CONFERINŢA MEDIAFAX: Toţi pacienţii cu diabet din România ar putea fi monitorizaţi, în cadrul proiectului Controlin

Toţi pacienţii cu diabet din România ar putea fi monitorizaţi în cadrul proiectului Controlin, implementat în parteneriat cu Fundaţia Vodafone, în care aceştia sunt ajutaţi să îşi măsoare zilnic glicemia şi să urmeze un regim de viaţă adecvat şi care, în prezent, are 150.000 de beneficiari.

Urmărește
342 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX: Toţi pacienţii cu diabet din România ar putea fi monitorizaţi, în cadrul proiectului Controlin

CONFERINŢA MEDIAFAX: Toţi pacienţii cu diabet din România ar putea fi monitorizaţi, în cadrul proiectului Controlin (Imagine: Victor Ciupuliga / Mediafax Foto)

Preşedintele Asociaţiei React, Anca Ştefan, a arătat, joi, că aproximativ opt-nouă la sută din populaţia României are diabet şi, printr-un program implementat deja de doi ani în parteneriat cu Fundaţia Vodafone, pacienţii sunt ajutaţi să îşi monitorizeze glicemia şi să urmeze un regim de viaţă adecvat.

Kit-ul Controlin conţine un glucometru de ultimă generaţie cu Bluetooth încorporat, consumabile pentru un an de zile şi acces la o aplicaţie pe telefonul mobil, care poate fi descărcată gratuit cu ajutorul unui cod unic pe care cei 150.000 de beneficiari direcţi l-au primit la înscriere.

"Anual, în România, aproximativ 65.000 de adulţi descoperă că au diabet. Este o boală a stilului de viaţă şi de aici a venit idea noastră. Este o boală incurabilă, care nu doare, dar care poate genera complicaţii grave. Diabetul înseamnă, în primul rând, schimbarea stilului de viaţă, schimbarea regimului alimentar, schimbarea exerciţiilor fizice, schimbarea a tot ceea ce însemna mod de a trăi până în acel moment. În 2014, în Programul naţional de Diabet sunt înregistrate 875.370 de persoane. Este foarte mult. Aproape opt-nouă la sută din populaţia României. Iar până în 2030, OMS estimează undeva la 1,7 milioane. Practic, în fiecare an, sunt undeva la 60.000 de cazuri noi de diabet care intră în Programul Naţional", a declarat Anca Ştefan, joi, la conferinţa "Mediafax Talks about Technology for Social Change",organizată în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România, în cadrul programului Mobile for Good.

Preşedintele Asociaţiei React a mai arătat, cu acelaşi prilej, că România are 297 de medici diabetologi, ceea ce înseamnă o medie de 2.000-2.500 de pacienţi pentru fiecare medic.

"Fizic, aceşti medici nu au timp să le dea tuturor informaţiile necesare. Aici am intervenit noi şi am intervenit prin control. Este vorba de un kit care transmite informaţiile despre glicemia pacientului, iar telefonul mobil transmite aceste informaţii într-o bază centrală. În această bază de date sunt corelate obiceiurile alimentare. Practic, ceea ce facem noi este să ajutăm pacientul să îşi monitorizeze mai bine boala şi să înţeleagă de unde este acea valoare mare a glicemiei. Acesta este lucrul care îl determină în timp pe pacient să îşi schimbe viaţa", a mai spus reprezentanta Asociaţiei React.

O altă componentă a programului este Caravana Controlin, prin care se face screening şi diagnostic pentru diabet. Caravana acoperă întreaga ţară, până în prezent 2.600 de persoane beneficiiind de testări gratuite.

"Odată cu trecerea timpului, valoarea glicemiei pacienţilor noştri a scăzut. Avem paceinţi din toate regiunile ţării, acceptă orice pacient care doreşte să participe în proiect. Dorim să deschidem aplicaţia de monitorizare pentru absolut toţi pacienţii cu diabet din România, ceea ce înseamnă că orice pacient cu diabet va putea beneficia de această soluţie de monitorizare. Vor putea să îşi introducă manual valoarea glicemiei şi, în acelaşi timp, softul poate să îi furnizeze informaţii despre starea lui sănătătate", a mai spus Anca Ştefan.

Un alt proiect al Fundaţiei Vodafone este realizat în parteneriat cu Asociaţia Caritas Alba-Iulia şi are ca beneficiari 150 de persoane vârstnice care au nevoie de îngrijire la domiciliu.

Directorul Asociaţiei Caritas Alba iulia, Peter Gyorgy, a vorbit, la aceeaşi conferinţă, despre teleasistarea persoanelor vârstnice la domiciliu, cu ajutorul unor telefoane mobile speciale, dotate cu butoane de panică. Astfel, el a explicat că vârstnicii care locuiesc singuri primesc telefoane mobile cu taste mari şi cu buton de panica, iar când apasă acest buton, apelul intră într-un server care alertează aparţinătorii sau alte persoane apropiate.

"Asistentele au primit smartphone şi sunt informate unde trebuie să se deplaseze şi ce activităţi trebuie să facă la acele persoane. După ce termină, apasă un buton şi sunt monitorizate de asociaţie", a spus Gyorgy, potrivit căruia serviciul pentru asigurarea asistenţei costă 9 lei pe lună.

Cel de-al treilea program implementat cu sprijinul Fundaţiei Vodafone este "Sportivi sănătoşi", destinat sportivilor cu dizabilităţi intelectuale.

Directorul naţional Special Olympics, Cristian Ispas, a precizat că, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din populaţia lumii, între 1,5 şi trei la sută sunt persoane cu dizabilităţi intelectuale. În România, a adăugat Ispas, la o populaţie de 20 de milioane, 2,5 la sută persoane cu dizabilităţi intelectuale ar însemna că sunt aproximativ 300.000 de persoane cu astfel de probleme.

"Noi am propus mai multe programe: unul pentru educaţie şcolară pentru copii şi programul de sănătate «Sportivi sănătoşi», pe care l-am început în urmă cu 10 ani şi prin care medici voluntari şi studenţi ai facultăţilor specializate participă la evenimentele noastre sportive, iar în paralel cu competiţia sportivă se desfăşoară o evaluare a stării de sănătate a copiilor, ştiut fiind că, de multe ori, ei vin din nişte medii în care nu au acces la servicii de calitate", a explicat Cristian Ispas.

Directorul naţional de la Special Olympics a mai spus că, folosind aceste activităţi sportive, se încearcă, de fapt, să facă o evaluare a stării de sănătate a sportivilor, iar aceştia şi familiile lor să fie îndrumaţi către medici specialişti. "Încercăm acum, printr-o continuare a acestui proiect, să facem mici reţele la nivel local între ONG şi unităţi locale de servicii de sănătate. Proiectul Mobile for Good ne permite ca, la momentul evaluării, aceste date să fie puse într-o bază de date şi transmise pe internet, astfel încât recomandarea pe care medicul o face să fie urmărită şi ulterior", a mai spus Cristian Ispas.

Şi în 2014 vor fi finanţate proiecte de către Fundaţia Vodafone, diirecţiile principale de activitate ale acesteia fiind sănatatea şi educaţia, iar deschiderea rundelor de finanţare urmând să fie anunţată public.

"Veniţi, vă aşteptăm să depuneţi proiecte. Deşi este foarte greu sa alegem proiectele, pentru că sunt multe foarte bune, ca şi foarte multe ONG-uri care fac treabă foarte bună. Toate proiectele sunt speciale, pentru că toate sunt utile. De aceea, am ales să facem runde de finanţare", a declarat directorul Fundaţiei Vodafone, Angela Galeţa, care a arătat că, anul trecut, au fost 384 de proiecte scrise, din care aproximativ 80 nu au îndeplinit criteriile de eligibilitate.

Din cele 300 de proiecte care au rămas pentru a fi jurizate, 60 de proiecte au fost ulterior derulate.

Potrivit Angelei Galeţa, în 16 ani, valoarea fondurilor investite în proiecte de Fundaţia Vodafone se ridică la peste 17 milioane de euro, pentru anul în curs fiind alocaţi peste 2,7 milioane de euro.

"Direcţiile principale de activitate ale Fundaţiei Vodafone sunt sănatatea şi educaţie. Dacă până acum am avut destul de mulţi parteneri tradiţionali, de acum doi ani de zile am început să alocăm fondurile prin intermediul aşa-numitelor runde de finaţare. Avem trei runde de finanţare, care sunt anunţate public anul acesta, unde invităm ONG-urile şi pe toţi oamenii doritori să aducă schimbarea în bine în comunitatea din care fac parte, să depună cereri pentru finaţare. Ele sunt comunicate public, sunt afişate pe site-ul fundaţiei, iar lansarea fiecărei runde de finaţare este tot publică", a declarat directorul Legal and External Affairs al Vodafone Romania, Florina Tănase, tot la conferinţa "Mediafax Talks about Technology for Social Change".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici