Constantin Ostaficiuc, trimis în judecată în dosarul finanţării echipei Poli Timişoara

Fostul şef al Consiliului Judeţean (CJ) Timiş Constantin Ostaficiuc a fost trimis în judecată, alături de alte nouă persoane, în dosarul finanţării echipei de fotbal Poli Timişoara de către CJ, în perioada în care clubul de fotbal îi aparţinea omului de afaceri Marian Iancu.

Urmărește
478 afișări
Imaginea articolului Constantin Ostaficiuc, trimis în judecată în dosarul finanţării echipei Poli Timişoara

Constantin Ostaficiuc, trimis în judecată în dosarul finanţării echipei Poli Timişoara (Imagine: Cosmin Dan/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a şapte angajaţi sau foşti angajaţi ai Consiliului Judeţean Timiş, precum şi a trei foşti şefi ai FC Politehnica Timişoara SA, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, au fost trimişi în judecată fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş Constantin Ostaficiuc şi fostul secretar al aceleiaşi instituţii Petrişor Nădăştean, acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

De asemenea, funcţionarii publici Răzvan Hrenoschi, Daniela Pepa Octavia, Dan Sabin Cionvică, Petru Borza, Mircea Marian Mihuţ au fost trimişi în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

Au mai fost trimişi în judecată şi Gheorghe Haic Chivorchian, Ion Negrei şi Liviu Ioan Roşca, care aveau funcţii de conducere la FC Politehnica Timişoara SA, ei fiind acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, Ostaficiuc şi Nădăştean, profitând de funcţii şi contrar prevederilor legale, au aprobat şi dispus, în perioada 2008-2011, alocarea şi plata, cu sprijinul celorlalţi inculpaţi, din bugetul judeţului Timiş, a sumei de 9.950.000 lei către S.C. Politehnica Timişoara S.A., în condiţiile în care finanţarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice era limitată la entităţile fără scop lucrativ, în condiţiile în care S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A, devenită ulterior S.C. Politehnica Timişoara SA, era organizată ca societate pe acţiuni.

De asemenea, Ostaficiuc şi Nădăştean au iniţiat procedurile de obţinere şi apoi au avizat favorabil o hotărâre a Consiliului Judeţean Timiş, în baza căreia, în aprilie 2008, s-a semnat protocolul de colaborare între Consiliul Judeţean Timiş şi S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A. (societate condusă la acea vreme de Marian Iancu), având ca obiect susţinerea echipei de fotbal, invocând ca şi considerent social necesitatea realizării proiectului de ridicare a nivelului performanţei sportive şi asigurarea condiţiilor de accedere şi participare la competiţiile de club UEFA.

”Aceste documente au fost încheiate în condiţiile în care inculpaţii au cunoscut faptul că nu exista o bază legală, întrucât societatea respectivă nu se încadra în categoria beneficiarilor finanţării, fiind o societate pe acţiuni de drept privat, al cărei scop era obţinerea de profit în interesul unui număr restrâns de persoane, aşadar nu era o societate fără scop lucrativ ce are ca obiect dezvoltarea sportului de masă”, se arată în comunicatul DNA.

Ostaficiuc şi Nădăştean au fost sprijiniţi de Mircea Marian Mihuţ, Dan Sabin Cionvică, Petru Borza şi Daniela Octavia Pepa, care au întocmit, avizat şi semnat, cu încălcarea atribuţiilor legale, actele necesare efectuării plăţilor de către Consiliul Judeţean Timiş, fără a avea documentele justificative prevăzute de lege.

”Astfel, în perioada 2008-2011, în baza contractului semnat, Consiliul Judeţean Timiş, cu încălcarea prevederilor legale, a acordat S.C. Politehnica Timişoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A.), din bugetul judeţului, suma de 9.950.000 lei, sumă ce constituie un prejudiciu adus bugetului Consiliului Judeţean Timiş. Mai mult, alocarea sumelor de bani era condiţionată de îndeplinirea obligaţiilor de plată restante şi la termen ale S.C. Politehnica Timişoara S.A. faţă de Consiliul Judeţean Timiş, obligaţii ce s-a constatat că nu au fost îndeplinite, entitatea beneficiară înregistrând datorii semnificative la bugetul judeţean tocmai din categoria celor menţionate în protocol, atât la momentul încheierii protocolului cât şi a actelor adiţionale prin care acesta a fost prelungit ulterior pentru alte perioade bugetare”, se mai arată în comunicat.

Totodată, din probe a rezultat că, după aprobarea finanţării, în scopul întocmirii şi efectuării înregistrărilor financiar contabile de către angajaţii Consiliul Judeţean Timiş a sumelor de bani virate către firma respectivă, Haic Gheorghe Chivorchian, Ioan Negrei şi Liviu Ioan Roşca au prezentat şi depus documente false din care rezulta că sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natură salarială sau asimilată veniturilor către jucătorii de fotbal legitimaţi la clubul de fotbal respectiv.

”În realitate, sumele alocate de la bugetul judeţean Timiş au fost folosite în alte scopuri decât destinaţia stabilită prin protocol, fiind astfel acoperite cheltuieli ale S.C. Politehnica Timişoara S.A. care nu aveau legătură cu activitatea echipei de fotbal, în condiţiile în care, între destinaţiile stabilite prin protocolul de colaborare a sumelor alocate (sume cu destinaţie specială - exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal) şi utilizarea lor efectivă, conform datelor din Trezoreria Timişoara, nu exista corespondenţă. Astfel, banii au fost direcţionaţi în alte scopuri (plăţi de penalităţi contractuale şi chirii, în relaţia cu acelaşi Consiliu Judeţean, plăţi prin executare silită efectuată de organele fiscale ale Ministerului Finanţelor Publice, etc.)”, susţin procurorii DNA.

În acest caz, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparţin lui Constantin Ostaficiuc, Ioan-Petrişor Nădăştean, Răzvan Hrenoschi, Mircea Marian Mihuţ, Liviu Ioan Roşca şi Dan Sabin Cionvică.

De asemenea, au mai fost aplicate popriri pe conturile bancare deschise pe numele inculpaţilor Ioan Petrişor Nădăştean şi Constantin Ostaficiuc.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Federaţia Română de Fotbal a anunţat încetarea raporturilor contractuale cu secretarul general Gheorghe Chivorchian, suspendat din funcţie, la 30 iunie, ca urmare a acestui dosar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici