Crescătorii de păsări: Vânzările din sectorul avicol au scăzut cu 20% după scandalul Salmonella

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) estimează că vânzările din sectorul avicol au scăzut cu 20% în urma scandalului contaminării cărnii de pui cu salmonella, iar prejudiciul din industrie se ridică în prezent de 25 milioane euro.

Urmărește
435 afișări
Imaginea articolului Crescătorii de păsări: Vânzările din sectorul avicol au scăzut cu 20% după scandalul Salmonella

Crescătorii de păsări: Vânzările din sectorul avicol au scăzut cu 20% după scandalul Salmonella

"În urma situaţiei create, sectorul avicol, în întregul său, este prejudiciat prin reducerea vânzărilor cu 20% (...). Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la circa 25 milioane euro şi estimăm un prejudiciu total de 50 - 60 milioane euro, ceea ce va duce la falimente în lanţ în industria avicolă. Facem apel la toţi factorii responsabili de a comunica prompt, corect şi transparent opiniei publice, pentru a linişti populaţia şi a salva un sector care în ultimul timp a făcut progrese însemnate atât calitativ, cât şi cantitativ", se arată într-un comunicat al UCPR.

Potrivit sursei citate, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a comunicat că în cazul Avicola Călăraşi nu s-au găsit serotipurile salmonella periculoase pentru om, dar conform legislaţiei a trecut la analize amănunţite pentru reconfirmarea rezultatului.

"Pentru prevenirea îmbolnăvirii consumatorilor, România ca ţară membră a UE a adoptat Programul integrat de siguranţă alimentară de la fermă la furculiţă pentru Salmonella, promovat prin legislaţie de către UE. În industria avicolă sunt monitorizate permanent toate infecţiile cu Salmonella (în ferme, abatoare, fabrici de procesare, distribuţie) atât prin controale oficiale, cât şi prin autocontroale conform Programului Strategic al ANSVSA. În cazul în care există o suspiciune de contaminare cu Salmonella fie a păsărilor vii, fie a produselor avicole, se trece la tipizarea Salmonella prin examene complexe şi apoi la aplicarea procedurilor specifice, dacă este cazul. Aplicând procedurile legale, se elimină orice risc de contaminare cu Salmonella patogeni a produselor avicole care se comercializează din fermele avicole", menţionează comunicatul UCPR.

UCPR are 250 membri din care 18 societăţi avicole mari, specializate sau mixte (carne, ouă sau carne-ouă), 22 de societăţi avicole mijlocii, 236 societăţi avicole mici şi 22 membri neavicultori (producători şi distribuitori de vaccinuri, medicamente, aditivi furajeri, echipamente pentru avicultură etc.).

Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase în Bucureşti şi Braşov, cu ocazia verificărilor vizând lanţul de supermarket-uri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om, potrivit reprezentanţilor ANSVSA.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în urma informaţiilor privind livrarea de carne de pui alterată de către Avicola Călăraşi, la "un lanţ de supermarket-uri", destinatar fiind Selgros, conform informaţiilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.

Mănăstireanu a spus că au fost demarate verificări în toată ţara în lanţul de supermarket-uri şi că managementul acestuia a decis să retragă de la vânzare toate loturile provenind de la Avicola Călăraşi.

Vladimir Mănăstireanu a mai spus, referitor la Avicola Călăraşi, că atât abatorul, cât şi ferma societăţii sunt "în lichidare".

Compania Selgros a informat, în acelaşi context, că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călăraşi din cauza aspectului şi calităţii necorespunzătoare.

"În data de 11.09.2013 magazinul Selgros din Brăila a trimis direct la distrugere o cantitate importantă de carne de pasăre de la Avicola Călăraşi. Dată fiind situaţia furnizorului Avicola Călăraşi, compania Selgros a decis retragerea tuturor produselor livrate de către acesta din magazine şi stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situaţiei. Această măsură a fost luată pentru a garanta tuturor clienţilor Selgros calitatea şi siguranţa alimentelor comercializate", a mai precizat compania, într-un comunicat de miercuri.

Administratorul Avicola Călăraşi, Orlando Daher, cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, susţine că suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat, carnea fiind atunci "pusă în consum", şi a adăugat că situaţia creată acum "provoacă pierderi care vor duce la faliment".

Orlando Daher este cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, el primind interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. În acest dosar au fost arestate 16 persoane, între care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, şi funcţionarul ANAF Antonio Burlacu, în urma unei decizii de miercuri a ICCJ.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale în acest dosar, reţelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate în favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihăileşti SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tărtăşeşti SA, Avicola Călăraşi SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco Internaţional SRL, Caliprix International SRL şi Carmistin SRL, controlate de membri ai grupării.

Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpaţii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călăraşi SA să îl ajute să găsească o soluţie prin care se pot reambala cantităţi de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici