Corlăţean le-a vorbit copiilor, la MAE, despre Titulescu şi despre iepuraşii din curte

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, le-a vorbit, sâmbătă, copiilor veniţi în vizită la Minister cu ocazia Zilei porţilor deschise, despre Nicolae Titulescu, despre sălile oficiale, dar şi despre iepuraşii din curtea instituţiei.

Urmărește
281 afișări
Imaginea articolului Corlăţean le-a vorbit copiilor, la MAE, despre Titulescu şi despre iepuraşii din curte

Titus Corlatean (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Printre vizitatorii care au ascultat îndrumările şi explicaţiile ministrului Corlăţean s-au aflat fiica şi mama acestuia. De asemenea, la turul ministerului oferit de Corlăţean a fost prezent ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, fost secretar de stat în MAE, venit împreună cu băieţelul său.

Cel mic a fost întrebat de ziarişti dacă ar prefera scaunul de ministru al Justiţiei sau pe cel de şef al diplomaţiei. "Mai bine îl întrebaţi cu ce echipă ţine", le-a sugerat ziariştilor ministrul Justiţiei, iar copilul a spus că ţine cu Petrolul.

Punctul de atracţie pentru copiii care au vizitat ministerul a fost cabinetul ministrului Afacerilor Externe, în special fotoliul acestuia, care a fost probat de cei mici.

Corlăţean a spus că este pentru prima oară când ministerul, în istoria sa contemporană, organizează o zi a porţilor deschise.

"Am întrebat de ce nu s-a mai întâmplat până acum acest lucru, nimeni nu a ştiut să dea un răspuns. E bine că se întâmplă astăzi pentru prima oară, invit cât mai mulţi dintre cetăţenii Bucureştiului sau din alte părţi să vină la MAE", a precizat Corlăţean. El a arătat că sunt de văzut piese speciale din arhiva diplomatică a României, expoziţia de tablouri şi sălile în care au loc întâlnirile oficiale şi negocierile.

Corlăţean a vorbit şi despre istoria instituţiei arătând că, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost înfiinţat în 1862 Ministerul Trebilor Externe, care mai târziu a devenit Ministerul Afacerilor Externe. "Ministerul a început să funcţioneze în acest sediu în 1991", a adăugat Corlăţean.

El le-a vorbit copiiilor şi despre campania demarată de MAE privind donaţia de carte pentru copiii care trăiesc în diferite comunităţi din afara României.

Ministrul a dat şi un exemplu în acest sens, donând personal Dicţionarul Explicativ al Limbii Române pentru elevi şi Luceafărul de Mihai Eminescu: "Am organizat o donaţie de carte pentru copiii români care trăiesc în străinătate şi am făcut un apel la toţi vizitatorii noştri să vină să doneze carte. Fac şi eu acelaşi lucru simbolic, vorbim de Dicţionarul Explicativ al Limbii Române. Pentru orice copil, pentru orice român în străinătate acest dicţionar este foarte important, şi bineînţeles, «Luceafărul» de Mihai Eminescu".

El le-a prezentat copiilor Sala hărţilor, în care reprezentanţii ministerului se întrunesc pentru a lua decizii în situaţii dificile, dar şi Sala Nicolae Titulescu, Salonul alb, destinat negocierilor, Sala de conferinţe de presă şi Salonul cu vitralii.

Ministrul Afacerilor Externe a fost întrebat de copii care a fost cea mai dificilă criză pe care a trebuit să o gestioneze. "Criza din Algeria a fost cea mai dificilă, şi criza din Muntenegru, atunci când autocarul cu cetăţeni români s-a prăbuşit", a răspuns ministrul.

De asemenea, Titus Corlăţean a prezentat Sala Nicolae Titulescu, în care au loc întâlnirile cu marii demnitari care vizitează România şi tablourile cu miniştrii Afacerilor Externe ai României. "Nicolae Titulescu este considerat, pe bună dreptate, cel mai mare diplomat pe care l-a avut România, cel mai mare ministru al Afacerilor Externe", a apreciat Corlăţean.

El a vorbit şi despre negocierile care au loc în Salonul alb din MAE. "Negocierile sunt un exerciţiu destul de complicat, pentru că noi avem anumite interese, cei cu care negociem pot avea interese puţin diferite. Atunci trebuie să se găsească soluţia de compromis. Compromisul este esenţa negocierii până la urmă", le-a spus Titus Corlăţean copiilor.

El le-a vorbit copiilor şi despre cadourile de protocol care se oferă în întâlnirile oficiale dintre miniştrii Afacerilor Externe, dar şi despre modul în care sunt realizate paşapoartele.

"Nu am făcut cursuri de ghid...", a spus Corlăţean în timp ce îndruma copiii dintr-o sală într-altă sală a ministerului. "Atenţie, la ultima treaptă!", i-a avertizat ministrul pe micii vizitatori.

El i-a întrebat pe copii dacă ştiu câte state sunt în UE, iar când unul dintre aceştia a răspuns "28", ministrul s-a arătat mulţumit: "28, corect, bravo!".

De asemenea, el a vorbit şi despre iepuraşii care se află în grădina din curtea MAE. "Avem 11 iepuraşi", a spus, zâmbind, Titus Corlăţean.

El le-a spus ziariştilor că a văzut "potenţial" din partea unor băieţi şi fete veniţi să viziteze Ministerul Afacerilor Externe. "Unul dintre băieţi m-a întrebat foarte clar: «Bun, aveţi parteneriate strategice, dar cu cine nu vă înţelegeţi» şi a trebuit să dau un răspuns diplomatic, să îi spun de parteneriatele speciale strategice şi de o relaţie specială cu Republica Moldova. Au fost copii care au ştiut încă înainte să spun eu acest lucru", a adăugat Titus Corlăţean.

Turul ministerului în timpul căruia ghid a fost ministrul Titus Corlăţean as-a încheiat cu o poză de grup a acestuia, alături de copii, în curtea instituţiei, lângă statuia lui Nicolae Titulescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici