CSM s-a răzgândit şi încuviinţează arestarea preventivă a Alinei Bica

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat, vineri, arestarea preventivă a Alinei Bica, după ce joi seară dăduse undă verde doar pentru reţinere şi arest la domiciliu în cazul şefei DIICOT.

Urmărește
2619 afișări
Imaginea articolului CSM s-a răzgândit şi încuviinţează arestarea preventivă a Alinei Bica

Alina Bica (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Procurorii din CSM s-au întrunit din nou, vineri dimineaţă, la mai puţin de 12 ore după ce încuviinţaseră reţinerea şi arestul la domiciliu pentru Alina Bica.

La ieşirea din sediul CSM, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, a declarat că în baza probelor şi indiciilor nou apărute în dosar, s-a făcut o nouă propunere Secţiei de procurori, care a fost aprobată.

Întrebată cum comentează decizia de joi seară a Secţiei de procurori a CSM, Kovesi a spus că nu are nimic de spus, adăugând însă că DNA a venit ulterior cu noi probe şi indicii care să susţină cererea de încuviinţare a arestării preventive.

Kovesi: Urmărirea penală, extinsă joi pentru alte persoane implicate

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, că joi a fost extinsă urmărirea penală cu privire la alte trei fapte de corupţie, pentru alte persoane implicate în dosarul în care fost reţinută şefa DIICOT, Alina Bica.

Kovesi nu a vrut să dea mai multe informaţii cu privire la persoanele implicate, motivând că acestea nu au luat la cunoştinţă faptele pentru care sunt cercetaţi.

"Pot să vă spun că în cursul zilei de ieri (joi - n.r.) s-au extins cercetările pentru alte trei fapte de corupţie şi cu privire la alte persoane. Nu pot să fac publice numele sau faptele noi, deoarece persoanele care sunt implicate în investigaţie nu toate au luat la cunoştinţă de săvârşirea de infracţiuni. Putem să facem public acest lucru abia după ce se va aduce şi la cunoştinţa noilor persoane implicate aceste fapte (…) Pot doar să vă zic că sunt atât fapte noi, cât şi persoane noi", a spus şefa DNA, la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Tor despre dosarul Bica, procurorul şef al DNA a precizat că mai multe persoane audiate au făcut denunţuri legate de faptele de corupţie din această cauză. "Vom verifica absolut toate aspectele care decurg din declaraţiile martorilor, din înscrisurile care au fost ridicate, pentru că mare parte din probatoriu se bazează pe documente, pe înscrisuri. Pot să vă spun că au fost persoane care, fiind audiate în anchetă, au colaborat cu procurorii DNA, au făcut denunţuri şi au adus la cunoştinţa procurorilor şi alte fapte care s-a săvârşit în legătură cu acest dosar", a spus ea.

Codruţa Kovesi a adăugat că Alina Bica este suspectată de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, însă beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Şefa DIICOT va fi prezentată, tot vineri, instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

În faţa instanţei vor ajunge, cu aceeaşi propunere, şi alte persoane reţinute în acest dosar, respectiv Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile.

Tot în acest dosar, deputatul UDMR Marko Attila este urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul şefei DIICOT Alina Bica, expertul evaluator Emil Nuţiu, acuzat de aceeaşi infracţiune, a fost reţinut, iar omul de afaceri Gheorghe Stelian este cercetat sub control judiciar.

De abuz în serviciu este acuzat şi un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar.

Gheorghe Stelian, susţin anchetatorii, ar fi împărţit cu alţi trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro - prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat.

Potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX, terenul ce face obiectul dosarului a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nuţiu.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au făcut parte, în 2011, şi fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, şi Remus Virgil Baciu, toţi foşti vicepreşedinţi ai ANRP, alături de Oana Vasilescu.

Remus Baciu a fost condamnat, în aprilie, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a primit 270.000 de euro spre a a urgenta dosare de restituire de proprietate.

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei "au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe, care au împărţit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Vişoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro şi Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat şi în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.

Pe 15 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţă de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici