CONFERINŢĂ MEDIAFAX: ANMDM - Încercăm să creăm un sistem ca să nu mai fie nevoie de reactualizarea listei de compensate

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) Marius Savu a declarat că, în ultimele luni, a încercat crearea unui sistem prin care să nu mai fie nevoie de elaborarea de liste noi de compensate.

Urmărește
145 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢĂ MEDIAFAX: ANMDM - Încercăm să creăm un sistem ca să nu mai fie nevoie de reactualizarea listei de compensate

Marius Savu (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"După şase, şapte ani, respectiv din anul 2008, când a fost ultima actualizare a listei de medicamente, nevoia şi cererile pacienţilor sunt normale. De aceea am încercat în ultimele luni să creem un sistem care să nu mai aibă nevoie pe viitor de întrebarea «când va fi următoarea listă şi câte molecule introducem pe ea»", a declarat, miercuri, Marius Savu, la conferinţa cu tema "Accesul pacienţilor cu cancer la tratamente noi şi inovatoare, la informaţie şi prevenţie", organizată de MEDIAFAX, după deschiderea Centrului de Senologie de la Spitalul "Sfânta Maria".

Potrivit preşedintelui ANMDM, după ce va trece de "presiunea aprobării celor peste 100 de dosare", în următoarea etapă se va avea în vedere introducerea medicamentelor alternative pentru tratamentul unor boli pur şi simplu în continuarea celor deja introduse.

"De exemplu, dacă există o nouă alternativă medicală pentru tratamentul bolii X care nu a răspuns la medicamentele A, B, C, D pe care le avem deja pe listă, dorim să introducem această alternativă în continuarea listei de medicamente. Acest lucru să fie discutat de comisia de specialitate, aprobat de autorităţi şi găsită finanţarea, astfel încât noul medicament să fie introdus pe listă", a spus Marius Savu.

Preşedintele ANMDM a precizat că noul sistem presupune elaborarea unei prime liste pentru rezolvarea urgenţelor în tratarea anumitor boli şi, ulterior, completarea acesteia.

Savu a mai spus că oncologia este poate "cea mai sensibilă zonă a tratamentelor", având în vedere costurile ridicate ale multor medicamente.

"Introducerea acordurilor cost-volum se va adresa într-o mare măsură zonei oncologice dintr-un motiv foarte clar şi important, respectiv pentru că este vorba de medicamente foarte scumpe, şi când spunem scump ne referim la 30, 40, 70, 100.000 de euro pe an. De aceea este nevoie ca cel care primeşte aceste medicamente chiar să aibă nevoie de ele pentru a nu priva un alt pacient căruia medicamentul i-ar fi putut trata boala", a mai arătat Savu.

Preşedintele ANMDM a mai spus că după discuţiile de joi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, preşedintele CNAS va putea discuta cu producătorii de medicamente pentru introducerea pe listă a medicamentelor care nu s-au aflat până în prezent.

La conferinţa cu tema "Accesul pacienţilor cu cancer la tratamente noi şi inovatoare, la informaţie şi prevenţie", organizată de MEDIAFAX, au fost discutate teme precum situaţia bolnavilor de cancer în România, tratamente noi, medicina personalizată, radioterapia şi chirurgia. Evenimentul a fost sprijinit de Angelini.

În cadrul evenimentului a fost deschis şi Centrul de Senologie de la Spitalul "Sfânta Maria" şi a fost lansată campania socială "Sănătatea ta înainte de orice. Controlează-ţi sânii la cea mai mică suspiciune".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici