- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.08.2012, 16:38)
- Departamentul Social - Mediafax , Valentin Anghel ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM propune amânarea datei de intrare în vigoare a Codului de Procedură Civilă
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) apreciază ca inoportună intrarea în vigoare la 1 septembrie 2012 a noului Cod de Procedură Civilă, invocând "lipsa unei finanţări corespunzătoare, care să asigure un suport eficient procesului de implementare la nivelul instanţelor din România".
Urmărește
298 afișări
CSM propune amânarea datei de intrare în vigoare a Codului de Procedură Civilă
"Consiliul Superior al Magistraturii reaminteşte că Memorandumul aprobat în şedinţa guvernului din data de 13 iunie 2012, referitor la «Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justiţiei pentru anul 2012 şi a numărului maxim de posturi aprobat pentru această instituţie, în vederea implementării noului Cod de procedură civilă, asigurarea finanţării unor posturi pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi susţinerea în dezvoltarea şi adaptarea infrastructurii instanţelor judecătoreşti la noile cerinţe determinate de impactul noilor coduri», care, în fapt, viza finanţarea posturilor existente în sistem (vacante şi nefinanţate), nu s-a finalizat printr-o rectificare bugetară. În aceste condiţii, a lipsei unei minime finanţări a instanţelor judecătoreşti, acestea nu vor putea pune în aplicare Codul de procedură civilă la data de 1 septembrie 2012", se mai arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, marţi, de CSM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Totodată, CSM propune rediscutarea, cu toţi factorii responsabili, în termeni realişti, a calendarului de implementare a Noului Cod, astfel încât demersul să fie sustenabil din perspectiva necesarului de resurse umane şi infrastructură cerute de aplicarea prevederile noului cod.
"În ceea ce priveşte solicitarea Ministerului Justiţiei de a contribui la întocmirea Memorandumului de informare asupra stadiului pregătirii implementării noului Cod de procedura civilă, cu rezerva exprimată anterior, referitoare la data intrării în vigoare a Codului de procedură civilă în întregul său, CSM a comunicat o serie de precizări", se menţionează în comunicatul CSM.
Astfel, CSM consideră că, sub aspect legislativ, pentru ca intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă să nu determine dificultăţi majore pentru instanţele chemate să îl aplice, se impune fie amânarea de la aplicare a unora dintre prevederi, reglementarea unor situaţii tranzitorii sau instituirea unor derogări în privinţa unora dintre dispoziţiile procedurale, fie chiar modificarea unor alte acte normative a căror aplicare determină o încărcătură importantă în activitatea unor instanţe.
"Având în vedere încărcătura mare pe judecător, respectiv grefier, la nivelul instanţelor de fond, apreciem că se impune degrevarea acestora de procedura scrisă corespunzătoare căii de atac, procedură care urmează a se desfăşura la instanţa a cărei hotărâre se atacă. În acest sens, propunem instituirea unor norme tranzitorii care să prevadă ca în intervalul următor (2 – 3 ani), procedura scrisă în ceea ce priveşte căile de atac să fie de competenţa instanţei de control judiciar. Această măsură are în vedere împrejurarea că într-un termen de 2 – 3 ani pe rolul instanţelor nu se vor mai regăsi cereri care să fie judecate în raport de prevederile actualului Cod de procedură civilă. Preluarea procedurii scrise de către instanţa de control judiciar reprezintă o soluţie şi pentru evitarea inconvenientelor care ţin de desfăşurarea acesteia la instanţa de fond a cărei hotărâre este atacată", propune CSM.
Consiliul susţine, de asemenea, necesitatea degrevării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) de soluţionarea recursurilor împotriva hotărârilor privind apărarea drepturilor nepatrimoniale. "Având însă în vedere necesitatea stringentă de degrevare a instanţei supreme, care se confruntă de o lungă perioadă de timp cu un volum ridicat de activitate, propunem mutarea competenţei de soluţionare a acestor tipuri de cauze de la tribunal la judecătorie, astfel încât competentă a soluţiona recursul să devină curtea de apel, în locul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată în documentul cu propunerile CSM.
CSM mai propune, printre altele, modificarea legislaţiei în materie electorală, în sensul arhivării buletinelor de vot de către alte instituţii publice decât instanţele, pentru eliberarea spaţiilor de depozitare ale acestora.
În acelaşi document, se propune modificarea statutului asistenţilor judiciari şi alocarea posturilor corespunzătoare pentru posturi de judecători la instanţele la care aceştia funcţionează, precum şi schimbarea competenţei teritoriale în cazul contravenţiilor referitoare la neplata rovinietei la instanţa de domiciliu a contravenientului, măsură care, potrivit CSM, ar asigura dispersarea la nivel naţional a cauzelor cu acest obiect.
Toate propunerile CSM, inclusiv cea de amânare a termenului de intrare în vigoare a Codului Civil, se regăsesc într-un document semnat de preşedintele Consiliului, Alina Ghica, şi trimis premierului Victor Ponta, care este şi ministru interimar al Justiţiei.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul / Un cetăţean australian care lupta pentru Ucraina ar fi fost capturat de armata rusă
-
astăzi, 14:52
Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari