- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM s-a declarat solidar cu protestele magistraţilor şi vrea o întâlnire la nivel înalt
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, a anunţat, în şedinţa de joi a CSM, că instituţia este solidară cu protestele magistraţilor şi că cere o întâlnire la nivel înalt, ministrul Cătălin Predoiu spunând că şeful statului şi-a exprimat disponibilitatea în acest sens.
Preşedintele CSM Virgil Andreieş (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Când preşedintele a plecat (de la şedinţa CSM de joi-n.r.) a spus că aşteaptă un telefon azi, mâine", a spus Predoiu, adăugând că nu înţelege ce mai cere Consiliul.
Totodată, Cătălin Predoiu le-a spus că premierul Emil Boc aşteaptă să primească delegaţia magistraţilor, fiind deschis discuţiilor.
În timpul discuţiilor de la CSM au participat în sală şi 20 de magistraţi, care au ridicat o serie de probleme, majoritatea vizând grila de salarizare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Investiţiile străine din Bulgaria se prăbuşesc din cauza nesiguranţei economice şi politice
-
1,3 milioane de dolari pentru un ton de 276 de kilograme - un lanţ de restaurante de sushi a plătit a doilea cel mai mare preţ din istorie
-
Războiul din Ucraina. Zelenski: Forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi importante în luptele din sudul regiunii ruse Kursk
Procurorul Lidiu Dăscălescu, membru al CSM, le-a explicat că grila este făcută de asemenea manieră încât coeficienţii sunt pentru judecătorii 8,4, tribunale 9,4, curţi de apel, 10,4, iar pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - 11,4, însă apar ca fiind de la 6,4, ierarhic, până la 9,4, pentru a nu depăşi limita impusă de Executiv.
La rândul său, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a făcut un apel la magistraţi să nu mai fie certuri între ei, adăugând că majoritatea sunt provocate de probleme salariale.
"Aş fi vrut să văd aceeaşi solidaritate între magistraţi ca astăzi şi atunci când au fost făcute modificări legislative care afectează sistemul. De exemplu, când s-a adoptat Ordonanaţa 60 prin care se modifica Codul de procedură penală. Mi-ar fi plăcut să văd aceeaşi solidaritate şi când magistraţii au fost făcuţi cârpe pentru că au emis mandate de arestare", a spus Kovesi, adăugând că este timpul să fie încheiate certurile între magistraţi.
Pe de altă parte, Kovesi a spus că, în timpul mandatului său (care se încheie în octombrie -n.r.), a lucrat cu patru miniştri (Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Teodor Meleşcanu şi Cătălin Predoiu-n.r.) şi poate spune că actualul ministru a fost cel mai receptiv. În acest sens, Kovesi a spus că, atunci când a venit la conducerea Ministerului Public, erau hotărâri judecătoreşti privind drepturi salariale ale magistraţilor neexecutate din 2000-2001, iar, în urma discuţiilor cu ministrul Predoiu, acestea au fost executate până la nivelul anului 2007.
Procurorul general Kovesi a mai spus că demersul colegilor magistraţi este şi pentru a se face auziţi, adăugând că poate a fost şi o lipsă de comunicare între ei şi CSM, între ei şi şefii lor, în rândurile lor.
Preşedintele CSM Virgil Andreieş i-a spus ministrului Justiţiei că trebuie să-şi ceară scuze faţă de magistraţi pentru că a asimilat acţiunea de protest a lor cu o mineriadă.
"Am spus că a trecut vremea lor", a adăugat ministrul, spunând că a fost o figură de stil.
"Un pamflet", a completat zâmbind procurorul Cristian Deliorga, membru al CSM.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO