- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (26.07.2017, 19:38)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRIZA VACCINURILOR. Primele demiteri: Cinci şefi de servicii îşi pierd funcţia după epidemia de rujeolă/ Raport Ministerul Sănătăţii: Peste 220.000 copii cu vârste între 9 luni şi 9 ani sunt nevaccinaţi
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a propus schimbarea conducerii direcţiilor de sănătate publică din judeţele Caraş Severin, Hunedoara, Neamţ, Prahova şi Ilfov, rata de vaccinare în aceste zone fiind sub 50%, anunţă Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.
Urmărește
2082 afișări
CRIZA VACCINURILOR. Primele demiteri: Cinci şefi de servicii îşi pierd funcţia după epidemia de rujeolă
Potrivit Raportului privind Programul Naţional de Vaccinare, publicat miercuri de Ministerul Sănătăţii, cinci direcţii de sănătate publică nu au reuşit să îşi îndeplinească misiunea legală, rata de vaccinare la nivel judeţean fiind, în aceste cazuri, sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat.
Este vorba despre judeţele Caraş Severin, Hunedoara, Neamţ, Prahova şi Ilfov.
Prin urmare, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a propus schimbarea din funcţie a directorilor executivi şi a celor care ocupă funcţia de directori executivi adjuncţi sănătate publică ai direcţiilor de sănătate publică din aceste cinci judeţe, iar în cazul celorlalţi directori de direcţii de sănătate publică din ţară, s-a decis transmiterea unui avertisment scris.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Astfel, potrivit raportului, conform datelor CNSCBT, de la debutul epidemiei de rujeolă, respectiv februarie 2016, numărul total de cazuri confirmate în România, raportate până la data de 21 iulie 2017, este de 8.246, din care 32 de decese. Cele 32 de decese au fost înregistrate: opt — în judeţul Timiş, şase — în Arad, şapte — în Dolj, trei — în Caraş Severin, câte unul — în Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 41 de judeţe.
De asemenea, în document, Ministerul Sănătăţii arată că mortalitatea înregistrată este de 4 la 1.000 de cazuri, mult peste cea cunoscută în literatura de specialitate, respectiv de 1-2 la 1.000. Potrivit MS, s-a ajuns în această situaţie din cauza scăderii continue a acoperirii vaccinale în ultimii 10 ani.
Totodată, se precizează că principalele trei cauze ale nevaccinării au fost, în ordine, faptul că părinţii au fost chemaţi cu copiii la vaccinare, dar nu s-au prezentat, refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii, iar cea de-a treia cauză enumerată este faptul că nu a existat vaccin disponibil.
În ceea ce priveşte stadiul achiziţiilor de vaccinuri, Ministerul Sănătăţii precizează, în raportul înaintat premierului, că vaccinul hepatitic B pediatric, care trebuie administrat la 48-72 de ore de la naştere, are un necesar anual de 180 000 de doze, numărul copiilor nevaccinaţi la data de 30 iunie 2017 fiind de 27.682.
Referitor la vaccinul BCG, care se administrează la naştere, numărul copiilor nevaccinaţi până pe 30 iunie este de 12.156, iar în ceea ce priveşte vaccinul hexavalent, care se administrează în trei doze la vârsta de 2, 4 şi 11 luni, 87.330 de copii sunt restanţieri cu vaccinarea, cu una sau mai multe doze.
Referitor la vaccinul tetravalent, vaccin care se administrează la vârsta de 6 ani, numărul copiilor nevaccinaţi la data de 30 iunie depăşeşte 116.000, iar vaccinul ROR, care se administrează la un an şi 5 ani, numărul copiilor nevaccinaţi este de 190.104.
Totodată, potrivit raportului, au fost identificate toate localităţile, pentru fiecare judeţ în parte, cu populaţie aflată la risc de îmbolnăvire prin rujeolă, rezultatele arătând un număr de 2.277 de localităţi care nu au medic de familie, cu acoperire vaccinală sub 95% şi populaţie de etnie rromă.
Pentru fiecare localitate identificată la risc, au fost catagrafiaţi copiii care încă nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei din grupele de vârstă 9-11 luni şi 1-9 ani.
Astfel, totalul copiilor între 9 luni şi 9 ani nevaccinaţi este de 224.202, dintre care sunt 30.706 de copii între 9-11 luni din două categorii: 25.026- înscrişi la un medic de familie şi 5.680 - neînscrişi la un medic de familie şi 194.496 de copii cu vârsta între 1-9 ani, la fel din două categorii: 155.727- înscrişi la un medic de familie şi 37.769, neînscrişi la un medic de familie.
Pentru fiecare localitate cu risc, au fost identificate locaţii pentru înfiinţarea de centre de vaccinare, la nivel naţional urmând a fi organizate 964 de astfel de centre, care vor fi deservite de 1.929 de medici şi 2.080 de asistenţi medicali.
În concluzia raportului, se arată că Ministerul Sănătăţii consideră necesară promovarea legii vaccinării şi reorganizarea întregului sistem de acordare a serviciilor medicale de vaccinare.
Deciziile vin după ce, miercuri, ministrul Sănătăţii a avut o întâlnire cu premierul Mihai Tudose. Liderul de la Palatul Victoria a declarat că nu îl demite zilele acestea pe ministrul Sănătăţii Florian Bodog.
Citeşte şi: DECLARAŢIA ZILEI: Tudose: Un parinte care refuză să-şi vaccineze copilul îi pune viaţa în pericol. Există părinţi care sunt decăzuţi din drepturi pentru fapte "mult mai puţin grave"/ Întâlnire cu Bodog la Guven: Nu-l demit nici azi şi nici mâine
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe