Coplata la furnizorul de servicii medicale, introdusă în primul trimestru din 2011

Introducerea coplăţii modice direct la furnizorul de servicii medicale, diferenţiată pe servicii şi tipuri de asistenţă, cu mecanisme compensatorii pentru grupurile defavorizate, va intra în vigoare în primul trimestru din 2011 şi tot atunci va fi revizuit sistemul pentru finanţarea spitalelor.

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului Coplata la furnizorul de servicii medicale, introdusă în primul trimestru din 2011

Coplata la furnizorul de servicii medicale, introdusă în primul trimestru din 2011 (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Prevederea este cuprinsă în Strategia Naţională de Raţionalizare a Spitalelor 2010-2012, document realizat de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu experţi ai Băncii Mondiale şi care a fost pus, săptămâna trecută, în dezbatere publică pe site-ul MS.

Strategia Naţională de Raţionalizare a Spitalelor 2010-2012 se bazează pe patru cuvinte cheie - echitate, centrarea sistemului pe cetăţean, calitate şi responsabilizare şi are ca scop realizarea unui sistem modern de Sănătate, cu structuri flexibile, organizate, localizate şi accesate în aşa fel încât să ţină cont de nevoile şi preferinţele comunităţilor pe care le deservesc, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

De altfel, obiectivul principal al noii Strategii îl reprezintă crearea unui sector al serviciilor spitaliceşti performant prin reorganizarea, descentralizarea şi informatizarea spitalelor. De asemenea, se urmăreşte asigurarea unei finanţări sustenabile şi remodelarea finanţării spitalelor, dar şi elaborarea unei strategii coordonate de resurse umane în domeniul medical, au mai arătat reprezentanţii MS.

Un capitol special în cadrul strategiei este "Planul de acţiuni şi instituţii responsabile".

La acest capitol Ministerul Sănătăţii trece ca finalizate două acţiuni, şi anume reducerea capacităţii excedentare de internare de care a răspuns instituţia administrativă şi descentralizarea unităţilor spitaliceşti către administraţia publică locală.

De asemenea, reducerea cheltuielilor de personal în structurile spitaliceşti care a început în primul trimestru al anului 2010 ar urma să se finalizeze un an mai târziu, respectiv în primul trimestru din 2011.

Până la sfârşitul lui 2010 se vor încheia, potrivit strategiei, acţiunile privind modificarea structurii şi competenţelor managementului spitalelor şi creşterea autonomiei acestora, descentralizarea parţială a direcţiilor de sănătate publică judeţene către structurile administraţiei publice judeţene, elaborarea criteriilor de clasificare a spitalelor, cât şi finalizarea implementării Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI).

Pentru 2011 trebuie elaborat Planul naţional privind spitalele şi planurile regionale şi locale privind unităţile sanitare. De asemenea, tot până în 2011 sunt prevăzute introducerea cardului naţional de sănătate, egalizarea tarifului pe caz ponderat (TCP), revizuirea finanţării pe paturi de bolnavi cronici, revizuirea finanţării spitalelor prin sistemul trimestrul DRG (pe caz rezolvat), dar introducerea coplăţii modice direct la furnizorul de servicii medicale, diferenţiată pe servicii şi tipuri de asistenţă, cu mecanisme compensatorii pentru grupurile avorizate.

Acreditarea spitalelor de către Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor ar urma să începapă în trimestrul întâi al anului 2011şi este o acţiune care se va desfăşura permanent.

Crearea unui Fond Unic de Finanţare a Spitalelor în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cu administrare la nivel naţional de către CNAS, are termen de finalizare 2012. Tot până în 2012 ar trebui să fie încheiate acţiunile privind stabilirea criteriilor unitare de finanţare din fonduri publice a serviciilor oferite de sectorul privat în unităţi spitaliceşti şi ambulatorii, stabilirea pachetului de servicii de baza pentru asiguraţi, implementarea unei strategii de dezvoltare a asistenţei medicale primare şi specializate în ambulatoriu şi introducerea unui sistem de stimulare a asistenţei medicale spitaliceşti de zi, încurajarea prin mecanisme financiare a participării asiguratorilor privaţi în sistemul asigurărilor de sănătate, cât şi elaborarea Planului Naţional de Resurse Umane în Sistemul Serviciilor de Sănătate Publică din România.

Până în primul trimestru al anului 2012 ar trebui finalizate unificarea şi reorganizarea caselor de asigurări de sănătate şi acţiunea privind încurajarea prin mecanisme financiare a participării asiguratorilor privaţi în sistemul asigurărilor de sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici