- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Covei, surprins de camere video în timp ce folosea carduri false la un ATM
Iustin Covei, arestat în cazul falsificării de carduri, a fost suprins, în aprilie, de camerele de supraveghere de la o bancă din Craiova când retrăgea fraudulos bani dintr-un ATM, cu două carduri contrafăcute, numerele utilizare aparţinând unor instituţii bancare din Italia, potrivit procurorilor.
Covei, surprins de camere video în timp folosea carduri false la un ATM (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) arată, în referatul cu propunerile de arestare pe care l-au înaintat judecătorilor Tribunalului Bucureşti, că "în cursul anului 2009, inculpaţii Petrel Hălănei şi Iustin Covei au constituit un grup infracţional organizat în vederea desfăşurării unor activităţi de skimming pe teritoriul României şi a altor ţări".
Potrivit documentului citat, cei doi, sprijiniţi de alte persoane care au aderat la grupul infracţional organizat, au confecţionat echipamente destinate copierii datelor de pe carduri bancare, pe care fie le-au folosit în activitatea de skimming, fie le-au comercializat sau închiriat în schimbul unor sume de bani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Putin a avertizat atacarea oricărei țări NATO dacă Ucraina folosește rachete occidentale. Cum este afectată România de decizia administrației Biden
-
Donald Trump Jr. critică decizia lui Biden privind aprobarea rachetelor americane pe teritoriul Rusiei şi afirmă că acesta încearcă să declanşeze al Treilea Război Mondial, înainte ca tatăl său să preia mandatul
-
Operaţiunea Şcoala. 50 de percheziţii în dosare de trafic de droguri în şcoli
-
Ţările nordice distribuie ghiduri de supravieţuire cetăţenilor, pe fondul temerilor de război
Despre Petrel Hălănei, procurorii arată că activitatea infracţională consta în confecţionarea dispozitivelor de skimming, probarea acestora la bancomate din municipiul Craiova şi comercializarea acestora.
În cazul lui Iustin Covei, fiul unui judecător de la Curtea de Apel Craiova şi nepotul unui procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, procurorii DIICOT arată în referatul transmis judecătorilor că acesta se ocupa de confecţionarea dispozitivelor de skimming şi de retragere de numerar cu carduri bancare falsificate.
Potrivit anchetatorilor, în 13 şi 19 aprilie, Iustin Covei, zis "Pralea", "Copilu", "Nicu", a fost surprins de camerele de supraveghere de la un ATM al Băncii Comerciale Carpatica din municipiul Craiova în timp ce retrăgea fraudulos bani cu ajutorul a două carduri bancare contrafăcute, care apoi au fost capturate de bancomat. Acesta a reuşit să retragă atunci de la ATM suma de 1.700 de lei, numerele de card utilizate aparţinând unor instituţii bancare din Italia.
Procurorii spun despre Covei şi Hălănei că ar fi recrutat mai mulţi tineri care să îndeplinească diferite sarcini în cadrul grupului, precum retragerea de numerar cu carduri falsificate, probarea dispozitivelor de schimb, transportarea instrumentelor de confecţionare a acestora între locaţiile utilizate de grup şi sprijin la confecţionarea acestora.
În acest sens, procurorii îi indică pe Sergiu Nicuşor Dumitriu şi Ionel Marius Trîncă, acesta din urmă fiind prins în flagrant, joi, de poliţişti de la BCCO Timişoara, în timp ce mergea către Oradea cu intenţia de a părăsi ţara, având asupra sa mai multe dispozitive de skimming. Printre acestea erau două baghete prevăzute cu orificiu, conţinând câte o cameră video miniaturală şi câte patru acumulatori. Baghetele au aceleaşi forme, dimensiuni şi culori ca şi cele găsite cu ocazia percheziţiei efectuate la adresa unde locuieşte fără forme legale Iustin Covei.
"În urma investigaţiilor efectuate, coroborate cu ascultarea convorbirilor telefonice înregistrate, a rezultat faptul că, în data de 16 septembrie, Iustin Covei, împreună cu Petrel Hălănei, au efectuat ajustări la dispozitivele destinate falsificării cardurilor bancare, ajustări efectuate la adresa unde locuieşte fără forme legale inculpatul Iustin Covei", se arată în document.
Membrii grupării din Craiova scotea din ATM-uri din Sydney şi Melbourne sume în valoare de până la 70.000 de lei pe zi
Conform interceptărilor procurorilor DIICOT, prezentate în referatul cu propunere de arestare preventivă, membrii clanului condus de Jean Marin Mihăilă, zis "Jan", vorbesc despre sume exorbitante de bani extrase de la bancomatele din străinătate cu ajutorul cardurilor clonate.
Jean Marin Mihăilă s-ar fi ocupat, potrivit procurorilor DIICOT, de organizarea şi finanţarea de echipe, pe care le trimitea în străinătate pentru contrafacerea cărţilor de credit.
Astfel, în cursul lunii martie 2009, "Jan" a organizat două "echipe" de câte două persoane, pe care le-a trimis în Australia, în Melbourne şi Sydney, pentru activităţi de tip "skimming", clonarea datelor cardurilor bancare şi retragerea frauduloasă de bani cu cardurile contrafăcute. Din cele două echipe aflate deja în Australia făceau parte Adrian Abagiu, zis "Adi", o persoană cunoscută sub apelativul "Gabi", Dragoş Dumitrescu, zis "Baronul", şi Nicoliţă Păuna, zis "Babi".
Potrivit referatului procurorilor, pentru "aprovizionarea" celor două echipe, în perioada martie - aprilie Mihăilă i-a trimis în Australia, cu dispozitive de skimming, pe Francisc Marius Danca, Tudor Rada şi Marian Mitran.
Astfel, într-o discuţie interceptată în 9 martie şi depusă la dosar, doi dintre membrii grupării vorbesc despre sumele de bani extrase fraudulos din bancomate. Aceştia fac referire în discuţiile telefonice despre 180 de carduri clonate, din care de pe 20 nu au putut scoate bani pentru că erau greşite.
În urma percheziţiilor la domiciliul lui Mihăilă, anchetatorii au găsit dispozitive confecţionate artizanal, pentru skimming.
Totodată, într-un spaţiu comercial frecventat zilnic de Mihăilă, procurorii au găsit unelte pentru confecţionarea aparaturii artizanale pentru falsificarea cardurilor bancare (guri de bancomat, mulaje pentru confecţionarea gurilor, copiator 3D prevăzut cu laser pentru obţinerea diferitelor mulaje ale gurilor de bancomat), carduri blank prevăzute cu cip şi diverse sume de bani.
Într-o altă interceptare, din 13 martie, "Marius" vorbeşte cu "Babi" despre dispozitivele de skimming pe care le-a trimis gruparea lui în Australia, făcând referire la şase aparate, patru baghete, două alimentatoare, "unul pătrăţos şi unul mare".
În referatul procurorilor se mai arată că, potrivit altor interceptări şi unor informaţii venite de la autorităţile judiciare din Asutralia, la data de 9 aprilie, Marius Francisc Dancă "a fost depistat pe Aeroportul din Sydney, iar în urma controlului efectuat asupra bagajelor sale au fost găsite şi confiscate camere video miniaturale şi echipamente destinate copierii datelor de pe cărţile de credit, acesta fiind expulzat.
La gruparea infracţională condusă de "Jan" a aderat şi Dan Mihail Bârcă, finul lui Mihăilă, el fiind cel care se ocupa de producerea de programe informatice folosite la descărcarea datelor stocate de echipamentele montate pe ATM-uri. La locuinţa lui Bârcă procurorii au găsit componente electronice ce urmau să fie utilizate la producerea de dispozitivelor de clonare şi un laptop folosit pentru programarea aplicaţiilor informatice.
Procurorii arată în referat că în timpul audierilor Bârcă a recunoscut că a produs aplicaţii informatice pentru stocarea datelor existente pe banda magnetică a cardurilor bancare.
O altă grupare era condusă de Iustin Covei şi Petrel Hălănei, iar o a treia grupare era coordonată de Florin Nicolae Dirivan, zis "Fulgerică, şi Alin-Andrei Şoşa.
Gruparea lui "Fulgerică" cumpăra şi împrumuta dispozitive de skimming de la Hălănei, prin intermediul lui Şoşa, care se ocupa şi de instalarea echipamentelor pe ATM-uri din România şi din străinătate, potrivit procurorilor.
În noaptea de 3 spre 4 martie, Şoşa a retras de la ATM-ul unei bănci din Craiova bani folosind un card bancar falsificat, zona fiind supravegheată de Florin Dirivan.
În urma unei înţelegeri între Dirivan şi Hălănei s-a stabilit ca fiecare dintre cei doi să desemneze o persoană care să meargă în 28 august în Cipru, pentru a monta skimmere la ATM-uri. Astfel, au fost desemnaţi să plece în Cipru Alin Şoşa şi Ionel Marius Trîncă, zis "Hermano", cheltuielile de deplasare a acestora urmând a fi suportate de Dirivan, se mai arată în referatul procurorilor.
Mandate de arestare pentru 29 de zile pentru cele 14 persoane, între care şi Iustin Covei
Tribunalul Bucureşti a emis, vineri seară, mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile pentru cele 14 persoane acuzate de falsificare de carduri, între care şi Iustin Covei, unul dintre mandate fiind emis în lipsă.
Instanţa Tribunalului Bucureşti a admis, vineri seară, propunerea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organziată şi Terorism (DIICOT) de arestarea preventivă pentru Ionel Călin, Jean Marin Mihăilă, Francisc Danca, Dan Mihai Barca, Iustin Covei, Florin Dirivan Nicolae, Petrel Halanei, Sorin Costel Buruiană, Sergiu Nicuşor Dumitriu, Nicolae Sandu, Alin Andrei Sosa, Ionel Marius Trancă, Tudor Rada, Eman Vatamanita, acuzate de falsificare de carduri, unul dintre mandate fiind solicitat în lipsă.
Alte trei persoane sunt cercetate în lipsă în acest dosar.
Membrii grupării au fost prinşi joi, în urma unor descinderi la Craiova şi Constanţa, fiind acuzaţi infracţiuni privind comerţul electronic, precum şi de iniţiere şi aderare la un grup infracţional organizat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO