- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Săptămâna fără Arafat la Ministerul Sănătăţii
Raed Arafat revine în Ministerul Sănătăţii, la o săptămână de la demisie, perioadă în care în MS au fost numite şi eliberate din funcţii aceleaşi persoane. Deciziile au venit prin implicarea directă a preşedintelui Băsescu, semnătura promptă a premierului Boc, ministrul Ritli fiind aproape absent.
Raed Arafat (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax foto)
Demisia lui Raed Arafat de la Ministerul Sănătăţii a declanşat manifestaţii de stradă în toată ţara.
Agenţia de presă MEDIAFAX prezintă o cronologie a evenimentelor în care a fost implicat Raed Arafat:
- 21 decembrie 2011 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la TVR 1, că, "dacă este un duşman mai mare al apariţiei încă a unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat", acesta "uitând că el a fost fundaţie la Târgu Mureş".
- 22 decembrie 2011 - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru MEDIAFAX, în replică la acuzaţiile şefului statului, că actualul sistem de sănătate este păgubos, dar că reforma în sănătate trebuie făcută pentru fiecare cetăţean, şi nu pentru "băieţii deştepţi" din asigurările de sănătate.
- Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat că Raed Arafat nu a blocat proiectul Legii sănătăţii, ci a avut observaţii şi "o tensiune, să zicem, în perspectiva unei introduceri necontrolate a sistemului privat în urgenţă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
- 8 ianuarie 2012 - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat că proiectul Legii sănătăţii distruge sistemul integrat de urgenţă care rezolvă cazurile foarte grave, asigură o parte din sistemul de siguranţă naţională şi de apărare a României împotriva dezastrelor, misiunea salvării de vieţi fiind înlocuită de competiţia comercială.
- 9 ianuarie 2012 - Preşedintele Băsescu i-a spus lui Raed Arafat, într-o emisiune la care a intervenit telefonic, că cea mai corectă abordare este să-i prezinte ministrului observaţiile sale şi nu să creeze "o psihoză publică", că guvernul ar vrea să distrugă sistemul de ambulanţă, să-l dea "la nişte golani privaţi". Şeful statului a menţionat că, înainte de a critica sau ataca legea, demnitarii Ministerului Sănătăţii au obligaţia să o explice cetăţenilor, ca să ştie dacă o acceptă sau nu.
"Sigur, nu-i impune nimeni domnului Arafat că nu are dreptul să aibă părerea că trebuie să rămână un sistem al statului, dar acest lucru îl exprimă în primul rând în interiorul ministerului şi, dacă nu găseşte înţelegere, poate şi are alt punct de vedere decât propriul lui ministru, ori trebuie să plece ministrul ori secretarul de stat. Cine credeţi că pleacă? Ghici ghicitoarea mea!", a adăugat Băsescu.
- Subsecretarul de stat Raed Arafat spune că a transmis Comisiei prezidenţiale punctele de vedere pe proiectul legii sănătăţii şi că, după o a doua discuţie în comisie, nu a mai fost acceptat la dezbateri.
- 10 ianuarie 2012, ora 11.20 - Raed Arafat a anunţat că a demisionat din funcţia de subsecretar de stat, pentru că ieşind din Ministeul Sănătăţii va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă, precizând că nu poate intra în polemici cu nimeni pe aspecte care necesită discuţii tehnice.
- ora 13.15 - Medicul Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul "Sfântul Spiridon", a declarat că a fost, în cursul dimineţii, la Palatul Cotroceni, că i-au fost cerute un CV şi informaţii despre tot ce ştie să facă, precizând că nu a discutat despre preluarea funcţie de subsecretar de stat după plecarea lui Raed Arafat.
- ora 14.05 - Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat că a luat la cunoştinţă cu regret de decizia lui Raed Arafat de a demisiona din funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii, precizând că a decis să aleagă un consilier onorific, respectiv pe doctorul Tudor Ciuhodaru.
- ora 14.50 - Premierul Emil Boc a semnat demisia lui Arafat, după ce acesta şi-a anunţat retragerea din Ministerul Sănătăţii
- ora 16.05 - Raed Arafat face o conferinţă de presă în care spune că a demisionat pentru că poate apăra mai bine sistemul de urgenţă din afara MS şi remarcă faptul că deputatul UNPR, doctorul Tudor Ciuhodaru, numit consilier onorific la Ministerul Sănătăţii pe probleme de urgenţă, a distrus SMURD Iaşi. Arafat a precizat că se gândeşte la ce se va întâmpla cu urgenţa şi că speră ca profesioniştii să fie ascultaţi.
- Raed Arafat a mai declarat că este dispus să revină la munca pe care a făcut-o, nu la funcţie, cu condiţia să fie lăsaţi experţii să lucreze şi că probabil îşi va lua concediu fără plată două - trei luni, pentru a organiza dezbateri privind propunerile pentru sistemul de urgenţă.
- 11 ianuarie 2012, ora 14.07 - Medicul Andrei Georgescu, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a acceptat numirea ca subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii, în locul lui Raed Arafat.
- ora 14.25 - Tudor Ciuhodaru a venit la Guvern şi i-a prezentat premierului Emil Boc pe medicii Andrei Georgescu şi Vasile Cepoi ca făcând parte din echipa care va lucra la legea privind sănătatea şi serviciile de urgenţă, precizând că posturile lor vor fi stabilite de primul-ministru. Potrivit lui Ciuhodaru, în aceeaşi formulă s-au prezentat şi preşedintelui Traian Băsescu.
- ora 14.27 - Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Vasile Cepoi, a declarat pentru MEDIAFAX că a fost chemat în Capitală pentru a i se propune funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
- Peste 50 de persoane participă, seara, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, la un miting de solidaritate cu Raed Arafat, având pancarte pe care scrie "Respect Arafat", "Nu ne condamnaţi la moarte!", "Ne-aţi ciuruit!".
- 12 ianuarie 2012 - Premierul Emil Boc a semnat decizia de numire a medicului Vasile Cepoi în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a anunţat Guvernul.
- Doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR, a fost eliberat din funcţia de consilier onorific la Ministerul Sănătăţii pe probleme de urgenţă, la două zile de la numirea lui.
- 13 ianuarie 2012 - La Târgu Mureş are loc un miting pentru susţinerea lui Raed Arafat la care au participat aproximativ 1.500 de persoane şi care a durat aproximativ trei ore, unul dintre punctele manifestaţiei fiind sediul SMURD, unde oamenii au scandat "Jos cu hoţii", "Jos Băsescu", "Demisia".
- Acţiunea pentru susţinerea lui Raed Arafat, iniţiată pe reţeaua de socializare Facebook, continuă cu un apel către bucureşteni să se solidarizeze cu cei din Mureş şi Cluj şi să vină, sâmbătă, 14 ianuarie, la ora 14.00, în Piaţa Universităţii pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de fostul subsecretar de stat.
- Raed Arafat face apel la oameni să nu mai iasă în stradă şi să nu se lase manipulaţi politic prin diverse anunţuri pe internet sau alte mijloace întrucât acţiunile pot degenera şi afecta ideile faţă de proiectul legii sănătăţii.
- 14 ianuarie 2012 - La Bucureşti, dar şi în marile oraşe din ţară, au loc, pentru a doua zi consecutiv mitinguri antiprezidenţiale şi de susţinere a lui Raed Arafat.
- 15 ianuarie 2012 - Au loc din nou proteste în Bucureşti şi în numeroase oraşe din ţară. Seara, în Bucureşti, au loc incidente violente, grupări de tineri vandalizând centrul Capitalei, iar jandarmii intervenind în forţă. Manifestanţii poartă pancarte pe care scrie de "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", până la "Jos taxa auto!" sau "Salvaţi Roşia Montană!".
- Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că începând de luni liderii Uniunii vor cere şi membrilor formaţiunilor lor "să se alăture paşnic protestului public".
- Presa internaţională relatează pe larg despre manifestaţiile din România, notând că este vorba de cele mai ample proteste de la venirea la putere a preşedintelui Traian Băsescu, pe fondul stării generale de nemulţumire din cauza politicilor de austeritate.
- 16 ianuarie 2012 - Premierul Emil Boc a declarat că fostul subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat este binevenit să revină în minister sau să participe la elaborarea noului proiect de lege privind sănătatea în cadrul comisiei care va fi formată în acest sens, dacă va dori acest lucru.
- Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a anunţat că îl aşteaptă pe doctorul Raed Arafat să colaboreze în privinţa proiectului Legii sănătăţii, el fiind totodată preşedintele Comisiei de urgenţă a ministerului.
- Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea îl susţine pe Raed Arafat şi consideră că este nevoie de acesta indiferent dacă este în administraţia de stat sau în sistemul sanitar.
- Liderii partidelor din coaliţia de guvernare susţin legitimitatea manifestărilor în stradă, dar condamnă violenţele şi cer ministrului de Interne fermitate împotriva acţiunilor violente.
- Liderii PDL se reunesc în şedinţa Colegiului Director. La final, PDL anunţă că a decis să înceapă un dialog pe trei paliere, Teodor Baconschi fiind însărcinat să se ocupe de structurile civice, Ioan Oltean de structurile sindicale, iar Emil Boc de dialogul cu partidele politice.
- Conducerea PNL l-a mandatat pe preşedintele liberal Crin Antonescu să discute în USL organizarea unui "amplu miting" şi a unui marş de protest în Bucureşti, în zilele următoare.
- De la ora 14.00, manifestaţiile sunt reluate atât în Capitală, cât şi în numeroase alte oraşe din ţară. În Capitală, protestul din Piaţa Universităţii a durat zece ore şi s-a desfăşurat fără incidente notabile. În timpul protestului, sute de persoane au fost percheziţionate şi legitimate de jandarmi în zona Pieţei Universităţii, mulţi dintre tinerii care încercau să ajungă în zona manifestanţilor fiind fie întorşi din drum, fie ridicaţi şi duşi la dube. Au fost proteste în 52 de localităţi, la care au participat aproximativ 13.000 de manifestanţi, iar 150 de persoane au fost ridicate de jandarmi.
- 17 ianuarie 2012, 10.30 - Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat că a fost sunat seara trecută de doctorul Raed Arafat - care în urmă cu o săptămână şi-a dat demisia din funcţia de subsecretar de stat, nemulţumit de proiectul privind Legea Sănătăţii -, demnitarul urmând să se întâlnească cu acesta şi să discute.
- 13.30 - Raed Arafat a venit la Guvern pentru o discuţie cu premierul Emil Boc şi Raed Arafat au discutat, la Guvern, despre posibilitatea ca fostul subsecretar de stat să îşi reia funcţia deţinută anterior demisiei, acesta fiind de acord cu revenirea în Ministerul Sănătăţii.
- 14.15 - Doctorul Raed Arafat va reveni în Ministerul Sănătăţii pe postul de subsecretar de stat, decizie luată în urma unei discuţii pe care acesta a avut-o şi cu preşedintele Traian Băsescu, a anunţat premierul Emil Boc.
- 15.30 - Raed Arafat susţine o conferinţă de presă la Ministerul Sănătăţii, în care îşi anunţă revenirea în funcţia de subsecretar de stat, întrucât motivul pentru care a plecat de la Ministerul Sănătăţii nu mai există, proiectul Legii sănătăţii care aducea schimbări sistemului de urgenţă fiind retras şi urmând să se discute un nou proiect de act normativ. El s-a declarat şocat de susţinerea şi încrederea pe care populaţia o are în el, iar ce s-a întâmplat în ultimele zile, după plecarea lui din Ministerul Sănătăţii, i-a arătat că lumea are încredere în sistemul de urgenţă actual.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO