost transferuri de capital.
Oficialul BNR a precizat că valorile au fost în creştere din 2007 până în 2013, 2007 fiind singurul an în care s-a înregistrat un sold negativ la solduri curente.
"Atunci au intrat 900 milioane (euro – n.r.), au ieşit 1,2 miliarde şi avem un sold negativ de 298 milioane la transferuri curente. De atunci, niciodată nu am mai înregistrat sold negativ, deci în fiecare an noi am primit mai mult decât am plătit, aşa că acele idei că plătim mai mulţi bani la Uniunea Europeană decât primim nu sunt adevărate", a spus Vasilescu la conferinţa Mediafax Talks about European Funds.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
El a arătat că, pe lângă primirea de fonduri, România mai are ca avantaje în relaţia cu UE comerţul, peste 70% din comerţ fiind realizat cu Uniunea Europeană şi exporturile.
Totodată, Vasilescu a atras atenţia că principalul defect în demersul atragerii de fonduri europene este comunicarea slabă, neclară, astfel că foarte multe aspecte sunt încă foarte puţin cunoscute de public.
"Sunt foarte mulţi tineri fermieri care au auzit de fonduri europene, îşi dezvoltă activitatea şi vor să atragă fonduri. Au venit la bănci cu foarte mult elan şi dintr-odată s-au dezumflat (...) De pildă au vrut să-şi cumpere maşini agricole şi era o normă că pot cumpăra doar maşini la prima mână, din fabrică, iar tinerii au spus că n-au nevoie din fabrică pentru că pleacă de la bun început cu pierderi. Am auzit că această normă nu mai este în vigoare şi că acum un tânăr fermier poate să-şi cumpere la mână a doua utilaje", a povestit Vasilescu.
Marius Radu, coordonator fonduri UE în cadrul UniCredit Ţiriac Bank, a precizat că norma respectivă, care ţine de un regulament european, nu permite deocamdată, pentru perioada 2007-2013, achiziţii second-hand pentru utliaje.
Vasilescu spune că băncile nu s-au implicat "cu prea mult aplomb" în activitatea de atragere a fondurilor europene, însă a recunoscut că sunt câteva insituţii de credit care şi-au înfiinţat totuşi departamente de specialitate şi care asigură consultanţă "nu 100% corectă, dar în mare parte corectă".
El apreciază că este nevoie de un efort mai mare în comunicarea privind fondurile europene, aceasta trebuie să fie clară, precizând ca este un gând personal şi nu o recomandare a băncii centrale adresată Ministerului Fondurilor Europene.
"Din păcate sunt foarte multe mituri, multe poveşti despre fondurile europene. Cea mai nostimă, dacă nu cea mai dramatică este cea cu: «nu-mi bat capul cu fondurile europene pentru că de acolo nu se poate fura nimic»", a amintit Vasilescu.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe