Criză de citostatice pentru leucemie la Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş

Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, Benedek Istvan, afirmă că şapte-opt citostatice de bază pentru leucemie, dar şi altele folosite la transplant "lipsesc cu desăvârşire" de la unitatea medicală.

Urmărește
724 afișări
Imaginea articolului Criză de citostatice pentru leucemie la Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş

Criză de citostatice pentru leucemie la Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş (Imagine: Shutterstock)

Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, Benedek Istvan, a declarat joi că, deşi Guvernul a alocat o sumă mare pentru achiziţionarea de medicamente, în prezent şapte-opt citostatice de bază pentru leucemie, dar şi altele folosite la transplant "lipsesc cu desăvârşire" de la unitatea medicală, iar problema va fi semnalată de specialiştii clinicii la Congresul Internaţional de Transplant care va avea loc la Londra în aprilie, pentru a se interveni "la Bruxelles, dacă se poate".

"Lipsesc acele medicamente care ar fi absolut necesare. Am încercat să aducem medicamente din afara ţării, dar nu merge. Guvernul a alocat o sumă mare pentru achiziţionarea de medicamente, dar şi la ora actuală lipsesc o serie de medicamente absolut necesare pentru tratamentul acestor bolnavi, pe care nu îi ţii în viaţă, ci poţi să-i vindeci. Să fie clară treaba asta pentru toată lumea, dacă ai la dispoziţie condiţii şi medicamente poţi să-l vindeci, altfel îl pierzi pe bolnav.

Sunt o serie de medicamente, sunt vreo şapte-opt citostatice de bază - Endoxanul, Bleomicina şi altele care lipsesc cu desăvârşire şi bolnavii încearcă prin rude să facă rost din ţările vecine. La transplant lipsesc Melphalanul şi BCNU, un alt un citostatic absolut necesar, dar care trebuie să-l procure aparţinătorii", a declarat Benedek.

El a adăugat că centrul pe care îl conduce semnează pentru plecarea pacienţilor în străinătate, unde tratamentul costă de câteva ori mai mult ca în România.

Potrivit datelor oferite de Benedek, la clinică vin, anual, aproximativ de 2.000 de persoane pentru consultaţii, în timp ce aproximativ 800 se internează "de zi" şi 1.200 pentru tratament. De-a lungul timpului, aici au fost vindecaţi de leucemie peste 40 de oameni.

El a precizat că, în prezent, aici lucrează trei medici specialişti şi tot atâţia rezidenţi şi că ar fi nevoie de o dublare a numărului acestora.

Potrivit lui Benedek, o altă necesitate se referă la activitatea de transplant, mai exact la un registru naţional pentru transplant, în care să se regăsească posibili donatori cu histocompatibilitate făcută, pentru a putea primi celula stem şi de la alte persoane în afara rudelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici