Cseke: Nu se poate ca Ministerul Finanţelor să decidă întotdeauna asupra bugetului Sănătăţii

Ministrul demisionar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, joi, că nu se poate ca Ministerul Finanţelor Publice (MPF) să decidă întotdeauna asupra bugetului Ministerului Sănătăţii şi ca toate măsurile de reformă să fie discutate doar la MFP, fără ca ministrul Sănătăţii să fie consultat.

Urmărește
309 afișări
Imaginea articolului Cseke: Nu se poate ca Ministerul Finanţelor să decidă întotdeauna asupra bugetului Sănătăţii

Cseke: Nu se poate ca Ministerul Finanţelor să decidă întotdeauna asupra bugetului Sănătăţii (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Nu se poate ca ministrul Sănătăţii să nu fie consultat cu privire la problemele sănătăţii. Nu se poate ca Ministerul Finanţelor Publice să decidă asupra bugetului Sănătăţii întotdeauna, nu se poate ca măsurile de reformă să fie discutate doar la Ministerul Finanţelor. Ele trebuie discutate cu ministrul Sănătăţii, indiferent de nume şi de culoarea politică", a spus Cseke Attila, după ce şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii.

Cseke Attila a precizat că nu s-a cerut opinia ministrului Sănătăţii la rectificarea bugetară, deşi a făcut mai multe adrese la MFP asupra problemelor din sistem.

"Am atras atenţia că mai ales în ce priveşte bugetul Casei Naţionale şi Ministerului va fi necesară o rectificare bugetară pozitivă. Săptămâna trecută am cerut MFP o întâlnire tripartită - Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor şi Casa Naţională -, dar din păcate nu a fost luată în considerare, această întâlnire nu a avut loc. Ieri (miercuri, n.r.), la ora 14.00, am primit proiectul de OUG pentru rectificarea bugetară, în care se regăsesc anumite sume pentru rectificarea bugetului CNAS. Nu am avut nicio dezbatere, ministrul Sănătăţii nu a fost consultat anterior, ceea ce este un fapt destul de grav, pe care l-am invocat şi în şedinţa de Guvern", a mai spus Cseke Attila.

El a declarat că a avut o discuţie cu premierul Emil Boc joi, în timpul căreia şi-a înaintat demisia.

"Mi se pare că un semnal trebuie dat. Aş vrea să mulţumesc oamenilor extraordinari pe care i-am întâlnit în sistem. Le mulţumesc pentru ce fac zilnic în acest sistem sanitar. Sigur, sistemul are nevoie de o schimbare de mentalitate", a adăugat Cseke Attila.

Întrebat dacă ar putea reveni asupra deciziei de a demisiona, Cseke Attila a spus că demisia sa este înregistrată la Cabinetul primului ministru şi a anunţat şi în mod public decizia sa.

"Decizia este depusă la domnul prim-ministru şi v-am anunţat în mod public, conform legii, aşa cum trebuie să fac", a precizat Cseke Attila.

El a mai spus că premierul l-a rugat să rămână în funcţie şi că Emil Boc i-a spus că nu a ştiut că acea întâlnire cu Ministerul Finanţelor nu a avut loc.

"Şi dânsul a fost mirat că o asemenea întâlnire nu a avut loc, dar asta, din punctul meu de vedere, nu schimbă din chestiune nimic, pentru că înseamnă că data viitoare se poate întâmpla la fel, şi eu cred că nu trebuie să se întâmple la fel", a precizat Cseke Attila.

El a adăugat că speră că UDMR va găsi în scurt timp un înlocuitor la Ministerul Sănătăţii, subliniind că reformele începute în sistemul sanitar trebuie continuate.

MINISTRUL SĂNĂTĂŢII, CSEKE ATTILA, A DEMISIONAT

Cseke Attila a precizat că va rămâne în continuare la Ministerul Sănătăţii încă 15 zile, aşa cum prevede legea, dar a subliniat că susţine o soluţie rapidă de schimbare.

"Nu m-aş supăra ca ministrul Finanţelor să preia portofoliul de ministru al Sănătăţii, poate aşa va înţelege problemele din sistemul sanitar şi nu va mai susţine că Sănătatea nu produce şi de aceea nu trebuie să discute cu ministrul Sănătăţii", a mai spus Cseke Attila.

El a adăugat că a fost deranjat foarte tare de atitudinea ministrului Finanţelor, care a susţinut în repetate rânduri că Sănătatea nu produce nimic şi nu trebuie să consume şi nici să fie întrebat atunci când este vorba de bani.

"Această atitudine nu este corectă, Sănătatea produce oameni sănătoşi. Măcar să fi fost întrebat, să fi fost consultat", a declarat Cseke Attila.

Ministrul Cseke Attila declara, în 13 iulie, că bugetul Sănătăţii are nevoie la rectificarea bugetară de patru miliarde de lei, cele mai mari probleme financiare fiind la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde sunt necesare trei sferturi din suma totală pe care o va solicita MS.

"În prezent, din bugetul pe Sănătate lipseşte suma de patru miliarde de lei. Ca să nu fie probleme până la sfârşitul anului, vom cere la rectificare această sumă. Cea mai mare parte a problemelor financiare se regăsesc în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, unde vor merge trei pătrimi din suma totală", declara atunci pentru MEDIAFAX Cseke Attila.

În ciuda poziţiei acestuia, la rectificarea bugetară au fost alocaţi, prin Ministerul Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate doar 341 milioane de lei, pentru plata arieratelor, precum şi 1,7 miliarde de lei credite de angajament pettnru medicamente compensate şi gratuite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici