- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Criza gazului. Răspunsul la întrebarea care ar putea decide viitorul Europei: Cum va fi iarna 2022-2023? Iată primele prognoze
Cu preţuri la energie care urcă pe zi ce trece şi cu o posibilitate reală ca Rusia să taie gazul în sezonul rece, Europa pare mai dependetă ca niciodată de o iarnă blândă.
Criza gazului. Răspunsul la întrebarea care ar putea decide viitorul Europei: Cum va fi iarna 2022-2023? Iată primele prognoze
Odată cu apropierea sezonului rece, meteorologii şi climatologii vin cu primele prognoze. Modelul ECMWF este adesea considerat unul dintre cele mai fiabile sisteme de prognoză. Totuşi trebuie reţinut că nicio prognoză sezonieră/cu rază lungă de acţiune nu poate fi 100% "fiabilă". Totuşi ea ne oferă o primă imagine a ce ar putea să însemne iarna 2022-2023.
Prognoză iarnă 2022-2023 - Europa
În Europa se vor înregistra temperaturi medii în vest, sub influenţa zonei de joasă presiune din apropiere. Anomalii mai calde sunt prognozate în unele părţi ale Europei centrale, în creştere spre nord-est.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Dacă ne uităm la probabilitatea temperaturii de suprafaţă prognozate pentru Europa, observăm un model interesant. Cea mai mare parte a continentului se află în intervalul temperaturilor medii, cu o uşoară probabilitate de temperaturi mai ridicate decât media în părţile centrale.
Din punct de vedere al precipitaţiilor, se prognozează precipitaţii în general medii în Europa Centrală şi de Vest. În sudul continentului sunt prevăzute mai multe precipitaţii.
Prognoză specială pentru precipitaţii sub formă de zăpadă din datele ECMWF furnizate de proiectul Copernicus-EU arată că Europa va avea căderi de zăpadă sub medie, ceea ce este surprinzător, având în vedere lipsa unor anomalii calde puternice.
Concluzii
Primele estimări arată că iarna 2022-2023 va fi una în media valorilor aşteptate pentru acest anotimp. În condiţiile în care obiectivele UE de stocare a gazului sunt îndeplinite, iar livrăile de GNL cresc, Europa ar putea ieşi din iarnă şi în cazul în care Rusia ar tăia gazul.
Regiunea ar putea importa cu aproape 40% mai mult GNL în iarna viitoare decât în anul precedent. Împreună cu reducerea cererii ca urmare a creşterii preţurilor la energie, aceste livrări sunt suficiente pentru a acoperi oprirea completă a fluxurilor din gazoductele ruseşti începând cu 1 octombrie, se arată într-un raport al BloombergNEF.
Ideea că iarnă cu temperaturi medii ar putea fi trecută a fost înaintată într-un interviu pentru DW şi de Krishna Sapkota, asociat senior la firma de analiză a datelor Enverus Intelligence.
"O reducere a cererii de 15%, aşa cum vizează Uniunea Europeană, Europa va fi probabil capabilă să supravieţuiască întreruperii totale a aprovizionării ruseşti în această iarnă, dacă vom avea temperaturi medii de iarnă".
Şi România ar fi ajutată de o iarnă în normle perioadei.
Într-o declaraţie la Romanian International Gas Conference directorul Engie România, Eric Stab, a spus că România s-ar putea descurca cu producţia internă în condiţiile în care am avea o "iarnă blândă".
“Dacă avem o iarnă blândă, ne putem descurca fără importuri, doar cu producţia naţională. Totuşi, dacă consumul depăşeşte 50 de milioane de metro cubi pe zi, vom avea nevoie de importuri În cazul unei ierni foarte grele, putem avea un consum care să depăşească 55 de milioane şi să ajungă la 60. În situaţia asta, am avea nevoie de importuri şi mai mari ca să satisfacem cererea”, a mai afirmat şeful Engie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO