Consilier al APIA Mehedinţi, reţinut de DNA după ce ar fi ajutat un primar să obţină ilegal fonduri

Un consilier de la APIA Mehedinţi a fost reţinut de procurorii DNA Craiova după ce l-ar fi ajutat pe primarul comunei Godeanu, Ion Gheorgheci, pus sub control judiciar în acelaşi dosar, să obţină în mod ilegal fonduri nerambursabile, din care 500.000 de lei i-ar fi revenit funcţionarului APIA.

Urmărește
975 afișări
Imaginea articolului Consilier al APIA Mehedinţi, reţinut de DNA după ce ar fi ajutat un primar să obţină ilegal fonduri

Consilier al APIA Mehedinţi, reţinut de DNA după ce ar fi ajutat un primar să obţină ilegal fonduri (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de marţi, a inculpatei Nuţica Gîdea, consilier principal în cadrul APIA - Centrul Judeţean Mehedinţi, pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale), complicitate la înşelăciune (5 acte materiale), instigare la infracţiunea de fals intelectual (6 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale (3 acte materiale) şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (21 acte materiale), toate în formă continuată.

De asemenea, Ion Gheorgheci, primarul comunei Godeanu, judeţul Mehedinţi, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, începând de luni, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de europene (5 acte materiale), înşelăciune (5 acte materiale), fals intelectual (11 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale (21 de acte materiale) şi uz de fals (3 acte materiale), toate în formă continuată.

Potrivit sursei citate, în perioada 2009-2013, Nuţica Gîdea a înlesnit, prin întocmirea de documente şi furnizarea de informaţii, obţinerea de către Ion Gheorgheci de la APIA-Centrul Judeţean Mehedinţi de fonduri nerambursabile în numele tatălui acestuia din urmă, în valoare de peste 1.450.000 de lei din bugetul Uniunii Europene şi din bugetul naţional, pentru o suprafaţă de 198 de hectare.

Din fondurile obţinute nelegal, aproximativ 500.000 de lei i-ar fi revenit funcţionarului APIA Nuţica Gîdea, susţin procurorii.

Conform aceleiaşi surse, în perioada 2009-2013, în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile de la APIA, Gîdea l-a determinat pe Gheorgheci să întocmească în fals o serie de înscrisuri (adeverinţe şi tabele).

"Pe adeverinţele ce poartă ştampila Primăriei comunei Godeanu şi depuse de Gheorgheci Ion în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile, inculpata a făcut menţiuni nereale şi l-a determinat pe acesta să întocmească registrul agricol pentru perioada 2010-2014, document ţinut în paralel şi care conţine menţiuni necorespunzătoare adevărului, în vederea justificării suprafeţelor de teren pentru care au fost solicitate fonduri nerambursabile pe nedrept", se arată în comunicat.

Potrivit DNA, în anul 2014, cu ocazia efectuării de verificări de către APIA - Direcţia antifraudă control intern şi supracontrol, Gîdea l-a determinat şi l-a ajutat pe Gheorgheci să întocmească 16 înscrisuri intitulate "declaraţie" şi 5 înscrisuri intitulate "chitanţă", acte depuse ulterior la APIA. Documentele respective sunt scrise de mână, din acestea reieşind că un număr de 5, respectiv 16 persoane i-ar fi vândut ori încredinţat utilizarea unor suprafeţe de teren, pe o perioadă nedeterminată.

Nuţica Gîdea urmează să fie prezentată, miercuri, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Tribunalul Dolj.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii Mehedinţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici