Organizaţiile Foodwatch şi Bloom au descoperit că toate cele 148 de conserve de ton selectate aleatoriu din Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania şi Spania au sunt contaminate cu mercur. În mai bine de jumătate dintre probe, nivelul de mercur a depăşit limita de 0,3 miligrame pe kilogram, acceptată pentru alte tipuri de peşte.
Organizaţiile le-au cerut autorităţilor să reducă nivelurile permise de mercur în ton pentru a se alinia la standardele mai stricte pentru alte specii. Bloom a spus că, în ciuda faptului că tonul este printre cele mai contaminate specii de peşte, limitele acceptate sunt de trei ori mai mari decât trebuie.
Mercurul este extrem de toxic, având potenţial dăunător pentru sistemul nervos şi fiind considerat o ameninţare imensă pentru sănătatea publică de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Organizaţiile au făcut apel la Comisia Europeană să modifice reglementările şi să interzică vânzarea produselor care depăşesc aceste limite.