Costel Corduneanu cere despăgubiri morale de două milioane de lei pentru perioada de arest

Constantin Corduneanu a dat în judecată statul român şi cere despăgubiri morale de două milioane de lei pentru perioada de opt luni în care a stat în arest în dosarul de trafic de droguri, el reclamând că procurorii l-au catalogat drept lider al unui clan, influenţând astfel deciziile instanţelor.

Urmărește
372 afișări
Imaginea articolului Costel Corduneanu cere despăgubiri morale de două milioane de lei pentru perioada de arest

Costel Corduneanu (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

Constantin Corduneanu a înregistrat o cerere la Tribunalul Iaşi, solicitând statului român să îi achite daune morale de două milioane de lei şi daune materiale de 100.000 de lei în dosarul în care a fost arestat preventiv, în 10 octombrie 2004, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, organizarea, coordonarea şi finanţarea filialei de trafic ilicit de droguri, el fiind eliberat în 23 iunie 2005.

În cererea înaintată instanţei acesta reclamă şi durata procesului, care a trecut prin toate instanţele, în nouă ani, el susţinând că i-a fost încălcată "în mod flagrant şi sistematic prezumţia de nevinovăţie".

"Statul, prin organele sale judiciare, a încălcat în mod flagrant şi sistematic prezumţia de nevinovăţie prevăzută atât în dreptul internaţional, cât şi în CEDO, prin lipsa de imparţialitate, ca reflex al influenţei exercitate de climatul în care s-a desfăşurat procesul penal. Aşa fiind, încă de la debutul procedurilor, reprezentanţii Parchetului ICCJ au acordat ample interviuri în mass-media locală şi naţionale, exprimându-şi pe larg punctul de vedere cu privire la împrejurările cauzei, tragerea la răspundere penală şi condamnarea inculpatului. Astfel, organele de urmărire penală au prezentat operatorilor media faptul că inculpaţii fac parte dintr-o structură cu multiplie ramificări, cunoscută subdenumirea de «Clanul Cordunenilor», structură care se grefează pe elemente tipice crimei organizate cu valenţe de tip mafiot, condusă de fratele cel mare al acestei familii, reclamantul Constantin Corduneanu fiind indicat de procurori drept lider al grupului organizat şi finanţatorul operaţiunii de trafic de droguri de mare risc", se precizează în cererea depusă de către Corduneanu la instanţă.

Corduneanu argumentează în cererea sa că, în urma intervenţiilor procurorilor în mass-media, instanţele l-au stabilit ca fiind un "infractor deosebit de periculos“, iar el a fost ţinut într-un regim de izolare pe perioada în care a fost încarcerat, la deplasările către Tribunalul Iaşi fiind însoţit de către "luptători din cadrul unităţii speciale de la Ministerul Afacerilor Interne".

El mai susţine că înainte de a fi arestat preventiv, nefiind cunoscut cu antecedente penale, se bucura de "o bună reputaţie în societate“, că în urma procesului a divorţat de soţia sa, în 2011, şi că acuzaţiile la adresa sa au fost formulate "pe declaraţiile unor martori anonimi ale căror declaraţii s-au dovedit ulterior a fi pline de contradicţii“.

În noiembrie 2013, Constantin Corduneanu a fost achitat, printr-o decizie definitivă a instanţei supreme, în dosarul în care era acuzat de trafic de droguri şi de constituirea unui grup infracţional organizat, după ce dosarul fusese înaintat instanţei în 2005.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a menţinut, astfel, soluţia dată de instanţele de fond şi de apel.

Până să fie trimişi în judecată, în 2005, membrii grupării Corduneanu au fost monitorizaţi timp de un an de către anchetatori, în grupul lor fiind infiltraţi investigatori sub acoperire, iar convorbirile lor despre afacerile ilegale cu ecstasy au fost interceptate, informa Ministerului Public.

În acest dosar, anchetatorii au făcut 14 percheziţii domiciliare în Iaşi, fiind găsite droguri de risc şi droguri de mare risc.

În urma acestor descinderi, au fost reţinuţi nouă membri ai grupării Cordunenilor, care îşi desfăşurau activitatea infracţională în Iaşi şi în oraşele învecinate, unde - potrivit Ministerului Public - "au instaurat teroarea". Ei s-au constituit în grup organizat şi au vândut, în repetate rînduri, droguri de mare risc (MDMA - ecstasy), suţineau procurorii.

Constantin Corduneanu, doi dintre fraţii săi şi alte două persoane au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în vara anului, într-un alt dosar, pentru trafic de influenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici