Copiii care au găsit monedele dacice din aur au primit câte 10.000 lei şi vor să îşi cumpere ATV-uri

Trei copii din satul hunedorean Ocolişu Mic care au găsit şi au predat autorităţilor 140 monede dacice din aur au primit, luni, la Guvern, câte 10.000 de lei, ei spunând că îşi vor cumpăra câte un ATV din banii primiţi.

Urmărește
394 afișări
Imaginea articolului Copiii care au găsit monedele dacice din aur au primit câte 10.000 lei şi vor să îşi cumpere ATV-uri

Copiii care au găsit monedele dacice din aur au primit câte 10.000 lei şi vor să îşi cumpere ATV-uri (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Cei 140 de kosoni din aur au fost găsiţi de cei trei copii, în vârstă de 11 şi 12 ani, săptămâna trecută, într-un recipient din plastic ascuns într-o vizuină de vulpe, în Munţii Orăştiei, monedele fiind predate autorităţilor, care spun că banii au legătură cu o anchetă în desfăşurare.

Banii le-au fost înmânaţi de către premierul Victor Ponta, care a arătat că, prin premiul oferit, a dorit să le transmită copiilor că "faptele bune sunt uneori răsplătite".

TITLURILE ZILEI

Ponta a auzit că unul dintre copii îşi dorea o bicicletă şi le-a spus că, deşi Guvernul nu le oferă câte o bicicletă drept recompensă, cu banii primiţi îşi pot cumpăra singuri. Doi dintre copii i-au spus însă prim-ministrului că au de gând să îşi cumpere câte un ATV, atunci când au fost întrebaţi ce vor face cu premiul în bani.

"Atenţie, ATV-ul este periculos, poate vă luaţi altceva", le-a recomandat premierul copiilor, însă aceştia şi-au menţinut decizia şi au declarat ulterior şi jurnaliştilor că îşi vor cumpăra ATV-uri.

Săptămâna trecută, copii au explicat cum au găsit monedele şi modul în care au procedat ulterior.

"Prietenul meu Paul a săpat cu mâinile şi a dat de bolovan şi când l-am tras la o parte am găsit sticla cu bani de aur în ea şi am mers şi i-am împărţit şi ne-am bucurat. Noi doi din prima am zis că ne cumpărăm o bicicletă şi un ATV. Eu am luat 43, un alt prieten a luat 43 şi celălalt 53. Unul nu ne-a ieşit la număr să-l împărţim şi l-am aruncat şi pe altul l-am pierdut când am fugit către casă", a povestit, marţi, Flavius Cimpoieru, unul dintre copii.

După ce a ajuns acasă, băiatul le-a arătat părinţilor monedele din aur găsite în pădure.

"Erau la joacă şi au căutat printr-o scorbură de vulpi şi din greşeală au dat peste o sticlă şi acolo a fost aur. Au venit acasă cu aurul. Când am aflat ce e, l-am predat. Am zis că nu ţin acasă aşa ceva", a spus mama băiatului, Maria Cimpoieru.

Oamenii au căutat pe internet şi şi-au dat seama că sunt kosoni, monede dacice din aur, şi s-au hotărât să le predea la Primărie, la fel procedând şi părinţii unui alt copil.

"S-au prezentat la Primărie oameni din satul Ocolişu Mic, cu 95 de kosoni din aur. Ne-au povestit că monedele dacice au fost găsite într-o sticlă de plastic băgată într-o vizuină de vulpe de copilul lor şi încă doi copii din sat, care se întorceau de la joacă", a declarat viceprimarul comunei Orăştioara de Sus, Ovidiu Tiberiu Stoicoiu.

Reprezentanţii Primăriei i-au anunţat pe poliţişti, care au căutat cu detectorul de metale şi au reuşit să găsescă moneda pierdută de copii în drum spre casă.

Oamenii legii bănuiesc că monedele dacice din aur au fost ascunse în vizuină de către căutătorii de comori care le-au scos, cel mai probabil, din siturile arheologice din Munţii Orăştiei.

"Este un dosar mai vechi privind braconajul arheologic în zona siturilor istorice ale cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar acest caz al monedelor descoperite are legătură cu ancheta în desfăşurare. Este o dispoziţie a legii care îi obligă pe cetăţeni să predea aceste obiecte autorităţilor, iar cei care le-au predat au procedat corect", a declarat prim-procurorul Augustin Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Kosonii sunt monede de aur emise, pentru scurt timp, de regele dac Koson. Acesta a fost conducătorul dacilor, după asasinarea lui Burebista. Pe piaţa neagră, un koson costă aproximativ 1.500 de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici