Contribuţiile celor cu venituri din drepturi de autor, aproape duble din 2011

Persoanele care au venituri din drepturi de autor ar putea plăti din 2011 contribuţii la şomaj, pensie şi asigurări de sănătate de până la 35%, aproape dublu faţă de cele din prezent, intenţia fiind criticată de jurnalişti, actori, sindicate, patronate, dar şi de reprezentanţi ai partidelor.

Urmărește
495 afișări
Imaginea articolului Contribuţiile celor cu venituri din drepturi de autor, aproape duble din 2011

Contribuţiile celor cu venituri din drepturi de autor, aproape duble din 2011 (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Deşi fusese luată în discuţie şi înainte intenţia de a pune persoanele care au venituri de natură profesională să plătească suplimentar la "fondurile sociale" de şomaj, pensie şi asigurări de sănătate, în iunie Guvernul chiar a pus-o în aplicare, pe motiv că este nevoie de solidaritate socială, mai ales în aceste vremuri de criză.

Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificată şi completată în iunie 2010 prin OUG 58. Prin noile prevederi, din iulie 2010 persoanele care obţin venituri de natură profesională, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate să plătească pentru acestea contribuţii de asigurări sociale pentru şomaj, pensie şi asigurări de sănătate.

Primele plăţi, pentru veniturile din iulie, la asigurările sociale pentru şomaj şi pensie trebuiau făcute până în 25 august, în cazul asigurărilor de sănătate data primelor contribuţii fiind în 25 ianuarie 2011. Pentru a plăti aceste contribuţii, persoanele care obţin venituri de natură profesională trebuie să depună declaraţii de asigurare la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în cazul plăţilor pentru şomaj, şi la Casele de pensii, pentru cotizaţia la fondul de pensii.

Zeci de mii de oameni au fost astfel nevoiţi să stea la cozi pentru a-şi plăti dările la stat. Situaţia a determinat jurnalişti, scriitori, actori, dar şi persoane din alte domenii de creaţie, afectate de noilor reglementări privind impozitarea drepturilor de autor, să iasă în stradă şi să protesteze faţă de birocraţia exagerată creată de noile norme de aplicare a OUG 58, dar şi faţă de faţă de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, declara, marţi, cu trei zile înainte să fie remaniat, că OUG 58/2010 nu va fi schimbată şi că până la sfârşitul lunii septembrie va fi finalizat sistemul de plată on-line.

Şeitan era contrazis, miercuri, atât de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, cât şi de vicepremierul Marko Bela.

Laszlo Borbely declara, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Guvernul va modifica săptămâna viitoare normele de aplicare a OUG 58/2010 privind contribuţiile aferente drepturilor de autor, astfel încât angajatorul, şi nu cetăţeanul să fie obligat să depună declaraţiile şi să achite contribuţiile.

"Un act normativ pentru modificarea ordonanţei de urgenţă şi normelor de aplicare a fost discutat într-o primă lectură miercuri, în şedinţa Guvernului, iar documentul va intra zilele acestea pe circuitul de avizare, iar săptămâna viitoare modificările vor fi adoptate într-o nouă şedinţă a Executivului", afirma Borbely.

Joi, a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare şi completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, nu pe site-ul Ministerului Muncii, nici pe cel al Ministerului Finanţelor, ci pe cel al Secretariatului General al Guvernului.

O zi mai târziu, premierul Emil Boc discuta cu noii miniştri ai Muncii şi Finanţelor, Ioan Botiş şi Gheorghe Ialomiţianu, despre modificările la OUG 58/2010 şi la normele de aplicare a acesteia la câteva ore după ce aceştia şi-au preluat mandatele.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, declara agenţiei MEDIAFAX, după întâlnire, că modificările la OUG 58/2010 şi la normelor de aplicare a acesteia vor fi definitivate după dezbaterea lor în Consiliul Economic şi Social, urmând să fie prezentate spre adoptare în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului.

Noul ministru al Muncii a confirmat că proiectul care majorează până la 35 la sută contribuţiile pentru venituri de natură profesională a fost discutat informal, într-o primă lectură, ţinând să precizeze că actul normativ este în dezbatere şi că vor fi luate în calcul propunerile ce vor fi făcute.

Dacă în prezent persoanele fizice autorizate sau cele cu venituri din drepturi de autor sunt taxate cu 16,5%, de la 1 ianuarie 2011 ar putea plăti aproape 35% contribuţii de asigurări sociale.

Astfel, potrivit noului proiect, contribuţia la pensii va creşte de la 10,5 la 24,43%, cea de asigurări de sănătate va ajunge la 8,35 de procente, iar pentru asigurarea de şomaj se va plăti 0,78%, faţă de 0,5 în prezent.

Pentru personale care plătesc contribuţii de asigurări, baza de calcul va fi limitată la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază mediu brut pe ţară.

Iniţiatorii proiectului susţin că este nevoie atât de lărgirea bazei de calcul a contribuţiilor sociale cât şi de corelarea prestaţiilor de asigurări sociale cu sumele plătite de contribuabili pentru asigurările sociale obligatorii, cu respectarea principiului solidarităţii sociale.

Intenţia Guvernului de a dubla contribuţiile pentru persoanele plătite pe drepturi de autor a fost criticată, sâmbătă şi duminică, de jurnalişti, actori, artişti, de Clubul Român de Presă, Patronatul Presei Române, sindicate, dar şi de reprezentanţi ai UDMR, PSD şi PNL.

În opinia preşedintelui Clubului Român de Presă (CRP), Indira Crasnea, intenţia Guvernului de a dubla impozitarea drepturilor de autor este o dovadă că statul a descoperit în aceste venituri "o gâscă de jumulit".

"Autorităţile încearcă să potolească foamea bugetară apelând la cea mai primitivă metodă: jumuleala. Statul ne jumuleşte zicându-ne că ne protejează. Şi cel mai uşor este să le smulgi penele jurnaliştilor şi artiştilor", a spus Indira Crasnea, precizând că "s-a săturat" să audă cum cei din industria mass-media sunt etichetaţi ca "şmecheri evazionişti".

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că nici banii care urmează să fie smulşi liber-profesioniştilor nu vor stopa degringolada actuală, astfel că Guvernul se va năpusti şi asupra altor categorii sociale. "Este o acţiune care se înscrie în căutarea disperată de bani a unui Guvern lipsit de orice gândire economică tactică", a declarat Cristian Tudor Popescu.

Sindicaliştii condamnă astfel de "abuzuri" făcute de Guvern şi spun că după ce au încercat să îi "taxeze pe sindicalişti" pentru că le strică "jocurile de culise", au trecut la al doilea mare duşman - presa. În opinia sindicaliştilor, în curând angajaţii vor plăti peste jumătate din salarii pe impozite, ceea ce reprezintă "o hoţie fără margini".

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, care a criticat şi OUG 58/2010 şi a depus la Guvern o plângere prealabilă prin care se solicită anularea modificărilor la Codul fiscal, dar şi normele de aplicare a acestora, la care aşteaptă un răspuns până în 16 septembrie, îşi menţine decizia de a ataca în justiţie ordonanţele guvernamentale.

Patronatele susţin că majorarea contribuţiilor sociale pentru persoanele cu venituri din activităţi independente nu este o măsură justificată, nici din punct de vedere economic, nici politic sau social. Acestea cer Guvernului să modifice OUG 58 doar în ce priveşte reţinerea contribuţiilor, care trebuie să se facă la sursă, astfel încât oamenii să nu mai stea la cozi.

În opinia patronatelor, publicarea proiectului pe site-ul SGG, nu pe cel al Finanţelor sau Ministerului Muncii, ridică semne de întrebare. Aceştia mai cred că România are o politică fiscală "de clasa a IV-a" şi se vehiculează variante care se contrazic unele pe altele.

Social-democraţii şi liberalii spun că vor vota în Parlament împotriva majorării contribuţiilor datorate la stat pentru veniturile de natură profesională.

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, spune că Uniunea a cerut anularea birocraţiei legate de drepturile de autor şi că nu va accepta o creştere a contribuţiilor sociale pentru persoanele care realizează venituri din activităţi independente, "nici acum, şi nici în perspectivă".

Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara din Bucureşti şi senator PNL, susţine că proiectul guvernamental ce prevede dublarea contribuţiilor sociale pentru veniturile din activităţi independente este o dovadă de ură nepotolită contra ziariştilor.

"Partea proastă este că şi noi, artiştii, suntem victime colaterale. Nici nu mai contează aberaţiile, că oameni care nu vor ieşi niciodată în şomaj, pentru că nu au carte de muncă, plătesc contribuţii pentru şomaj din veniturile pe drepturi de autor sau că un actor de 80 de ani plăteşte contribuţii la pensii. Aceste lucruri nu mai contează. Ura lor împotriva ziariştilor este nepotolită", a spus Mircea Diaconu.

Dan Bittman, solistul formaţiei Holograf, crede că punerea în aplicare a proiectului guvernamental ce prevede dublarea contribuţiilor sociale pentru veniturile din activităţi independente ar putea duce, în viitor, la dispariţia meseriilor liberale.

"O să încercăm pe cale legală să dăm statul în judecată, să reglementăm ce e cu profesiile liberale şi să împidicăm statul să mai strângă astfel bani la puşculiţă", a spus Bittman.

Cântăreţul Mihai Trăistariu spune că, în perspectiva dublării contribuţiilor sociale pentru veniturile din activităţi independente, singura soluţie este să se mute într-o altă ţară. El s-a declarat "indispus şi enervat" de toate deciziile Guvernului, pe care regretă că l-a susţinut la un anumit moment.

Guvernanţii spun că vor analiza propunerile la proiectul prin care persoanele fizice autorizate sau cele cu venituri din drepturi de autor ar urma să fie taxate, de la 1 ianuarie 2011, nu cu 16,5, ci cu aproximativ 35%.

Dacă proiectul a fost pus în dezbatere joi, vineri au fost discuţii informale cu proaspăt-numiţii şefi de la Muncă şi Finanţe, iar miercurea viitoare ar urma să fie prezentat spre adoptare Guvernului, întrebarea ar fi când vor fi dezbaterile şi când vor mai avea timp guvernanţii, în trei zile, să analizeze propunerile făcute. Probabil că miercuri Guvernul va anunţa că proiectul a fost adoptat şi că s-a urmat procedura legală, pentru că el a fost în dezbatere publică.

Şi poate că la viitoarele proteste în stradă ale jurnaliştilor, scriitorilor, actorilor, sindicatelor şi patronatelor Guvernul va găsi din nou înţelegere şi va schimba prevederi legislative în taxe şi impozite şi mai mari, până când oamenii vor ajunge să muncească doar pentru stat. Poate Guvernul român vrea să intre în istorie cu cele mai împovărătoare dări sau poate vrea să ne arate cum îi poţi face pe români să muncească mai mult pe bani mai puţini.

(Material realizat de Livia Ispas, social@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici