- Home
- Social
- (05.03.2022, 20:30)
- Mara Raducanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRIZA ÎNCREDERII DINTRE EST ŞI VEST NAŞTE RĂZBOAIE. Prof. univ. dr. Daniel, rector al Universităţii Babeş-Bolyai: „Ucraina a făcut opţiunea pentru valorile spaţiului european. Românii au o sensibilitate foarte mare la nevoia de securitate!”
- Prof. univ. dr. Daniel David: „Zona estică a rămas cu profil psiho-cultural mai vechi, mai tradiţional, de colectivism, de concentrare a puterii, foarte similar cu spaţiul rusesc”.
- Prof. univ. dr. Daniel David: „Nu am fost pregătiţi psiho-cultural pentru a intra în acest spaţiu Vestic”.
- Prof. univ. dr. Daniel David: „Suntem mult mai sensibili decât societăţile Vestice la factori, evenimente, situaţii care pun la risc securitatea”.
Urmărește
3405 afișări
CRIZA ÎNCREDERII DINTRE EST ŞI VEST NAŞTE RĂZBOAIE. Prof. univ. dr. Daniel, rector al Universităţii Babeş-Bolyai: „Ucraina a făcut opţiunea pentru valorile spaţiului european. Românii au o sensibilitate foarte mare la nevoia de securitate!”
Prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universităţii Babeş-Bolyai a analizat - ţinând cont de contextul politic internaţional în care ne aflăm - diferenţele existente în cadrul profilului psiho-cultural Est vs.Vest. Ar putea fi tensiunea culturală una dintre cauzele conflictului ruso-ucrainean?
Unde se situează România şi cât de pregătiţi am fost noi, românii, din perspectiva psiho-culturală, pentru a achiesa la valorile spaţiului Vestic?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Reamintim că este a noua zi de când Rusia a invadat Ucraina. Nici în cadrul celei de-a doua runde de negocieri între delegaţiile ruso-ucrainene nu s-a găsit drumul spre pace şi spre pentru aplanarea conflictului. În ciuda cerinţei Ucrainei de încetare a focului, Rusia continuă bombardamentele asupra ţării vecine.
Daniel David: „Profilul psiho-cultural colorează activităţile în diverse instituţii, în diverse segmente”
„Apare în Ucraina şi o tensiune culturală. Fiindcă o parte a populaţiei are mai degrabă un profil psiho-cultural Vestic, de individ autonom, descentralizarea puterii, în timp ce zona estică a rămas cu profil psiho-cultural mai vechi, mai tradiţional, de colectivism, de concentrare a puterii, foarte similar cu spaţiul rusesc. (...) S-ar putea ca asta să fie una dintre explicaţii. Profilul psiho-cultural colorează activităţile în diverse instituţii, în diverse segmente.”
Daniel David: „Avem o sensibilitate foarte mare la nevoia de securitate”
„Suntem mult mai sensibili decât societăţile Vestice la factori, evenimente, situaţii care pun la risc securitatea. Românii sunt încă foarte sensibili la securitate şi atunci şi un stimul neutru suntem tentaţi să-l vedem mai degrabă ca periculos”, susţine prof. univ. dr. Daniel David.
Daniel David: „Nu am fost pregătiţi psiho-cultural pentru a intra în acest spaţiu Vestic”
„Noi ne-am cerut în zona Vestică, UE, NATO. Ţările din aria Vestică, din zona UE, au un profil psiho-cultural caracterizat de descentralizarea puterii şi nu mă refer doar la puterea politică şi individul autonom. Adică, individul care creează, împreună cu alţi indivizi, instituţii puternice. Şi într-un astfel de spaţiu am intrat noi, o ţară colectivistă în care nu instituţiile contează, ci relaţiile dintre oameni. Şi concentrarea puterii, adică cei din poziţia de putere sunt şefii noştri, nu reprezentanţii noştri. (...) Nu am fost pregătiţi psiho-cultural pentru a intra în acest spaţiu Vestic”, conchide prof. univ. dr. Daniel David.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe