Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Astărăstoae: E de câţiva ani o campanie împotriva medicilor, care s-a intensificat în ultimele luni - VIDEO

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat, cu referire la descinderile de marţi vizând medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false, că de câţiva ani se desfăşoară o campanie împotriva medicilor, care s-a intensificat în ultimele luni.

Urmărește
269 afișări

"Regret că un eveniment care într-o ţară normală ar fi constituit cel mai important eveniment din acea zi, pentru că este un eveniment legat de sănătate şi de medicul de familie, cred că astăzi va fi acoperit", a spus Astărăstoae, la conferinţa Mediafax Talks, organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie.

El a precizat că evenimentul va fi acoperit de "circul" şi de "campania care a început de câţiva ani, dar care s-a intensificat în ultimele luni, împotriva medicilor, indiferent de specialitate, începând de la medici de familie, până la unii care reprezintă repere în profesia medicală".

"Părerea mea este deja formată, de cel puţin cinci ani asistăm la o campanie bine dirijată împotriva corpului medical, în care intervin atât serviciile secrete, cât şi instituţiile de forţă, Procuratura. Din experienţa mea, în afară de perioada Gheorghiu Dej, când Stalin începuse campanie împotriva medicilor, nu am cunoscut asemenea campanie. Mai spunea ceva Dejeu, în '97, că ar trebui verificaţi trei medici pe judeţ", a mai spus Vasile Astărăstoae.

Preşedintele CMR a adăugat că pentru el este un mare semn de întrebare de ce procurorii nu respectă articolul 387, alineatul 3 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care prevede că începerea urmăririi penale împotriva unui medic, în legătură cu exercitarea profesiei se va face numai după înştiinţarea Colegiului Medicilor din România.

"Cred că procurorii au confundat mass-media cu Colegiul Medicilor, pentru că eu am aflat despre acest caz (percheziţiile la medici suspectaţi că au prescris reţete false pentru medicamente, n.r.) de la televizor, iar dacă cer informaţii, mi se spune că nu au legătură cu profesia. Dacă a pune un diagnostic şi a scrie o reţetă nu au legătură cu profesia, atunci nu ştiu ce are, probabil condusul maşinii", a afirmat Astărăstoae.

Preşedintele CMR a făcut referire şi la câteva cazuri de amploare care s-au derulat în ultimii ani, unul dintre acestea fiind cel în care era vorba tot de reţete false şi în care erau implicaţi medici şi farmacişti.

"Valoarea decontările false, care a fost atunţată atunci, era echivalentul bugetului Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, ceea ce este imposibil", a precizat Astărăstoae.

El a făcut referire şi la cazul doctorului Şerban Brădişteanu, căruia "i s-a deschis dosar penal numai fiindcă a vorbit cu familia unui pacient, indiferent cine era acel pacient", şi ani de zile a fost târât prin tribunale.

Totodată, el a amintit cazul directorului Institutului de Boli Cardiovasculare "George I.M. Georgescu" Iaşi, Grigore Tinică, care în 2012 a fost ridicat de acasă, la ora 6.00, de jandarmi şi procurori, dus la spital, unde avea operaţie pe cord, pe care a efectuat-o cu autorităţile în sală.

"După operaţie, autorităţile au ridicat softul institutului, o perioadă pacienţii nu au mai putut să fie operaţi din această cauză, şi...aţi mai auzit ceva de asta? S-a mai întâmplat ceva de atunci?", a spus Astărăstoae.

Vasile Astărăstoae a mai spus că, în opinia sa, această "campanie" împotriva medicilor nu este benefică, apreciind că dacă sunt suspiciuni, ancheta ar trebui făcută cu respectarea legii.

DNA a făcut verificări, în aprilie 2012, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi privind accesarea unor fonduri europene şi decontarea către casa de asigurări de sănătate a unor acte medicale care nu ar fi fost de fapt realizate.

Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca din Capitală, a fost achitat, în martie anul acesta, de instanţa supremă, în dosarul privind favorizarea lui Adrian Năstase, decizia nefiind însă definitivă.

Procurorii şi poliţiştii au făcut, marţi dimineaţă, 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, printre care şi la Spitalul Fundeni, fiind vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer, prejudiciul fiind de 3,5 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici