- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Copil în comă după o operaţie la "Grigore Alexandrescu". Medicii spun că diagnosticul era pus greşit
Un copil a intrat în comă după o operaţie efectuată la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitală, familia reclamând că doctorii nu au fost pregătiţi cu sânge suficient pentru această intervenţie, în timp ce doctorii spun că este un caz foarte grav, venit de la Craiova cu un diagnostic greşit.
Copil în comă după o operaţie la "Grigore Alexandrescu". Medicii spun că diagnosticul era pus greşit (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)
Băiatul în vârstă de 9 ani, Sebastian B., a fost transferat săptămâna trecută de la Spitalul din Craiova cu diagnostic de chist hidatic.
Copilul a ajuns la spital miercuri, 9 iunie, a declarat şeful Clinicii de chirurgie de la Spitalul "Grigore Alexandrescu", conferenţiarul Ioan Bâscă.
Medicii de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitală au constatat în urma investigaţiilor că, de fapt, era vorba de o tumoră la glanda suprarenală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Potrivit lui Bâscă, operaţia a durat mai mult de trei ore şi jumătate, medicul respingând acuzaţia că echipa operativă nu ar fi fost pregătită cu sânge suficient.
"Am spus familiei că este vorba despre o operaţie dificilă, dar copilul nu a stat fără sânge pentru că noi, atunci când intrăm în sală, intrăm cu o rezervă şi dacă este nevoie este adus tot din centrul nostru de transfuzii sângele necesar, întrucât acesta trebuie să stea la temperatură, în condiţii speciale", a susţinut şeful clinicii.
Acesta a explicat că, din nefericire, în timpul operaţiei s-a produs o hemoragie, iar după trezire, deşi o perioadă copilul a respirat spontan (de miercuri până duminică), au un apărut semnele unei suferinţe cerebrale.
Ion Bâscă a arătat că băiatului i-a fost făcut un examen de computer tomograf.
"Aparatul de la noi din spital nu funcţiona, aşa că analiza s-a făcut la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Este o intervenţie cu riscuri inerente unei astfel de chirurgii. Copilul nu a ajuns în stop cardiac dar a existat hipoxie, adică o oxigenare mai slabă a creierului din cauza presiunii scăzute a sângelui. Copilul este în viaţă, dar sunt leziuni care nu ştim cum vor evolua", a precizat şeful clinicii.
În prezent, copilul este ventilat articial, fiind în comă.
Potrivit medicului, băiatul de 9 ani a fost transferat din Spitalul din Craiova unde ar fi putut fi operat, dar medicii de acolo nu şi-au asumat riscul acestei operaţii.
"Ei nu au asumat acest lucru, noi ne-am asumat această operaţie. Regretăm ceea ce s-a întâmplat. O tumoră la glanda suprarenală este o operaţie foarte dificilă aceasta având 60 de artere care intră în ea şi legătură cu aorta cavă şi vena cavă. Din păcate tumora era pe partea cu vena cavă şi a fost o sângerare mai mare. Tumora aceasta există de mai mult timp. Poate am mai fi putut aştepta fără operaţie, dar totuşi trebuia să clarificăm rapid situaţia", a mai spus medicul.
El a adăugat că familia şi-a dat consimţământul pentru această intervenţie, dar a precizat că acest lucru nu aduce niciodată linişte unui chirurg.
"Consimţământul într-o intervenţie chirurgicală mi se pare o decizie oarecum cinică. Cum să acceptăm că acest copil o să moară. Nu ştiu cine a inventat acest consimţământ. De asemenea, nu ştiu ce va păţi ecografistul care a spus că este vorba despre un chist în loc de tumoră la suprarenală. Probabil că nu păţeşte nimic. Acum facem demersuri la cererea familiei pentru trimiterea copilului în străinătate, dar nu putem accepta că ceea ce s-a întâmplat cu copilul este o greşeală. Putem spune că este vorba de eşecuri care ne nemulţumesc, dar nu putem vorbi de greşeală, ne-am obişnuit cu succesul", a mai spus şeful Clinicii de chirurgie.
Pe de altă parte însă, Lorena şi Marius B, părinţii copilului, acuză medicii de neglijenţă. Ei susţin că au văzut asistentele alergând după sânge şi plasmă. După operaţia care a durat peste trei ore, copilul nu s-a mai trezit din anestezie, au spus părinţii.
"Doctorii nu au fost pregătiţi cu sânge şi nici nu ne-au comunicat ce se întâmpla. Am cerut să-l trimită imediat în străinătate, dar ei au amânat", au susţinut părinţii copilului.
Managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu", Dan Enescu, a declarat că unitatea sanitară va face propria anchetă în acest caz.
La rândul lui, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a spus că lasă spitalul să-şi facă propria anchetă, dar a opinat că este o complicaţie intraoperatorie, operaţia fiind una foarte complicată
Urmează să se stabilească dacă spitalul a avut sau nu sânge suficient, a mai spus Raed Arafat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO