Cseke: După descentralizarea spitalelor, informatizarea sistemului sanitar este cea mai importantă

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, sâmbătă, la Oradea, că informatizarea sistemului de sănătate este cel mai important lucru după descentralizarea spitalelor, afirmând că prin cardul naţional de sănătate se vor evita birocraţia şi fraudele din sistem.

Urmărește
121 afișări
Imaginea articolului Cseke: După descentralizarea spitalelor, informatizarea sistemului sanitar este cea mai importantă

Cseke: După descentralizarea spitalelor, informatizarea sistemului sanitar este cea mai importantă (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, într-o conferinţă de presă, că informatizarea sistemului sanitar reprezintă una dintre priorităţile sale.

"Informatizarea sistemului sanitar, după descentralizare, este cea mai importantă. Este o măsură necesară şi radicală", a spus Cseke, adăugând că acest proiect este în dezbatere la Ministerul Sănătăţii.

Cseke a făcut aceste declaraţii în contextul în care a subliniat importanţa implementării cardului naţional de sănătate.

Cseke Attila a precizat că România este în întârziere destul de mare faţă de alte state europene în ceea ce priveşte implementarea acestui card, mai ales că unele ţări precum Ungaria l-au adoptat încă de la începutul anilor '90.

Ministrul Sănătăţii a spus că Imprimeria Naţională este pregătită să tipărească aceste carduri şi că mai trebuie doar să înceapă procedura de achiziţie publică pentru sistemul informatic necesar implementării.

"Două sunt principalele efecte pe care le urmărim prin implementarea acestui card: în primul rând eliminarea oricărei birocraţii pentru pacienţi. Azi, un pacient internat trebuie să aducă cel puţin o adeverinţă de la locul de muncă cum că şi-a plătit toate contribuţile la zi. Cetăţeanul este pus pe drumuri şi nu ar trebui, mai ales că trebuie să ţinem cont de faptul că este totuşi bolnav. Al doilea efect este eliminarea fraudelor din sistem. Astăzi se poate întâmpla foarte uşor ca unei persoane cu un cod numeric personal să i se prescrie un medicament, să fie ridicat acel medicament de la farmacie, iar persoana respectivă nici măcar să nu ştie", a spus Cseke, precizând că "au existat asemenea cazuri".

El a afirmat că, prin card, fraudele nu vor fi posibile deoarece medicamentele nu vor putea fi prescrise fără ca pacientul să aibă acest card şi tranzacţia să fie înregistrată ca atare.

"Fraudele vor scădea în sistem", a afirmat Cseke.

Potrivit ministrului Sănătăţii, pe card se vor regăsi şi informaţii privind acceptul unei persoane de a-şi dona organele în caz de deces şi folosirea acestora în operaţii de transplant.

El a afirmat că, în prezent, un român care doreşte să i se doneze organele după moarte trebuie să dea o declaraţie notarială în acest sens, dar există situaţii în care medicul nu ştie, iar astfel organele se pierd.

"Practic, prin acest card propunem să simplificăm accesul la acest acord dat de pacient. Persoana respectivă îşi va da în continuare acordul la notar, dar această informaţie se va regăsi pe cardul naţional de sănătate, ceea ce ne-ar ajuta foarte mult. Pentru că în prezent sunt situaţii în care persoanele au dat acea declaraţie la notar, dar medicul nu ştie", a spus Cseke.

Pe de altă parte, ministrul a spus că are în plan în ceea ce priveşte programele naţionale de sănătate şi contractul cadru implementarea unui sistem multianual, pentru că "se pierde foarte multă energie", prin stabilirea acestora an de an.

"Eu aş vrea ca asta să se întâmple încă de anul următor, dar, sigur, cred că aici trebuie o dezbatere cu Ministerul Finanţelor. Dar prin acest sistem, până în 2012, practic fiecare şi-ar vedea de ale lui. Pacienţii ştiu că urmează un anumit program, iar la fel furnizorii", a spus Cseke.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici