Costul pachetului cu avioanele F-16 este de 1,3 miliarde dolari, urmează 24 de avioane noi
Achiziţionarea avioanelor F-16 aprobată de CSAT va costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013, o etapă strategică ulterioară fiind achiziţionarea a încă 24 de aeronave de acest tip noi, informează MApN.
Costul pachetului cu avioanele F-16 este de 1,3 miliarde dolari, urmează 24 de avioane noi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Ministerul precizează că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.
Într-un comunicat al MApN se arată că ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a prezentat, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, din 23 martie 2010, o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Forţelor Aeriene Române şi că având în vedere că România nu dispune de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achiziţionare a 24 avioane F-16 în uz, propunere care va fi supusă dezbaterii şi aprobării Parlamentului României.
"Propunerea de achiziţionare de avioane F-16 aparţine Statului Major al Forţelor Aeriene Române şi a fost făcută pe baza unei analize profunde a misiunilor pe care avionul multirol este necesar să le îndeplinească şi a strategiei pe termen lung de dotare cu avioane de luptă a acestei categorii de forţe. Ministrul Gabriel Oprea a prezentat, de asemenea, membrilor CSAT implicaţiile epuizării, în următorii ani, a resursei avioanelor MiG-21 LanceR, aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române", se arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Derularea Programului Avion Multirol se înscrie în Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, iar opţiunea pentru achiziţionarea de avioane F-16 se circumscrie strategiei Statului Major al Forţelor Aeriene de realizare graduală a capabilităţilor operaţionale aeriene, care are ca obiectiv final intrarea în înzestrare a avionului F-35 JSF (Joint Strike Fighter).
Ministerul precizează că în cadrul strategiei sunt prevăzute: etapa iniţială, care presupune achiziţia a 24 de avioane în uz tip F-16, variantă Block 25; etapa intermediară, care presupune achiziţia a încă 24 de avioane noi F-16, variantă Block 50-52; faza completă, care presupune intrarea în serviciu a 24 de avioane F-35 JSF, concomitent cu ieşirea din serviciu a primului lot de avioane F-16 achiziţionate iniţial.
"F-16 este un avion multirol capabil să execute misiuni de apărare a spaţiului aerian, misiuni de lovire a ţintelor terestre şi maritime în toate condiţiile meteo, ziua şi noaptea, precum şi misiuni de cercetare aeriană. Configuraţia de echipare corespunde nevoilor de apărare a României şi permite îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul NATO. Avionul F-16 este o aeronavă cu performanţe tehnico-tactice testate în luptă, relevante fiind misiunile executate cu succes în operaţiile din Irak, Balcanii de Vest şi Afganistan. Toate aceste caracteristici tehnice şi de performanţă de cel mai înalt nivel satisfac cerinţele operaţionale iniţiale ale Forţelor Aeriene Române", se arată în comunicat.
Ministerul precizează că achiziţia aeronavelor F-16 în uz va face obiectul unui acord între guvernele României şi Statelor Unite ale Americii.
"Valoarea proiectului este de aproximativ 1,3 miliarde dolari SUA, costurile incluzând: 24 avioane revitalizate şi complet echipate, asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative", se arată în comunicat.
MApN subliniază că instruirea personalului se va desfăşura în baze americane, la standardele de pregătire ale Forţelor Aeriene ale SUA, până la obţinerea nivelului de operaţionalizare şi implementare completă a acestui sistem.
"Avioanele care urmează a fi cumpărate sunt avioane aflate în uzul Aviaţiei Militare Americane şi au o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani (2500 - 3500 ore de zbor/avion), primele aeronave urmând să ajungă în România în anul 2013", se arată în încheierea comunicatului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO