Contestaţia lui Năstase privind întârzierea redactării motivării din dosarul "Zambaccian", respinsă

Judecătorii instanţei supremă au respins, luni, contestaţia lui Adrian Năstase privind întârzierea redactării motivării deciziei de condamnare din dosarul "Zambaccian".

Urmărește
446 afișări
Imaginea articolului Contestaţia lui Năstase privind întârzierea redactării motivării din dosarul "Zambaccian", respinsă

Adrian Năstase (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia lui Adrian Năstase pe motiv că este inadmisibilă şi l-a obligat pe fostul premier să plătească 200 de lei cheltuieli judiciare pentru acest dosar. Decizia instanţei este definitivă.

La termenul din 28 aprilie al dosarul în care Adrian Năstase a formulat o contestaţie privind durata procesului, instanţa a respins, ca nefondată, cererea de recuzare a judecătorului Ionuţ Matei, preşedintele Completului de cinci judecători. Cererea fusese formulată de avocatul lui Adrian Năstase.

Procesul în care Adrian Năstase a cerut contopirea pedepselor primite în dosarele "Trofeul calităţii" şi "Zambaccian", respectiv de doi de închisoare şi de patru ani de închisoare, care se judecă din 3 februarie la Tribunalul Bucureşti, a fost amânat de trei ori de instanţă, pe motiv că judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu au redactat motivarea deciziei din dosarul "Zambaccian".

Adrian Năstase a susţinut, la Tribunalul Bucureşti, că termenul prevăzut de Codul de procedură penală de 30 de zile pentru redactarea motivării a fost depăşit şi a cerut instanţei să se pronunţe doar pe minută, nu pe motivare.

Solicitarea a fost respinsă, magistratul de la Tribunalul Bucureşti care judecă cererea lui Năstase dispunând, la termenul din 31 martie, înaintarea către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unei cereri de urgentare a redactării motivării din dosarul "Zambaccian", dar şi a unei solicitări de transmitere, de către preşedintele ICCJ, a deciziei de condamnare în original.

În 4 aprilie, la instanţa supremă a fost înregistrată contestaţia lui Adrian Năstase privind durata procesului, aceasta fiind respinsă, luni, de cei cinci judecători din completul care a discutat cererea.

La termenul din 28 aprilie, cererea de la Tribunalul Bucureşti privind contopirea pedepselor primite de Adrian Năstase a fost dezbătută de instanţă, fără a fi luată în discuţie motivarea din dosarul "Zambaccian", ci doar soluţia dată de ICCJ în 6 ianuarie.

Procurorul DNA a cerut instanţei ca la pedeapsa lui Adrian Năstase, de patru ani de închisoare, să se adauge un spor de un an, iar acesta să execute cinci ani de închisoare, după comasarea celor două sentinţe din dosarele "Trofeul calităţii" şi "Zambaccian".

Instanţa urmează să dea joi o decizie în cazul cererii lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor.

Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeaşi zi.

Adrian Năstase a fost acuzat în acest dosar că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

În dosarul "Mătuşa Tamara", Adrian Năstase a fost achitat definitiv, în septembrie 2012, de Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar au fost achitaţi şi Ioan Melinescu şi Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici