Cristian Cioacă s-a prezentat joi la serviciu, la Poliţia Piteşti, fiind primit cu încurajări

Poliţistul Cristian Cioacă, principalul suspect în cazul uciderii soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, s-a prezentat joi la serviciu, la Poliţia Piteşti, fiind primit cu strângeri de mână şi încurajări, în condiţiile în care decizia de respingere a arestării preventive poate fi atacată cu recurs.

Urmărește
381 afișări
Imaginea articolului Cristian Cioacă s-a prezentat joi la serviciu, la Poliţia Piteşti, fiind primit cu încurajări

Cristian Cioacă (Imagine: Adel Al-Haddad/ Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, poliţistul, care lucrează ca ajutor al ofiţerului de serviciu, desfăşoară o activitate cu "atribuţiuni limitate", care împune mai multe interdicţii pe perioada cercetării, între care şi aceea să nu poarte armă.

"Domnul Cristian Cioacă şi-a reluat activitatea astăzi (n.r. - luni), dânsul lucrează în continuare la Poliţia municipiului Piteşti, ca ajutor al ofiţerului de serviciu. Dânsul are atribuţiuni limitate, nu face muncă de cercetare penală, nu sancţionează contravenţional şi bineînţeles nu are voie să poarte armament, atâta timp cât este în cercetări. Desfăşoară o muncă de birou, se poate spune şi asa, este o activitate cu atribuţiuni limitate", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş, comisarul şef Dănuţ Dinu.

Tribunalul Capitalei a respins, miercuri seară, cererea de arestare preventivă a poliţiştului Cristian Cioacă, principalul suspect în uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, dată dispărută din luna septembrie 2007.

În urma deciziei instanţei, Cristian Cioacă a declarat râzând reporterilor că s-au spus multe despre el şi că îl aşteaptă un copil acasă.

Tribunalul Bucureşti a stabilit pentru miercuri judecarea cererii de arestare preventivă a poliţistului Cristian Cioacă, pentru care anchetatorii au mai cerut încarcerarea, însă, în lipsa cadavrului Elodiei Ghinescu, solicitarea a fost respinsă.

Totuşi, în anul 2007, judecătorii instanţei supreme au reţinut infracţiunea de omor calificat şi au dispus ca măsură preventivă în cazul lui Cristian Cioacă interdicţia de a părăsi ţara. Cioacă a avut interdicţie patru luni, măsura nemaifiind prelungită de instanţă.

În 8 noiembrie 2011, avocata Elodia Ghinescu, dispărută în 29 august 2007, a fost declarată moartă, printr-o sentinţă a Judecătoriei Braşov.

În 7 februarie 2012, certificatul de deces al avocatei Elodia Ghinescu a fost eliberat, de către Primăria Câmpulung Muscel, după ce decizia de declarare a morţii acesteia a devenit definitivă şi irevocabilă, certificatul fiind depus la dosarul în care poliţistul Cristian Cioacă este cercetat pentru omor.

Între timp, în urma unei analize realizate cu un aparat achiziţionat de Poliţia Română în anul 2010, respectiv Crimelight, criminaliştii au descoperit pe pereţii dormitorului locuinţei Elodiei Ghinescu, sub zugrăveală, multe urme de sânge.

Şi în anul 2007, anchetatorii au găsit multe pete de sânge în locuinţa celor doi soţi, după ce acestea fuseseră spălate.

Însă, în lipsa cadavrului şi a unui certificat de deces a persoanei date dispărută, în 23 septembrie 2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât respingerea cererii procurorilor de arestare a lui Ciocă, dispunând însă interdicţia de a părăsi ţara în cazul acestuia. Dosarul avea atunci câteva zeci de pagini.

Cioacă şi-a susţinut nevinovăţia, în faţa judecătorilor, şi a spus că soţia sa îl înşela. "Eu încă imi mai aştept soţia acasă. Sunt sigur că o să apară. Nu am nicio legătură cu acuzaţiile ce mi se aduc", afirma atunci Cioacă.

Ulterior, el afirma în emisiuni televizate că soţia sa îi trimite mesaje din străintate, ba şi diverse cadouri.

Anchetatorii au pus sechestru asiguratoriu asupra imobilului Elodiei Ghinescu, astfel că soţul acesteia, poliţistul Cristian Cioacă, nu l-a putut înstrăina.

Între timp, criminaliştii au continuat să strângă probe. Astfel, au fost ridicate urme de sânge găsite în locuinţa lui Ghinescu, respectiv din dormitorul acesteia, în urma analizei Crimelight, au fost transmise Institutului Naţional de medicină legală, care a comunicat procurorilor, marţi, 27 noiembrie, faptul că ADN-ul corespunde avocatei Elodia Ghinescu.

Astfel, procurorii l-au convocat, miercuri, pe Cristian Cioacă la Parchet pentru a i se aduce la cunoştinţă noile probe, dar şi că s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva sa, precum şi că va fi cerută arestarea preventivă a sa.

Elodia Marilena Ghinescu (38 de ani) din Braşov a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007. Soţul acesteia, poliţistul Cristian Cioacă, a anunţat Poliţia despre dispariţia femeii abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei acesteia, timp în care bărbatul a apelat la cunoştinţe pentru a intra în corespondenţa electronică a avocatei, scopul fiind - potrivit acestuia - acela de a vedea cu ce bărbat se conversa.

Cioacă a spus că doar a căutat indicii cu privire la locul unde ar putea fi, el negând faptul că soţia sa ar fi moartă.

Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului.

Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariţie, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete de sânge ale Elodiei.

Miercuri, 28 noiembrie 2012, în urma probelor noi prelevate din dormitor, având în vedere ascunderea cadavrului, înlăturarea urmelor de sânge din locuinţa celor doi soţi, rezultatele analizelor ADN, existenţa unui certificat de deces al Elodiei Ghinescu, procurorii Secţiei de Urmărire penală şi criminalistică a Parchetului instanţei supreme cer din nou arestarea preventivă a lui Cristian Ciocă.

Cristian Cioacă s-a prezentat la tribunal, unde s-a judecat solicitarea anchetatorilor.

După trei ore şi jumătate de audieri şi deliberări, un judecător al tribunalului a decis respingerea solicitării procurorului, astfel că Cioacă va fi cercetat în stare de libertate.

Parchetul poate face recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici