Constanţa: În timpul exerciţiilor navelor NATO în Marea Neagră un avion rusesc a survolat zona

Un avion rusesc a survolat, luni, Marea Neagră, în zona Portului Constanţa, unde au avut loc exerciţiile navelor NATO sosite la sfârşitul săptămânii, ministrul Apărării, Mircea Duşa, susţinând că este normal ca avioane de supraveghere electronică să culeagă informaţii despre ce se întâmplă pe mare.

Urmărește
1999 afișări
Imaginea articolului Constanţa: În timpul exerciţiilor navelor NATO în Marea Neagră un avion rusesc a survolat zona

Constanţa: În timpul exerciţiilor navelor NATO în Marea Neagră un avion rusesc a survolat zona (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Ministrul Mircea Duşă a asistat, luni, la exerciţiile pe mare ale navelor din Gruparea Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG-2), care au ajuns în Portul Constanţa la sfârşitul săptămânii trecute, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Exerciţiile s-au organizat sub comandă NATO, scenariile exerciţiilor au fost elaborate de către militari şi cred că sunt scenarii care să dovedească capacitatea militarilor din această Grupare Navală de cooperare în Marea Neagră, având în vedere că după criza din Ucraina şi mai ales după anexarea Crimeei situaţia de securitate pe Marea Neagră s-a schimbat mult şi e nevoie ca exerciţiile pe care le organizăm să fie exerciţii care să asigure interoperabilitatea între structurile forţelor care participă la aceste exerciţii”, a afirmat Mircea Duşa, la finalul exerciţiului.

În timpul exerciţiilor militare care au avut loc pe Marea Neagră un avion rusesc a survolat zona, ministrul Mircea Duşa spunând că asemenea lucruri sunt normale.

“Cred că este normal ca avioane de supraveghere electronică să culeagă informaţii despre ceea ce se întâmplă pe Marea Neagră aşa cum şi avioanele NATO culeg informaţii din această zonă”, a spus ministrul.

Întrebat dacă reprezintă o coincidenţă prezenţa avionului respectiv chiar în timpul exerciţiilor, Duşa a afirmat: “Nu cred că este coincidenţă, se ştie că există acest exerciţiu pe Marea Neagră şi culeg informaţiile despre acest exerciţiu”.

Potrivit reprezentanţilor Forţelor Navale, avionul de cercetare rusesc IL-20 a survolat zona la o înălţime de 3.000 de metri.

Ministrul Apărării a mai afirmat că în afara exerciţiului din Marea Neagră, militarii români au început, luni, la Câmpia Turzii pregătirea comună cu Forţele Aeriene ale Statelor Unite, fiind prezenţi 250 de militari americani, 200 de militari români şi şase avioane F-16. De asemenea, în perioada următoarea vor avea loc pregătiri comune cu militari americani în poligonul Smârdan, iar în luna mai va avea loc un exerciţiu cu Forţele Aeriene portugheze.

Navele militare din Gruparea NATO Standing Maritime Group-2 (SNMG-2), sosite la sfârşitul săptămânii trecute în Portul Constanţa, au ridicat ancora luni, continuându-şi acţiunile pe mare. Navelor respective li s-au alăturat, din partea Forţelor Navale Române, două corvete, două nave purtătoare de rachete, Fregata Mărăşeşti şi trei aeronave ale Forţelor Aeriene Române, realizând împreună exerciţii de luptă antisubmarin şi împotriva aeronavelor inamice, exerciţii de respingere a atacului unor nave şi ambarcaţiuni rapide inamice.

SNMG-2 este una dintre cele patru grupări navale multinaţionale ale Alianţei Nord-Atlantice şi este condusă de către contraamiralul Brad Williamson (SUA). Gruparea este alcătuită din patru fregate (Canada, Turcia, Italia şi România), un crucişător (SUA, nava comandant) şi o navă auxiliară (Germania).

Forţele Navale Române sunt reprezentate în grupare de Fregata Regina Maria, cu un elicopter la bord, iar celelalte nave sunt: crucişătorul USS Vicksburg, fregatele HMCS Fredericton, TCG Turgutreis, ITS Aliseo şi nava auxiliară FGS Spessart.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici