CONFERINŢA MEDIAFAX - Colegiul Medicilor: Nu susţinem cardul de sănătate şi dosarul electronic, dar nu blocăm proiectul

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat marţi, la conferinţa MEDIAFAX, că dosarul electronic şi cardul de sănătate nu sunt susţinute de comunitatea profesională, dar asta nu înseamnă că proiectul va fi sabotat sau blocat.

Urmărește
478 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Colegiul Medicilor: Nu susţinem cardul de sănătate şi dosarul electronic, dar nu blocăm proiectul

Vasile Astărăstoae (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)

"Din punctul nostru de vedere, al comunităţii profesionale, nu susţinem cardul de sănătate şi dosarul electronic. Îmi menţin şi reafirm acest punct de vedere, pentru că nu consider o prioritate în acest", a spus Vasile Astărăstoae, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) a precizat că dosarul electronic este folosit în prezent doar în două ţări, iar cardul de sănătate nu aduce niciun element în plus şi activarea lui împiedică desfăşurarea actului medical.

"Viitoarea carte de identitate electronică va cuprinde şi aceste elemente privind calitatea de asigurat a unui pacient, şi atunci cardul de sănătate nu aduce niciun element în plus", a spus Astărăstoae.

Vasile Astărăstoae a precizat că, potrivit statisticilor, de la introducerea cardului de sănătate în Franţa, timpul alocat pacientului de către doctor, la o vizită medicală, a scăzut cu şase minute, în Germania cu opt minute, iar în Danemarca cu şapte minute.

Preşedintele CMR a arătat că va susţine toate acţiunile Ministerului Sănătăţii şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, "mai puţin aceste lucruri, pentru că pe noi ne interesează actul medical în sine".

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, la conferinţa MEDIAFAX, că pe cardul de sănătate nu sunt informaţii pe care pacientul nu doreşte să le treacă, iar datele personale nu sunt afectate, pentru că documentul nu conţine Codul Numeric Personal. Ciurchea a precizat că menţiunea pe card a acceptului pentru donarea de organe va fi făcută doar în urma unei declaraţii a pacientului, dată în faţa notarului.

"Cardul de sănătate nu conţine cifre dubioase, date pe care pacientul nu doreşte să le treacă, iar pentru donatorul de organe este obligatorie declaraţia dată la notar. Datele personal nu sunt afectate, nu se trece CNP sau altceva. Cardul nu face altceva decât să confirme calitatea de asigurat sau de neasigurat şi este oarecum similar cardului de la bancă, pe care, atunci când nu-l alimentezi, îl ţii în portofel", a mai spus Ciurchea, care a precizat că acest document nu are legătură cu religia unei persoane.

Preşedintele CNAS a reamintit furnizorilor de servicii medicale că este necesar ca aceştia să-l utilizeze şi a precizat că se încearcă rezolvarea tuturor problemelor, pentru ca în momentul funcţionării sale efective să ştie cu ce se confruntă.

Ciurchea a mai spus că cititoarele de carduri pot fi cumpărate de pe piaţă, unde există o "gamă largă de preţuri", menţionând că poate de la 1 ianuarie sau cel mai tâziu la 1 februarie va începe utilizarea acestor cititoare.

La conferinţa Mediafax Talks About Health Reform, organizată cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care are ca parteneri Metropolitan Life şi Terapia Ranbaxy, au fost abordate teme precum stadiul actualizării noii liste de medicamente, cardul de sănătate, legea malpraxisului, dosarul electronic, reabilitarea unităţilor sanitare cu probleme şi necesitatea asigurărilor de sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici