- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cornel Costea a continuat să ia mită deşi ştia de controale
Faptele săvârşite de Cornel Costea denotă "un curaj deosebit" al acestuia, deoarece, deşi ştia, măcar din media, de operaţiunile de control din vămi, a continuat să primească mită, chiar în biroul vamal în care lucra, ceea ce denotă "un profund dispreţ" faţă de valorile sociale.
Cornel Costea a continuat să ia mită deşi ştia de controale (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)
Judecătorii Tribunalului Bucureşti arată, în motivarea deciziei de arestare a lui Cornel Costea că sunt date şi indicii temeinice din care rezultă "presupunerea rezonabilă" că acesta a săvârşit faptele pentru care este cercetat.
În acest sens, sunt indicii temeinice relevate de procesele verbale de prindere în flagrant, declaraţii de martori, declaraţii învinuit/inculpat, denunţul formulat de numitul Y.A. la data de 22 februarie, procesele verbale de percheziţie, interceptări convorbiri telefonice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
"Cât priveşte condiţia referitoare la existenţa în cauză a probelor certe din care să rezulte că lăsarea în libertate a inculpatului ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică, se constată că şi aceasta este îndeplinită. Astfel, în lipsa unei definiţii legale a noţiunii de pericol pentru ordinea publică, în practică sunt avute în vedere mai multe aspecte (care constituie totodată criterii complementare de care se tine cont la alegerea măsurii preventive, conform art.136 alin. final C.p.p.), printre care, natura şi gravitatea faptei săvârşite, mai ales în contextul actual creat de activitatea pe linia infracţionalităţii vamale, ceea ce denotă un curaj deosebit al inculpatului, care deşi a luat cunoştinţă, măcar din media, de operaţiunile desfăşurate pe această linie, a continuat să primească sume de bani, drept mită, în chiar biroul vamal în care lucra, denotând un profund dispreţ faţă de valorile sociale ocrotite de lege, dar şi de posibila activitate de prindere întreprinsă de organele judiciare", se arată în documentul instanţei.
Totodată, la aprecierea pericolui social, instanţa a avut în vedere şi urmările produse, "cu implicaţii asupra imaginii acestui sector de activitate, cu atribuţii de constatare a eventualelor încercări de fraudare a legilor în domeniu şi aplicare corelativă de sancţiuni, creând grave deservicii instituţiei în cadrul căreia îşi exercita chiar o funcţie de conducere".
O altă condiţie îndeplinită este cea privind cuantumul pedepselor, deoarece infracţiunea de luare de mită, în formă continuată este pedepsită cu închisoarea de la 3 la 15 ani, iar infracţiunea de complicitate la infracţiunea de fals intelectual în formă continuată este pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
"Toate aceste împrejurări justifică susţinerea că lăsarea în libertate a inculpatului ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică", au decis magistraţii.
În ceea ce priveşte susţinerile formulate de apărare în sensul că are o serie de circumstanţe care îi favorizează persoana - "tânăr, cu studii superioare, cu familie organizată", instanţa a arătat că aceste argumente pot face obiectul unor analize ulterioare, pe fondul cauzei.
Instanţa tribunalului Bucureşti mai notează în motivarea deciziei de arestate că "există date că încearcă să zădărnicească adevărul prin influenţarea martorilor, prin alterarea mijloacelor de probă, cunoscut fiind că acesta, în calitatea pe care o avea impunea neîntocmirea documentaţiei vamale până nu i se achitau comisioanele aferente".
Totodată, instanţa a luat în considerare şi faptul că sunt date că acesta "poate exercita presiuni asupra denunţătorului sau încerca o înţelegere frauduloasă cu acesta fiind cunoscută relaţia amicală anterioară, inclusiv din perioada când inculpatul a fost inspector fiscal la ANAF Bucureşti".
În aceste condiţii, Tribunalul Bucureşti a apreciat că "sunt indicii de reţinere şi a temeiurilor arestării".
Tribunalul Bucureşti a dispus vineri arestarea preventivă a acestuia pentru o perioadă de 29 de zile. Costea a atacat decizia cu recurs, care va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti.
În cauză procurorii efectuează cercetări şi faţă de alte persoane, lucrători vamali la Biroul vamal Ploieşti, precizează DNA.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO