Covasna: Baie tradiţională cu apă minerală, construită de voluntari din România şi Ungaria

Zeci de voluntari din România şi Ungaria au construit o baie tradiţională cu apă minerală, o mofetă şi un pavilion la Valea Zălanului, judeţul Covasna, zonă vizitată în această vară de prinţul Charles, care are o proprietate acolo.

Urmărește
536 afișări

Zeci de persoane din ţară şi din Ungaria au participat, timp de zece zile, la o clacă în localitatea Valea Zălanului din judeţul Covasna pentru a construi un spaţiu de agrement care cuprinde o baie tradiţională cu apă minerală, o mofetă şi un pavilion.

Baia, care se află pe malul unui pârâu unde sunt câteva izvoare de apă minerală, a fost inaugurată sâmbătă, în prezenţa autorităţilor locale şi a localnicilor, şi tot atunci a fost pus în funcţiune şi un sistem mobil de prelucrare şi ambalare a fructelor, achiziţionat de Asociaţia "AgroSic", care l-a donat cooperativei locale "Perlele din Valea Zălanului".

Primarul comunei Malnaş, Kasleder Jozsef, a declarat, duminică, corespondentului MEDIAFAX că tinerii din Valea Zălanului au înfiinţat cooperativa locală la începutul acestui an, cu scopul de a prelucra fructe, legume şi ciuperci.

"Sper că acest utilaj primit în dar va da un impuls tinerilor din sat şi astfel vor avea şi ei un venit în plus", a spus Kasleder.

Băile tradiţionale secuieşti sunt piscine din lemn construite în aer liber în apropierea izvoarelor de apă minerală şi este pentru a treia oară când în judeţul Covasna s-a construit sau s-a reabilitat o baie tradiţională cu ajutorul Fundaţiei "Ars Topia" din Ungaria, condusă de arhitectul peisagist Herczeg Ágnes, şi a mai multor studenţi din Ungaria, precum şi a localnicilor.

În urmă cu patru ani, Consiliul Judeţean Covasna a iniţiat un proiect care vizează reabilitarea băilor tradiţionale de apă minerală care se situează pe terenuri aflate în domeniul public al judeţului şi reintroducerea acestora în circuitul turistic.

Prima acţiune din cadrul proiectului s-a desfăşurat în 2010, când a fost reabilită o baie la Hătuica, din fonduri guvernamentale.

Au urmat trei acţiuni similare, dar realizate cu ajutorul voluntarilor, în clacă. Astfel, în 2011, la izvorul Sütei, aparţinând comunei Bodoc, zona greu accesibilă a fost transformată în doar zece zile, voluntarii realizând un loc de camping şi un bazin cu apă minerală.

În 2012, la renovarea celor două băi tradiţionale, "Malom" şi "Csókás" de la Cernat, au participat sute de voluntari şi specialişti din Ungaria şi din Covasna, iar anul trecut s-a reconstruit baia tradiţională de apă minerală din localitatea Băţanii Mici, tot prin clacă.

În ultimii ani, prinţul Charles a vizitat de mai multe ori judeţul Covasna, mergând şi în Valea Zălanului, unde deţine o proprietate.

Ultima dată, prinţul Charles a vizitat zona la sfârşitul lunii mai, când a petrecut aproape o oră în compania a 50 de localnici din Valea Zălanului, care au organizat în cinstea sa o petrecere într-o livadă, unde moştenitorul coroanei britanice a mâncat mămăligă cu brânză şi a ascultat muzică populară maghiară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici