Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse au fost transmise miercuri, în jurul orei 11.00, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizarea, punctul de vedere al instituţiei urmând să fie unul consultativ. Membră a CSM, judecătoarea Cristina Tarcea, preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie(ÎCCJ), susţine că Executivul trebuie să ţină cont de acest aviz.
„Este un aviz consultativ al CSM-ului.CSM-ul fiind alcătuit totuşi din jurişti, acest aviz consultativ înseamnă un aviz de specialitate.(…) Mi se pare normal să se ţină cont de părerea specialiştilor, este un aviz consultativ dar este un aviz dat de oameni cu specialitate în drept. Mă îndoiesc că în şedinţa de Guvern foarte mulţi miniştri sunt absolvenţi ai dreptului”, a spus preşedintele instanţei supreme, la sediul CSM, după şedinţa de plen.
Cristina Tarcea susţine că vede proiectele ca fiind unele „cu dedicaţie”, luând aici în calcul ce a apărut în spaţiul public. „Dacă mă iau după tot ceea ce s-a discutat în spaţiul public, aşa pare(n.r.- cu dedicaţie) a fi”, a spus Tarcea.
Magistratul declară că i se pare scurt termenul oferit pentru consultare, până pe 23 ianuarie.
„Primul aspect pe care l-am discutat este dacă termenul care ni s-a pus la dispoziţie pentru formularea unui punct de vedere, 23 ianuarie care pare a fi o zi nelucrătoare, este suficient pentru a răspunde exigenţelor unei dezbateri publice largi, cu cei din lumea justiţiei. (…) Trebuie văzut în ce măsură beneficiază infracţiunile cu un pericol social redus şi în ce măsură efectele acestui proiect nu ar fi acelea de a intimida lupta împotriva corupţiei. Am trimis deja materialul, spre studiu, direcţiei legislaţie, să vedem care va fi impactul dispoziţiilor”, a mai spus preşedintele instanţei supreme.
Totodată, judecătoarea a susţinut că vede oportună o procedură legislativă pentru cele două aspecte- graţierea şi modificarea codurilor şi că nu înţelege care este graba astfel încât să se justifice ordonanţele.
„Asta mă întreb şi eu (n.r.- care este urgenţa pentru graţiere şi modificarea Codului Penal şi cel de Procedură Penală). Deciziile Curţii Constituţionale nu sunt pronunţate săptămâna trecută, sunt pronunţate unele chiar de acum un an şi jumătate. Dosarele care sunt deja pe rol vor beneficia de dispoziţiile acestor legi. Mi-am pus problema ce se va întâmpla dacă conţinutul acestor ordonanţe de urgenţă nu va fi identic în procedura parlamentară, prin urmare, dacă se vor modifica. Asta nu este deloc un lucru lipsit de importanţă pentru că se pune problema aplicării legii penale mai favorabile. (…)Sănătos ar fi să meargă în Parlament, printr-un proiect de lege, mult mai sănătos şi o soluţie juridică mult mai previzibilă şi mai clară.”, a adăugat Cristina Tarcea.