CSM respinge sancţionarea procurorului care nu a contestat eliberarea violatorilor din Vaslui

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins, miercuri, acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului Ingrid Botezatu, care nu a făcut contestaţie în cazul eliberării din arest a tinerilor acuzaţi că au violat o elevă din Vaslui.

Urmărește
349 afișări
Imaginea articolului CSM respinge sancţionarea procurorului care nu a contestat eliberarea violatorilor din Vaslui

CSM respinge sancţionarea procurorului care nu a contestat eliberarea violatorilor din Vaslui

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a respins acţiunea ca neîntemeiată. Decizia poate fi contestată la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi.

La sfârşitul lunii august, Inspecţia Judiciară (IJ) a cerut sancţionarea disciplinară a lui Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

IJ a solicitat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară din cadrul CSM sancţionarea procurorului, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 litera t „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă” şi litera m. „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente” din Legea 303/2004.

Conform Legii 303/2004 sancţiunile care pot fi aplicate magistraţilor sunt avertismentul, diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu până la 15% pe o perioadă de la o lună la 3 luni; mutarea disciplinară pentru o perioadă de la o lună la 3 luni la o instanţă sau la un parchet, situate în circumscripţia aceleiaşi curţi de apel ori în circumscripţia aceluiaşi parchet de pe lângă curtea de apel; revocarea din funcţia de conducere ocupată şi excluderea din magistratură.

Şapte tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, au fost judecaţi sub control judiciar, fiind acuzaţi că au sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o fată de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital. Potrivit cercetărilor făcute de către anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de către cei şapte tineri.

Reţinuţi iniţial de către poliţişti, cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Vaslui la trei zile după viol. La începutul lunii aprilie, aceeaşi instanţă a decis eliberarea, pe rând, din arest a celor şapte vasluieni acuzaţi de viol, fiind plasaţi în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor şapte. Prin acea decizie, instanţa i-a obligat pe aceştia să se prezinte la IPJ Vaslui în zilele stabilite prin programul de supraveghere.

În 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), CSM a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a dispus, pe 25 iunie, efectuarea unor verificări cu privire la modalitatea în care procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au asigurat reprezentarea Ministerului Public în dosarul celor şapte tineri acuzaţi de viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal. Verificările au fost demarate în urma eliberării din arest a inculpaţilor

PIICJ a trimis Inspecţiei Judiciare un raport privind verificările efectuate.

Inspectorii din cadrul Direcţie de inspecţie pentru judecători şi a Direcţiei de inspecţie pentru procurori au început, pe 24 iulie, cercetarea disciplinară faţă de unii dintre magistraţii implicaţi în dispunerea măsurilor preventive în cazul celor şapte tineri acuzaţi de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Pe 17 septembrie, Inspecţia Judiciară a decis să nu propună sancţionarea judecătorilor care au dipus punerea în libertate a celor şapte tineri din Vaslui, după ce a constatat că magistraţii nu şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

Cei şapte tineri acuzaţi că au violat o fată de 18 ani au fost condamnaţi, pe 17 august, de Judecătoria Vaslui, la pedepse cuprinse între cinci ani şi opt luni şi opt ani şi patru luni de închisoare, precum şi la plata unor daune morale de 50.000 de lei către tânără, decizia instanţei nefiind însă definitivă.

Miercuri, Curtea de Apel Iaşi i-a condamnat definitiv pe cei şapte tineri, majorându-le pedepsele cu până la un an şi opt luni, astfel că acestea sunt cuprinse acum între şase şi zece ani de închisoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici