Cosmonautul Dumitru Prunariu va primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Timiş

Consilierii judeţeni din Timiş au decis, joi, ca titlul de cetăţean de onoare al judeţului Timiş să-i fie decernat cosmonautului Dumitru Prunariu, care, la rândul său, va dona judeţului locuinţa părintească aflată într-un sat din Timiş, pentru a fi transformată în casă memorială.

Urmărește
202 afișări
Imaginea articolului Cosmonautul Dumitru Prunariu va primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Timiş

Cosmonautul Dumitru Prunariu (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Consilierii judeţeni au votat în unanimitate ca Dumitru Prunariu să primească titlul de cetăţean de onoare al judeţului Timiş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

O dată cu acest titlu, Prunariu va primi şi o diplomă, un colan din argint şi o plachetă cu stema judeţului.

”Decernarea titlului se va face la o dată care va fi stabilită ulterior şi când va fi prezent şi Dumitru Prunariu. Poate ne va spune despre viaţa aeronautică pe care a trăit-o în cosmos”, a spus presedintele CJ Timiş, Titu Bojin.

Vicepreşedintele CJ Timiş Călin Dobra (PSD) a declarat corespondentului MEDIAFAX că Dumitru Prunariu a purtat discuţii cu conducerea judeţului pentru a dona casa părintească din satul Bulza, comuna Margina. Aceasta va fi transformată în casă memorială şi va intra într-un circuit turistic.

”Anul acesta construim drumul Zorani - Groşi - Bulza, aici avem şi o idee la propunerea astronautului Dumitru Prunariu, de a prelua casa memorială care este la Bulza şi pe care o putem transfera Muzeului Banatului şi să realizăm un circuit a ceea ce înseamnă aviaţia, având în vedere că avem şi Muzeul «Traian Vuia» în comuna cu acelaşi nume, putem transforma zona aceea din punct de vedere turistic. În urmă cu un an sau doi a murit ultimul părinte al lui Prunariu, iar acum casa este goală. La un simpozion pe care l-am avut la Muzeul «Traian Vuia» ne-a promis că ne dă cu titlu gratuit casa să o preluăm şi să o întreţinem”, a declarat Călin Dobra.

Dumitru Prunariu s-a născut în 27 septembrie 1952, la Braşov, şi a absolvit în 1976 Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din Bucureşti.

În perioada 1978-1981 a urmat cursuri de pregătire pentru zboruri cosmice pilotate pe nave sovietice de tip "Soiuz" şi laboratoare de tip "Saliut", la Centrul de pregătire a cosmonauţilor "Iuri Gagarin" de lângă Moscova.

În 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a participat la primul zbor cosmic româno-sovietic, devenind primul cosmonaut român, şi a decolat în spaţiu la bordul navei "Soiuz 40". El a stat în spaţiu opt zile, alături de cosmonautul rus Leonid Popov, şi a revenit pe Pământ în 22 mai 1981.

După Revoluţia din 1989, Dumitru Prunariu a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Spaţiale Române. De asemenea, a fost preşedintele Comitetului pentru utilizarea paşnică a spaţiului extra-atmosferic, în prezent fiind membru corespondent al Academiei Internaţionale de Astronautică şi membru de onoare al Academiei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici