- Home
- Social
- STRASBOURG, (18.01.2018, 13:40)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul Europei, critici la adresa României privind combaterea corupţiei. Raport GRECO: A înregistrat progrese "foarte limitate" / Reacţia PÎCCJ
Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a publicat joi raportul pentru România privind prevenirea corupţiei în rândul membrilor Parlamentului, al judecătorilor şi procurorilor, în cadrul celei de-a patra runde de evaluare, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Urmărește
634 afișări
Consiliul Europei, critici la adresa României privind combaterea corupţiei. Raport GRECO: A înregistrat progrese "foarte limitate"
GRECO a concluzionat că România a înregistrat progrese "foarte limitate" pentru implementarea recomandărilor instituţiei privind prevenirea şi combaterea corupţiei.
Potrivit raportului, România a pus în aplicare doar două dintre cele 13 recomandări prevăzute în evaluarea publicată în 2016. Şapte recomandări nu au fost implementate deloc, iar alte patru au fost parţial implementate.
Raportul organismului Consiliului Europei notează că principala iniţiativă luată de România în privinţa membrilor Parlamentului este adoptarea unui cod de conduită, în octombrie 2017, care vizează reglementarea primirii de cadouri şi alte beneficii de către parlamentari, precum şi gestionarea conflictelor de interese.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
"În ciuda acestei evoluţii pozitive, GRECO subliniază faptul că formularea extinsă a codului de conduită şi regulamentele inconsecvente pentru aplicarea acestuia împiedică formarea unui cadru complet satisfăcător", se arată în comunicatul instituţiei.
Raportul de evaluare al GRECO arată că "România nu a luat încă în considerare, în mod corespunzător, îmbunătăţirea performanţei Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) privind controlarea declaraţiilor de avere şi de interese ale parlamentarilor, deşi metodele de lucru şi capacităţile de prelucrare a datelor au fost îmbunătăţite".
Prin urmare, GRECO solicită punerea în practică a tuturor deciziilor şi sancţiunilor privind incompatibilităţile şi conflictele de interese.
Procesul legislativ rămâne o zonă de interes deosebit pentru GRECO, "având în vedere controversele şi acuzaţiile constante privind consultări necorespunzătoare, utilizarea excesivă a procedurii accelerate şi lipsa de transparenţă".
În privinţa reformelor în legătură cu statutul judecătorilor şi al procurorilor, Grupul Statelor împotriva Corupţiei observă "aceeaşi acţiune decisivă limitată".
"Măsurile pentru a face sistemul judiciar mai receptiv la riscurile de integritate sunt într-o fază incipientă. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Inspecţia Judiciară ar trebui să joace un rol mai activ în ceea ce priveşte analizarea, informarea şi consilierea. Sunt necesare, de asemenea, măsuri pentru consolidarea rolului şi eficacităţii celor care îndeplinesc funcţii de conducere în cadrul instanţelor judecătoreşti şi al secţiilor de urmărire penală", se arată în raportul GRECO.
GRECO "regretă" absenţa unor acţiuni concrete pentru a garanta că numirea şi revocarea procurorilor se bazează pe un "proces transparent" şi "criterii obiective", iar CSM ar trebui să joace un rol "mai puternic" în această procedură.
"Anul 2017 a fost marcat de mai multe propuneri şi contrapropuneri cu privire la numiri, procedura disciplinară şi alte aspecte, dintre care unele au fost percepute ca o încercare de a submina independenţa justiţiei", potrivit raportului organismului Consiliului Europei.
În finalul raportului, Grupul Statelor împotriva Corupţiei le-a cerut autorităţilor române să raporteze până la 31 decembrie 2018 în privinţa implementării recomandărilor formulate.
GRECO a decis să demareze o evaluare în regim de urgenţă pentru cele trei proiecte de lege privind sistemul judiciar, înregistrate pentru adoptare de către Parlamentul României la 31 octombrie. Un raport în acest sens va fi adoptat în cadrul sesiunii GRECO din perioada 19-23 martie.
Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care urmăreşte îmbunătăţirea capacităţii statelor membre de a combate corupţia, prin monitorizarea respectării standardelor anticorupţie. GRECO ajută statele să identifice deficienţele din politicile naţionale anticorupţie, cerând reformele legislative, instituţionale şi practice necesare. Cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, Belarus şi SUA fac parte din GRECO.
PÎCCJ, după raportul GRECO: Modificările legilor justiţiei conţin lacune şi nu induc stabilitate
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţine, după publicarea raportului GRECO în care se concluzionează că România a înregistrat progrese "foarte limitate" privind prevenirea şi combaterea corupţiei, că modificările legilor justiţiei conţin lacune şi nu induc stabilitatate.
Conducerea Ministerului Public reafirmă poziţia exprimată constant în legătură cu procesul legislativ de modificare a legilor justiţiei, parcurs care nu a respectat standardele de eficienţă şi transparenţă, eludând posibilitatea unor dezbateri reale şi constructive, fără a ţine cont de votul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii şi de opinia corpului magistraţilor şi a societăţii civile.
Totodată, raportat la concluziile reţinute în raportul GRECO, Ministerul Public arată că modificările legislative nu au fost fundamentate pe un studiu de impact, conţin necorelări şi lacune şi nu induc predictibilitate şi stabilitate în sistemul judiciar din România, cu consecinţe negative în ceea ce priveşte independenţa justiţiei şi a progreselor înregistrate în ultimii ani, transmite Parchetul General.
Reacţi vine după ce Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a publicat, joi, raportul pentru România privind prevenirea corupţiei în rândul membrilor Parlamentului, al judecătorilor şi procurorilor, în cadrul celei de-a patra runde de evaluare.
GRECO a concluzionat că România a înregistrat progrese "foarte limitate" pentru implementarea recomandărilor instituţiei privind prevenirea şi combaterea corupţiei.
Citește pe alephnews.ro: Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:23
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 21:21