CSM: O declaraţie în Parlamentul European a lui Vadim Tudor despre Becali aduce atingere independenţei sistemului judiciar

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit că o declaraţie pe care Corneliu Vadim Tudor a susţinut-o în Parlamentul European (PE), potrivit căreia "George Becali este închis pe nedrept", "aduce atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său".

Urmărește
464 afișări
Imaginea articolului CSM: O declaraţie în Parlamentul European a lui Vadim Tudor despre Becali aduce atingere independenţei sistemului judiciar

Corneliu Vadim Tudor (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

CSM şi-a însuşit, astfel, un raport al Inspecţiei Judiciare cu privire la aceste afirmaţii.

În acest raport se precizează că "declaraţia făcută la data de 09.09.2013 de către parlamentarul european Corneliu Vadim Tudor, chiar dacă nu se precizează în mod expres, a vizat atribuţiile de anchetă şi de avocat al poporului recunoscute Parlamentului European, într-un domeniu atât de important şi de sensibil cum este cel al independenţei justiţiei. Declaraţia domnului Corneliu Vadim Tudor este evidenţiată pe site-ul oficial al Parlamentului European, respectiv http://www.europarl.europa.eu, fiind preluată ulterior de agenţiile de presă", conform CSM.

Corneliu Vadim Tudor a postat pe Facebook un discurs pe care l-a susţinut pe 9 septembrie în Parlamentul European şi în care afirma că Gigi Becali este închis pe nedrept.

"Europa îl cunoaşte pe fostul nostru coleg George Becali mai mult în calitatea sa de patron al celebrei echipe de fotbal Steaua Bucureşti. Ei, bine, acest om a fost arestat şi condamnat, în mod samavolnic, în nişte dosare inventate! De ce? Foarte simplu: cineva a vrut să pună mîna, în scop electoral, pe echipa Steaua! (...)Dar sufletul şi finanţatorul Stelei e în temniţă, complet nevinovat, el fiind împiedicat să se ocupe de această campanie! Iată unul dintre motivele pentru care Justiţia din România e «oaia neagră» a Europei", spunea Vadim Tudor, la Strasbourg, potrivit postării.

Cu acelaşi prilej, Vadim Tudor cerea eliberarea lui Becali.

Prin declaraţiile sale, susţine raportul Inspecţiei Judiciare, europarlamentarul a dorit să inducă ideea că, în România, justiţia nu este guvernată de principiul fundamental al legalităţii, ci de alte reguli care nu au nicio legătură cu statul de drept.

"Este inacceptabilă acreditarea ideii, în cadrul Parlamentului European, potrivit căreia justiţia română se află «în spatele» unor interese ce ţin de acapararea unei echipe de fotbal cu performanţe, slujind astfel unor particulari interesaţi în înlăturarea unui «real pericol» pentru alte echipe de fotbal, având în vedere faptul că George Becali este finanţatorul echipei Steaua Bucureşti, care «a trebuit» să fie înlăturat sa prin «fabricarea» unor dosare penale", conform sursei citate.

Potrivit CSM, astfel de declaraţii sunt de natură să creeze suspiciuni în Parlamentul European cu privire la independenţa şi imparţialitatea judecătorilor şi procurorilor români.

"Aceste alegaţii reprezintă o încercare de a induce opiniei publice europene convingerea că procurorii români «inventează» lucrări, iar judecătorii români nu fac altceva decât să confirme «dosarele inventate»", conform raportului întocmit de Inspecţia Judiciară a CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, analizând aspectele menţionate de Inspecţia Judiciară în documentul citat, a concluzionat că, prin afirmaţiile făcute de Vadim Tudor, este afectată nu numai imaginea unei instanţe judecătoreşti care a pronunţat hotărâri judecătoreşti definitive ori a unei unităţi de parchet care a instrumentat dosarele în faza de urmărire penală, ci şi imaginea sistemului judiciar în ansamblul său.

"Într-un stat de drept, nimeni, cu atât mai mult un reprezentant al puterii politice într-un for comunitar, nu are dreptul să extrapoleze nemulţumirile proprii, referitoare la instrumentarea unei anumite cauze, asupra unui întreg sistem judiciar. În măsura în care procedează astfel, persoana care face aceste afirmaţii aduce, inevitabil, atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cu consecinţa afectării prestigiului justiţiei şi, implicit, a independenţei şi reputaţiei profesionale a magistraţilor", conchid reprezentanţii CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în 19 septembrie, sesizarea Inspecţia Judiciară pentru efectuarea unor verificări în legătură cu afirmaţiile făcute de Corneliu Vadim Tudor la 9 septembrie, în Parlamentul European, în legătură cu eliberarea lui Gigi Becali din penitenciar.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării verificărilor prevăzute de art. 74 alin.(1) lit.g) din Legea nr.317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în legătură cu aspectele din materialul transmis de Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media - referitoare la afirmaţiile domnului Corneliu Vadim Tudor, membru în Parlamentul European, susţinute la data de 9 septembrie 2013 în Parlamentul European", se precizează pe site-ul CSM.

În 20 mai, Becali a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină. Cei trei au fost încarceraţi în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferaţi la Penitenciarul Jilava.

Becali mai are două condamnări definitive, dispuse anul acesta tot de instanţa supremă, respectiv una de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina, şi una de trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În 27 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis, după ce a judecat cererea de contopire a pedepselor lui Becali, să îi aplice acestuia un spor de şase luni de închisoare, finanţatorul Stelei având astfel o condamnare de trei ani şi jumătate de detenţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici